Sami Hedbergin Konttori-roolista nousi mehevä kohu – ”Hahmo on tosi urpo ja rasistinen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Sami Hedbergin Konttori-roolista nousi mehevä kohu – ”Hahmo on tosi urpo ja rasistinen”

Sami Hedberg ei ymmärrä häneen etukäteen kohdistunutta kritiikkiä Suomen Konttori-versiossa.

Sami Hedberg oli hotellissa töissä 8 vuotta ennen koomikon ja näyttelijän uransa käynnistymistä. Hän ammentaa tuoreessa roolissaan myös omia kokemuksiaan työelämästä.­

20.2.2017 18:20

Stand up -koomikko ja näyttelijä Sami Hedberg, 35, tähditti Luokkakokous-elokuvien lisäksi Talentin tuomaristoa ja nyt myös supersuositun brittiläinen The Office -formaatin suomalaista versiota.

Sarja herätti jo etukäteen runsaasti keskustelua, kun Hedberg rekrytoitiin sarjan päätähden Ricky Gervaisin kenkiin. Toimittaja Kaarina Hazard arvosteli Hedbergin valintaa rooliin rajuin sanakääntein Image-lehdessä viime syyskuussa. Aihetta on kommentoitu sekä julkisuudesta tuttujen henkilöiden että tavisten keskuudessa ahkerasti esimerkiksi Twitterissä ja netin keskustelupalstoilla.

– Onko kahta huumorin lajia, jotka ovat kauempana toisistaan kuin Sami Hedbergin junttityyli ja Konttorin lakonisuus? Kysyi elokuva- ja tv-kriitikko Kalle Kinnunen kolumnissaan elokuussa.

– Hedbergin huumori. Miten sitä oikein kuvailisi. Se on sille nauramista, että ruotsinlaivalla juodaan viinaa. Että viron kieli on vähän kuin suomi, mutta kuitenkin eri, Hazard puolestaan kritisoi.

Sami Herdbergiä oudoksuttaa se, että häntä on kritisoitu roolista ennen koko ohjelman alkamista.­

Sarjan alkua edeltävässä lehdistötilaisuudessa Hedberg vaikuttaa kritiikistä edelleen harmistuneelta, eihän koko ohjelmasta ole näytetty vielä ensimmäistäkään jaksoa. Hän myöntää IS:n haastattelussa, että etukäteiskritiikki tuntuu oudolta.

– En osannut suhtautua siihen, koska valmista tuotetta ei oltu vielä edes tehty. Totta kai minua verrataan muihin, koska se on niin kulttisarja, hän analysoi.

– Olin tosi onnellinen ja ylpeä siitä, että sain lähteä tekemään tätä. Tämä on iso haaste. Solarilta Jesse Fryckman soitti ja kysyi, että kiinnostaako. Totta kai sanoin, että kyllä kiinnostaa.

– Sen jälkeen kaikki roolitukset on käytetty Briteissä. Ei ole itsestäänselvyys, että Suomessa valitaan Sami Hedberg ja sitten hän menee suoraan Ricky Gervaisin paikalle. Kuka tietää, vaikka Ricky Gervais olisi itse katsonut nauhat läpi, Hedberg tilittää.

Toisaalta stand up -komiikka on ehkä kovin koulu, minkä kukaan esittävän taiteen ammattilainen voi saada.

– Stand upissa olet lavalla yksin yleisön kanssa. Et voi syyttää ketään muuta mokista, koomikko pohtii.

Konttori-sarja on herättänyt etukäteen runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa.­

Suomalaisella kaudella on käytetty kahdessa jaksossa alkuperäiskäsikirjoitusta. Suomalaisen toimistotyökulttuurin tuominen mukaan sarjaan on tärkeä elementti ohjelmassa.

– 11 vuotta omaa firmaa pyörittäneenä voin samaistua pomomaisiin eleisiin. Jaksoissa on paljon sitä, että se hahmo on tiedostamattaan tosi urpo ja jopa rasistinen. Se on kuitenkin sympaattisempi hahmo kuin Ricky Gervaisin hahmo, joka on vähän ilkeä, Hedberg sanoo.

Hedberg oli kahdeksan vuotta hotellissa töissä. Niistä kuusi vuotta kului Scandicilla kokousisäntänä. Palvelualan kokemus auttaa samaistumisessa.

Omassa yrityksessään hänellä tällä hetkellä kolme työntekijää.

– Ammennan niistä aika hyvää apua tuohon rooliin. Itse olen enemmän luova johtaja, Hedberg kehaisee.

Antti Heikkinen valmistui Teak:sta viime keväänä ja näyttelee nyt Konttori-sarjan nörttiä ja vähän ärsyttävästi käyttäytyvää Jaakkoa. –Kaveri on aika syrjäytynyt ja sulkeutunut. Solarilta pyydettiin koekuvauksiin ja muutaman viikon päästä soitettiin, että sain roolin, Heikkinen kertoo IS:lle.­

Hedbergin oma erikoispiirre työelämässä on välillä aivan tolkuttomuuksiin menevä perfektionismi. Scandicilla hän keksi uudenlaisen kokouskäytännön, kun kyniä ja saksia ei tuntunut löytyvän koskaan mistään.

– Laitettiin kaikki kynät ja muut siten, että ne olivat jokaisessa kokoustilassa samalla tavalla laatikoissa. Piirrettiin ihan A4-paperille suunnitelma, miten kynät, post-it-laput ja kaikki järjesteltiin., Hedberg selittää innoissaan.

– Idea meni johdolle läpi. Sitä varmaan käytetään siellä edelleen.

Mukana sarjassa on Gimmel-yhtyeestä aikoinaan tunnetuksi noussut Ushma Karnani. Hän näyttelee sarjassa toimiston iloista työntekijää Leylaa. –Viimeksi olin KOM-teatterin musikaalissa Käyttöohje kahdelle, hän kertoo IS:lle.­

Nyt kun Konttori on valmistunut, Hedbergillä on edessään toinen tiukka koitos. Viime syksynä Talent-ohjelmassa poikatanssiryhmä Barstarzz Finland & Red diamond bars haastoi hänet leuanvetoihin. Syksyllä olisi tarkoitus vetää kymmenen leukaa.

– Nyt menee ehkä yksi, Hedberg huokaisee.

Konttori Elisa Viihde -palvelussa 3.3. alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?