Kerran eronneet ja yhteen palanneet Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen paljastavat: Intohimo ei tauonnut eronkaan aikana - Viihde - Ilta-Sanomat

Kerran eronneet ja yhteen palanneet Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen paljastavat: Intohimo ei tauonnut eronkaan aikana

Näyttelijät Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen ovat aina uskoneet, että intohimon säilyminen suhteessa on mahdollista.

Vaikka olemme aina olleet valmiit uusiin seikkailuihin, lapsillamme on aina ollut perusturva.–Onni on sekin, että ihminen aikuistuu ja sitä kautta myös parisuhde aikuistuu.­

25.2.2017 15:36

Kun istuu Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivosen seurassa ei voi kuin ihaillen katsoa näyttelijäpariskunnan keskinäistä suhdetta. Yli 20 vuotta yhdessä ollut pariskunta puhuu toisistaan kauniisti ja katsoo toisiaan onnellisen rakastuneina.

Intohimokin on suhteessa säilynyt, vaikka jotkut varoittelivat, ettei sellainen olisi mahdollista. Pariskunta on kuitenkin aina uskonut päinvastaista.

– Olen suhteessamme nähnyt, että intohimo on mahdollinen, Larivaara sanoo.

Aina Larivaaran ja Toivosen suhde ei kuitenkaan ole ollut yhtä auvoinen. Muutaman avioliittovuoden jälkeen he olivat hetken erossa.

– Seksin suhteen ei ollut kuitenkaan taukoa, Merja räväyttää iloisesti.

”Meitä yhdistää uuden luomisen halu”

Tovin jälkeen he palasivat yhteen, ja liittoa on nyt kestänyt 24 vuotta. Yhteisiä lapsia on neljä: Aarne, 21, Meeri, 22, Aatos, 11 ja Akusti, 13. Kaksi nuorimmaista asuu isän ja äidin luona heidän uudessa kotikaupungissaan Oulussa, jossa Toivonen toimii kaupunginteatterin taiteellisena johtajana, ja Larivaara tekee näyttelijän työtään sekä käsikirjoittaa ja ohjaa.

– Oulu on loistava paikka, ja elämämme on mielekästä. Kun KP:lle avautui mahdollisuus tehdä töitä Oulussa, päätimme lähteä. Viimeisin projektimme, jossa olemme yhdessä lavalla, on Valheet ja viettelijät. Siinä on vahvana teemana intohimo ja rakkaus, KP kertoo.

Merja Larivaara tekee näyttelijän työnsä ohessa myös lauluiltoja ja yhdessä he ovat Kari-Pekka Toivosen kanssa ideoineet Oulun kaupunginteatteriin senioritorstain.­

Produktio on ollut menestys, ja lisäesityksiä tulee tänä keväänä. Energinen ja taidokas Larivaara on näyttelijän työn lisäksi kerännyt Jaques Brelin lauluja rakkaudesta, kuolemasta ja elämäntaistelusta. Rakastakaa!-projekti nähdään kevään aikana, ja Merjan lisäksi illan aikana lavalla nähdään myös hänen aviomiehensä sekä nelihenkinen orkesteri.

– Meitä yhdistää myös uuden luomisen halu, yhteinen uteliaisuus ja vimma yhdessä tehtäviin asioihin. Vaikka tunnemme toisemme hyvin, pystymme tuomaan jotakin uutta toistemme ajatuksiin, Toivonen sanoo.

”Minun ei tarvitse kuin vilkaista KP:tä”

Vaikka pariskunta on yhdessä vuorokaudet ympäri, kyllästymistä ei ole tapahtunut. Molemmat sanovat yhteen ääneen, etteivät he edes riitele.

– Meillä on samanlainen verenkierto. Me myös sytymme ja innostumme samoista asioista. Pystymme jakamaan asioita emmekä ole mustasukkaisia omista ideoistamme, vaan kehitämme toistemme ideoita, Larivaara komppaa miestään, jota kutsuu KP:ksi.

Kari-Pekka Toivonen on ajatellut asiaa hieman syvällisemmin.

– Jos meillä olisi vain yksi elämä, niin siksi on pystyttävä erottamaan kotona työminä ja parisuhdeminä. Kaikesta huolimatta jaamme elämämme kokonaisvaltaisesti eikä se ole hankalaa, KP sanoo.

–Kiitos, kun olet vierelläni, Kari-Pekka Toivonen sanoo katsoessaan vaimoaan Merja Larivaaraa.­

Merja kuuntelee miestään tarkasti ja painottaa, että työnteko on aina sujunut helposti niin yhdessä kuin erikseen. Molemmat puolestaan sanovat, ettei heidän ole edes tarvinnut miettiä yhteiselämän sujuvuutta.

– On hyvä, jos toinen on moottorina vieressä, Kari-Pekka lisää.

Kipinäkin löytyy edelleen.

– Minun ei tarvitse kuin vilkaista KP:tä, niin se kipinä löytyy, miestään rakastava ja ihaileva Merja hymyilee.

Pitkän liiton salaisuus?

Toivonen huomauttaa, ettei niin sanottu huoltoväli saa jäädä liian pitkäksi. Hän tarkoittaa aikaa, jolloin vetäydytään työstä ja ollaan vain kahdestaan.

– Emme ole toistemme parhaita ystäviä vaan olemme mies ja vaimo. Mielestäni ystävät ovat erikseen, ja heidän kanssaan voi vaikka tehdä omanlaisia reissuja, Merja huomauttaa.

Pariskunta sanoo, etteivät he ole tällaisesta roolijaosta päättäneet, vaan se vain on niin. Merja painottaa myös, etteivät he ole sanan varsinaisessa merkityksessä lastensa kavereita, vaan he ovat lapsilleen isä ja äiti.

– Ei tässä suhteessa voi olla kuin onnellinen, vaikka se kuulostaakin jonkun korvaan imelältä. Onnemme ei myöskään ole typistynyt, vaan se on ollut ja on suuri turva ja pohja. Olemme aina saaneet toteuttaa itseämme juuri niin paljon kuin olemme halunneet, he sanovat yhteen ääneen.

He velmuilevat, etteivät kaikesta huolimatta ole liimautuneet toisiinsa kiinni. Heille riittää tietoisuus, että toinen on olemassa.

– Se riittää, että perhe ja rakkaat ovat lähellä. Emme myöskään ota stressiä siitä, että pitäisi koko ajan olla jotakin tekemistä tai sanomista, Toivonen sanoo.

Heidän pitkän liittonsa salaisuus on siinäkin, että he juhlistavat usein erilaisia asioita kuten vaikkapa tapaamispäiväänsä.

– Elämä tuo tullessaan joskus raskaita ja pysäyttäviä asioita. Siksi on annettava erityishuomio niille asioille, jotka pitävät voimissaan ja tuottavat iloa. Pieniinkin asioihin tarttuminen ja niiden juhlistaminen auttaa kummasti eteenpäin, Toivonen järkeilee.

Pariskunnan elämä on nyt Oulussa, ja he ovat siihen tyytyväisiä. Molemmilla on paljon projekteja, ja he kiittelevät oululaisia mukaviksi ihmisiksi.

– Oulussa on hyvä teatteri ja yleisö. Ihmiset ovat ottaneet meidät hienosti vastaan. Viihdymme erittäin hyvin, ja Porvoon kodissamme asuvat nyt vanhemmat lapsemme. He ovat vain 50 minuutin lentomatkan päässä isästä ja äidistä, monien erilaisten projektien pariskunta sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?