Yleisradio neuvotteli yli vuoden saadakseen Muumi-sarjan kanavilleen: ”Yritimme viimeiseen asti”

Yleisradio ja Muumilaakson tarinoita -sarjan oikeuksien omistaja yrittivät yli vuoden päästä yhteisymmärrykseen esitysoikeuksista.

10.2.2017 14:00

Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan uusi versio on herättänyt keskustelua jo ennen alkamistaan.

Ihmetystä on aiheuttanut, että ääninäyttelijät on vaihdettu ja tekstistä tehty uusi käännös, vaikka sarjaa olisi voitu muokata teknisesti vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.

– Halusimme käyttää entisiä ääninäyttelijöitä, mutta asiasta ei päästy yhteisymmärrykseen Ylen kanssa, remasteroinnin vastaavana tuottajana veljensä kanssa toiminut Tim Livson kertoi eilen Ilta-Sanomille.

1990-luvun alussa tehdyn alkuperäisen animaation ääniraita kuuluu Ylelle. Alkuperäisversio on tehty yhteistyössä Ylen kanssa. Livson sanoi, että painavimmat syyt olivat taloudellisia.

– En halua mennä yksityiskohtiin, mutta on kysytty, miten pystyimme taloudellisesti ottamaan uudet näyttelijät. Siitä voi päätellä paljon summista, jos meille oli järkevämpää palkata uudet näyttelijät ja tehdä äänet uudestaan.

Yritimme viimeiseen asti

Ylen lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Teija Rantala kertoo IS:lle, että Yle oli valmis maksamaan sarjan esitysoikeuksista normaalin markkinahinnan. Neuvotteluja käytiin noin vuosi, sillä Ylellä oli suuri intressi saada sopimus aikaan.

– Yritimme viimeiseen asti, mutta se ei valitettavasti onnistunut.

Erimielisyyttä oli hinnasta ja esitysoikeuksien ehdoista. Dubbeja Yle voi Rantalan mukaan myydä hinnalla, joka on 50 prosenttia siitä, mitä Yle on aikoinaan maksanut niiden teettämisestä.

– Yle on vuosikymmeniä sitten teettänyt dubbit ja lunastanut ne käyttöönsä. Sanoin, että tällaisella prosenttiosuudella näitä on myyty ja sama koskee heitä, mutta he eivät halunneet tarttua tarjoukseen. Toinen puoli asiaa oli, millä hinnalla ja ehdoilla he olivat valmiita antamaan Yleisradiolle oikeuden näyttää sarjaa.

Ylen ja Livsonien esitysoikeussopimus meni Rantalan mukaan umpeen parisen vuotta sitten.

Livsonin johtama yritys omistaa animaation lisenssin. Ilman kuvaa Ylellä ei ole oikeutta käyttää ääniraitaa millään tavalla.

– Harmittaa, että vanha ääniraita jää nyt pelkästään arkistoon. Yle ei enää voi käyttää sitä mihinkään, koska meillä ei ole yhteistyösopimusta, Livson sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?