Michael Monroe muistelee 30-vuotista soolouraansa: levy-yhtiö hylkäsi, muutto Suomeen, vaimon kuolema... - Viihde - Ilta-Sanomat

Michael Monroe muistelee 30-vuotista soolouraansa: levy-yhtiö hylkäsi, muutto Suomeen, vaimon kuolema...

Michael Monroen soolouralla on mittaa jo 30 vuotta. Hän on kulkenut pitkän tien maailmalta Turkuun ja noussut koko kansan suosikiksi The Voice of Finland -ohjelmasta.

­

12.2.2017 17:03

Ei kompromisseja. Siinä kiteytys Michael Monroen soolourasta, joka alkoi kolmekymmentä vuotta sitten Nights Are So Long -levyn ilmestyessä.

Ei niin, että ura sitä ennenkään olisi kompromisseja sisältänyt. Hanoi Rocks oli bändi, joka kulki omaa tietään eikä kuvia kumarrellut. Bändi pisti kaiken likoon. Varasuunnitelmaa ei ollut.

Kun rumpali Razzle kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1984, bändin nousukiidolta katosi ilma siipien alta. Lupaavasti edennyt maailmanvalloitus pysähtyi kuin seinään.

Monroe tipahti tyhjän päälle.

– Ei ollut hajuakaan mitä teen. Muutin Stiv Batorsin (The Dead Boys ja The Lords of the New Church) luo, hän oli mun ainoa frendi. Stiv rohkaisi tekemään biisejä ja kannusti soolouralle, Monroe muistelee.

Bators myös esitti kysymyksen: haluatko olla Mike vai Michael. Monroe valitsi jälkimmäisen. Michael hän oli tosin ollut alusta asti, nimi oli vain välillä lyhentynyt Mikeksi.

– En ollut suunnitellut mitään, mutta Stivin ansiosta aloin funtsia soolouraa.

Levy-yhtiö veti tuen pois

Usko omaan tekemiseen oli Hanoi Rocksin hajottua alamaissa, mutta nimeä ja mainetta oli.

Jotain kertoo Bruce Springsteenin bändistä tutun Steven Van Zandtin apartheidin vastaisen vuoden 1985 Sun City -projektin artistikattaus, jossa Monroe oli mukana. Muita olivat muun muassa Springsteen, Bob Dylan, Miles Davis, Bono, Lou Reed, Ringo Starr, Run DMC, Peter Gabriel, Bob Geldof, Pete Townsend ja Keith Richards.

Odotukset toisen soololevyn Not Fakin’ It kohdalla olivat korkealla. Kaikki kaatui levy-yhtiön laatiman mainoslauseen luonnehdintaan Monroesta ”the brains behind Hanoi Rocks”.

Hanoi Rocksin maailmanvalloitus päättyi äkillisesti vuonna 1984.­

Monroe protestoi. Lause sai hajonneen Hanoi Rocksin vaikuttamaan laskelmoidulta markkinatempulta, mitä se ei ollut. Parasta Hanoi Rocksissa oli Monroen mukaan nimenomaan se, että siinä ei ollut aivoja.

Hän kielsi mainoksen käytön. Kiitokseksi levy-yhtiö veti albumilta pois kaiken markkinointituen. Se myi silti yli 100 000 kappaletta.

– En tajunnut, että ne voi tehdä noin, mutta en silti kadu mitä tein. Mieluummin niin, että arvokkuus säilyy, vaikka levy olisi voinut helposti myydä miljoonia.

Jude-vaimo kuoli yllättäen

Kun ura ja elämä Yhdysvalloissa alkoi tökkiä, Monroe muutti silloisen vaimonsa, amerikkalaisen Jude Wilderin kanssa Suomeen. Manhattan vaihtui taloon suomalaisella maaseudulla.

– Se oli koettelevaa aikaa. Jälkeenpäinkin ajatellen tosi kurjaa. Ekana vuonna tein keikkaa, toisena niitä ei ollut. Kaikki meni alamäkeä. En todellakaan ollut profeetta omalla maallani.

Vuonna 2000 Monroesta tuli turkulainen. Sitä siirtoa hän ei ole katunut. Jos yllättäen rikastuisi, Monroe voisi hankkia toisen kämpän vaikka Lontoosta, mutta ei silti luopuisi oman rauhan takaavasta Turun-asunnostaan.

Michael Monroe meni naimisiin kesällä 2003 nykyisen vaimonsa Johannan kanssa. Itsenäisyyspäivänä 2011 aviopari nähtiin Linnan juhlissa.­

Käänne parempaan koki takaiskun, kun Monroen vaimo yllättäen vuonna 2001 menehtyi. He olivat olleet yhdessä viisitoista vuotta. Pari vuotta myöhemmin elämä taas hymyili, kun Monroe kesällä 2003 meni naimisiin nykyisen vaimonsa Johannan kanssa.

