Lotta Näkyvä kertoo isänsä Aki Hintsan viime hetkistä: ”Kun huomasin hänen luovuttaneen, meni kaksi päivää ja se oli siinä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Lotta Näkyvä kertoo isänsä Aki Hintsan viime hetkistä: ”Kun huomasin hänen luovuttaneen, meni kaksi päivää ja se oli siinä”

Lotta Näkyvä ei vieläkään tahdo uskoa todeksi, että hänen urheilulääkäri-isänsä Aki Hintsa on poissa. Omassa elämässään Lotta tahtoo noudattaa isänsä oppeja.

Lotta Näkyvä toipuu yhä isänsä menetyksestä.­

26.2.2017 7:10

Surkea. Se on sana, jota vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Näkyvä (os. Hintsa) käyttää kuvaillessaan vuotta 2016.

– Ainut hyvä asia viime vuodessa oli häämme, jääkiekkoilija Kristian Näkyvän kanssa kesäkuussa avioitunut Lotta sanoo.

Lotan edessä pöydällä on hänen älypuhelimensa. Puhelimen taustakuvassa Suomen jääkiekkoasussa tuulettaa Lotan marraskuussa menehtynyt urheilulääkäri-isä Aki Hintsa. Valokuva on otettu Lotan ja Kristianin häissä, kun tuore vävy ja appiukko ottivat toisistaan mittaa pöytälätkässä.

– Kun Kristian jälleen sai kutsun maajoukkueeseen, tajusin että isä olisi ensimmäinen, jolle siitä ilmoittaisin, Lotta huokaa kyynelten täyttäessä hänen suuret siniset silmänsä.

”Onneksi isä pääsi lähtemään niin nopeaan”

Lotta kuvailee surun kulkevan aaltoina. Lotta on kiitollinen siitä, että isän viimeiset hetket olivat hyviä ja tämä sai viettää ne läheistensä keskellä.

– Olen onnellinen, että isä pääsi lähtemään niin nopeaan. Siinä vaiheessa, kun huomasin, että hän itse luovutti, se oli kaksi päivää ja se oli siinä.

– Jos tuollaisessa tilanteessa voi kaikki edes mennä oikein, niin se meni. Oli paljon kauniita hetkiä, jotka tulen muistamaan aina.

Aki ja Lotta vuonna 2014.­

Aki Hintsa asui Sveitsissä uuden puolisonsa ja parin 2- ja 5-vuotiaiden lasten kanssa. Ruotsissa asuva Lotta päätti viime syksynä jättää omat työnsä syrjään ja viettää kaiken mahdollisen ajan isänsä kanssa.

– Sveitsiin tuli niin monta äkkilähtöä, etten edes muista, kuinka monta kertaa siellä kävin.

Lempikappaleita kuolinvuoteella

Lotta on onnellinen siitä, että sai hoitaa isäänsä tämän viimeisinä elinpäivinä.

– Sain olla isän rinnalla viimeiset viisi päivää. Isällä oli kovat kivut, hieroin häntä ja yritin saada hänet syömään ja juomaan. Hän sanoikin jossain vaiheessa, että olen ihan kuin hänen äitinsä, kun koko ajan tuputan hänelle ruokaa ja juomaa, Lotta sanoo ja hymyilee muistolle.

Lotta sanoo rankan elämätilanteen vaikuttaneen hänen muistiinsa. – Unohtelen nykyään jatkuvasti asioita. Havahdun siihen, että olen viemässä tiskejä vessaan tai laittamassa puhelinta jääkaappiin.­

Koska viimeisinä päivinään isä ei enää jaksanut puhua, olivat yhteiset hetket lämmintä yhdessäoloa.

– Sitä ennen olimme puhuneet edellisten kuukausien aikana varmasti enemmän kuin koko elämän aikana. Mitään ei jäänyt sanomatta.

Aki Hintsa rakasti kuulla tytärtensä laulavan, ja pyysi näitä usein laulamaan itselleen.

– Hänen viimeisinä päivinään lauloinkin hänen rinnallaan peräjälkeen kolmea hänen lempikappalettaan.

Perhe ja ystävät auttavat surutyössä

Aki Hintsan muistotilaisuus järjestettiin Sveitsissä. Ähtärissä pidetyissä hautajaisissa Hintsan kolme vanhinta tytärtä Lotta, Eleonoora ja Annastiina lauloivat yhdessä yhden isän lempikappaleista: Tuntemattomalle Ainolle. Lotan tärkein tukipilari aviomies Kristian Näkyvä ei päässyt hautajaisiin jääkiekon vuoksi. Ruotsin SHL-liigan joukkueessa Linköpings HC:ssä pelaavaa Kristian ei niin vain voinut lähteä Suomeen hautajaisiin.

– Se, että Kristian ei päässyt paikan päälle, sattui. Tajusin vasta hautajaisissa sen, kuinka paljon Kristiania tarvitsin. Aina elämä ei mene niin, miten olisi ollut parasta.

Surussa Lottaa Kristianin lisäksi ovat auttaneet perheenjäsenet ja ystävät. Lotta on myös tahtonut vaikeista ajoista huolimatta puskea läpi opintojaan Jyväskylän kauppakorkeakoulussa. Mallikkain arvosanoin opinnoissaan edistyneellä Lotalla onkin edessään enää yksi kurssi ja gradu.

– Olen miettinyt, olenko surrut huonosti, että olisiko minun pitänyt ottaa itselleni aikaa käsitellä asioita. Välillä en edes vieläkään tajua, mitä on tapahtunut ja odotan, että isä tulisi takaisin.

– Eteenpäinhän elämä menee koko ajan, mutta että tämän hyväksyisi.

1,5 vuotta kestäneen ajan isän syöpädiagnoosin jälkeen Lotta toteaa olleen hirveää ja henkisesti raskasta aikaa. – Tavallaan odotin koko ajan... en tahtonut, että yhteinen aikamme loppuu, mutta en jaksanut enää sitä aikaa. Se on ristiriitaista, Lotta sanoo.­

Lotta uskoo olevansa jonkinlaisessa välitilassa: hän ei tahtoisi hyväksyä tapahtunutta todeksi, mutta tietää, että niin on tehtävä.

Urheilugaala itkettti

Hiljattain Aki Hintsan elämäntyö palkittiin näyttävästi Urheilugaalassa, kun tämä palkittiin Urheilun taustavoima -palkinnolla, jonka lavalta noutivat Annastiina ja Eleonoora Hintsa. Lotta ei päässyt osallistumaan gaalaan, koska oli Ruotsissa ja lähdössä seuraavana päivänä hyväntekeväisyystyöhön Ugandaan. Hän kuitenkin katsoi koskettavan hetken kotoa käsin.

– Se oli todella tunteellinen hetki, silloin itketti kyllä taas ihan kunnolla. Palkinto oli hieno kunnianosoitus isän työstä.

– Isä oli aito, suoraselkäinen ja rehellinen. Hän sanoi, miten asiat ovat, eikä niin miten ihmiset olisivat tahtoneet asiat kuulla. Juuri se piirre teki hänestä niin luotettavan. Tietenkin perheelleen hän oli erilainen. Hän oli isä. Hän antoi eväät moneen ja opetti todella tärkeitä arvoja.

Omassa elämässään Lotta tahtookin tehdä isänsä ylpeäksi tämän oppeja seuraamalla.

– Isän tavoite oli luoda parempi elämä kaikille. Isä opetti minulle, että kaikki ihmiset kohdataan samalla viivalla. Hän opetti esimerkillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?