Hanoi Rocks kunnialliseen lepoon

Soolouraan tuli tauko 2000-luvun alussa, kun Hanoi Rocks syntyi uudelleen.

Mikäli muita ajatuksia oli ollut, lopputulos oli kuitenkin, että kaksikko Monroe ja Andy McCoy johtivat nuoruuden luomuksensa lopulta kunnialliseen lepoon kahdeksan loppuunmyydyn Tavastian-jäähyväiskonsertin myötä.

Monroe oli jälleen vapaa sooloilemaan. Kohtalo puuttui sopivasti peliin kesällä 2009. Hanoi Rocks -basisti Sami Yaffa tuli silloisen bändinsä New York Dollsin kanssa keikalle Suomeen. Monroe nousi myös lavalle, ja yhteinen sävel Samin kanssa löytyi uudelleen.

– Sami on ollut veriveli läpi vuosien ja ajattelin, että nyt homma on vahvalla pohjalla.

Tammikuussa 2010 Monroe piti Los Angelesissa lehdistötilaisuuden, jossa julkisti uuden bändinsä. Sen nimi on sama kuin laulajan.

– Michael Monroe on vakiintunut nimi. Jos keksisi bändille uuden nimen, se pitäisi tehdä ensin ihmisille tutuksi, mikä ottaa aikaa, hän perustelee valintaa.

Vuonna 1985 Michael Monroe pyydettiin mukaan rocktähtiä pursuavaan Sun City -projektiin. Mukana olivat myös muun muassa Bono, Bob Dylan ja Keith Richards.­

Monroe on keulahahmo ja pomo, joka sanoo tarvittaessa viimeisen sanan, mutta muuten vastuuta on jaettu aina biisintekoa myöten.

– Meillä on paljon luovaa energiaa bändissä. Se on harvinaista. Ajattelemme samalla tavalla ja tunnemme niin hyvin, että toistenkin tekemät tekstit ovat kuin omiani.

Kokoelmalevy tulossa

Michael Monroe -bändi sai lentävän lähdön, kun Classic Rock -lehti valitsi esikoislevyn Sensory Overdrive (2011) vuoden albumiksi. Sittemmin bändi on keikkaillut säännöllisesti Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa, mutta Suomessa siitä ei juuri ole elämöity.

– Kiinnostusta löytyy ympäri maailmaa. Ihmiset arvostavat uraani ja tinkimättömyyttäni. En ole koskaan valinnut helpointa tietä kuuluisuuteen tai vaurauteen. Tärkeintä on, etten ole tullut kusipääksi, pystyn katsomaan peiliin enkä ole menettänyt sieluani.

Keikkailun osalta Monroen 30-vuotisjuhlinta alkaa 10. helmikuuta, jolloin starttaa vuoden ensimmäinen kiertue.

Myöhemmin tänä vuonna on tulossa kokoelmalevy Michael Monroe – The Best. Soolouran parhaiden palojen lisäksi sillä on viisi bonusraitaa, joista yhdellä kuullaan erästä maailmanluokan tähteä. Nimeä Monroe ei vielä paljasta.

Esimakua tuplalevyltä tarjoilee maaliskuun lopulla ilmestyvä sinkku One Foot Out Of The Grave. Sen teksti on kunnianosoitus Monroen koko uralle: ”It’s all wasted art if it ain’t got heart.”

Koko kansan suosikki

Monroe on ollut The Voice of Finland -ohjelman tähtivalmentaja jo viisi kautta. Sitä ennen hänet tunnettiin lähinnä rockpiireissä. TVoF teki Monroen tutuksi koko kansalle.

– Yllätyin siitä, miten iso vaikutus televisiolla on. Olen saanut paljon uusia eri-ikäisiä faneja.

Räiskyvä persoona ja eläväinen esiintyminen on purrut suomalaisiin.

–Meillä on paljon luovaa energiaa bändissä. Se on harvinaista, Michael Monroe kuvaa nykyistä bändiään.­

– Voicessa ei voi olla kuin oma itsensä. Olen hyväsydäminen ja lopulta aika tavallinen ihminen. Jengi on tykästynyt tekemisiini. Se on mulle suuri helpotus ja siunaus.

– En ymmärrä, kun jotkut artistit valittavat, että ovat tunnettuja kaikkialla. Se on osa tätä ammattia. Annan mielelläni nimmareita. Jos sillä tai yhteiskuvalla saa ihmisen iloiseksi, se ei ole paljon pyydetty.

Ohjelman nuorten laulajien kautta Monroe päivittää omaa tietämystään ja toisaalta jakaa musiikillista tietoaan valmennettavilleen.

– Tykkään Voicesta, koska olen musiikillisesti kaikkiruokainen ja avaramielinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?