Näin suosikkiohjelma Sohvaperunat tehdään: Ohjelmia ei katsotakaan suorana - Viihde - Ilta-Sanomat

Näin suosikkiohjelma Sohvaperunat tehdään: Ohjelmia ei katsotakaan suorana

Sohvaperunat kohosi ilmiöksi tv-ohjelmien napakalla kommentoinnilla. Tärkein ohje osallistujille on silti päinvastainen: kaikesta ei tarvitse olla sanottavaa.

Jani ja Linda jatkavat tv-ohjelmien ruotimista Sohvaperunat-sarjan kolmannella kaudella.­

10.2.2017 11:56

Sohvaperunat, perjantaina 10.2. TV2 klo 21.00

Kun Sohvaperunat kaksi vuotta sitten alkoi, monet ihmettelivät, mistä oikein on kyse.

Idea kuulosti ihan oudolta: sitä katsottaessa kun katsotaan tv-ohjelmaa, jossa muut katsovat tv-ohjelmia ja laukovat niistä teräviä kommentteja.

Kahden kevään aikana sarja ehti jo kasvaa ilmiöksi, jolla on omat vakiintuneet faninsa. Tämän vuoden tammikuussa Sohvaperunat voitti Kultainen Venla -palkinnon viime vuoden parhaana viihdeohjelmana.

– Jo ennen kolmannen kauden haun avaamista saimme valtavasti kyselyjä mukaan pääsemisestä. Uudella kaudella on kymmenen vanhaa porukkaa ja neljä uutta, kertoo sarjan tuottaja Pauliina Ojala.

Kaikki heistä ovat ihan tavallisia ihmisiä ympäri Suomea. Nuorin katsoja on seitsemän vanha, vanhin 83-vuotias.

 Halusimme sohvaperunoiksi ihmisiä, jotka eivät edes pidä itseään hauskoina mutta joissa näimme hyvää komiikkaa.

Valintakriteereistä yksi oli aivan ehdoton:

– Karsimme pois kaikki, jotka halusivat päästä mukaan vain päästäkseen televisioon. Halusimme ihmisiä, jotka eivät edes pidä itseään hauskoina mutta joissa näimme hyvää komiikkaa, Ojala linjaa.

Sohvaperunoiden kolmannen kauden porukoihin kuuluvat muun muassa Jussi ja Aiju, Osku ja Juhani, Jari ja Sanna, Perttu ja Jarno, Sanna ja Pinja sekä Eila, Minna ja Olli (edessä vas.) ja Iida ja Nelli.­

Aikataulutus oma show’nsa

Kamerat eivät jää kuvauksissa pyörimään koteihin koko viikoksi, vaan kolmen hengen kuvaustiimi saapuu virittämään ne paikalle yhteisesti sovittuna aikana. Sen jälkeen kuvaaja, äänittäjä ja toimittaja-kuvaussihteeri siirtyvät viereiseen huoneeseen, jotta ”sohvikset” saavat rauhassa keskittyä itse ohjelmaan.

Nauhoitusten aikataulutus on aivan oma show’nsa.

Vaikka kaikki kommentoidut ohjelmat ovat nauhoitusviikolta, käytännön järjestelyjen helpottamiseksi ne näytetään sohvaperunoille tallennettuina.

– On huikea palapeli saada 14 eri porukan aikataulut sopimaan niin, että pääsemme viikon aikana kuvaamaan kaikkien luo.

Aikataulu on ripeä. Päivällä kuvatut materiaalit järjestellään yön aikana leikkauskuntoon ja editoidaan kokoon seuraavana päivänä.

– Joka päivä pitää syntyä valmista.

Äänittäjä Mika Ylipekka (oik.) varmistaa, että Oskun ääni saadaan kunnolla tallennettua.­

Tehtävä ei ole ihan yksinkertainen, sillä materiaalia on valtavasti.

Jos Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta nähdään valmiissa Sohvaperunat-jaksossa viiden minuutin pätkä, sitä varten on tyypillisesti kuvattu viisi tuntia materiaalia. Sama ohjelma annetaan kommentoitavaksi vähintään viidessä eri kodissa.

Armanin etälamautusjakso jäi mieleen

Tekijöillä on omat arvauksensa viikon puhuttavimmista ohjelmista, mutta usein sohvaperunoiden mieltymykset yllättävät.

– Viime kaudella Amerikan unelmavävystä syntyi todella paljon keskustelua, vaikka se ei ollut muuten katsotuimpien joukossa eikä se ollut julkisuudessakaan juuri esillä.

Toisaalta varmaksi kommenttien herättäjäksi ajateltu kykykilpailu ei herättänyt lainkaan intohimoja.

– Huippujengi herätti kysymyksiä siitä, onko sarja kuvattu oikeasti vuoristossa vai onko trikkikuvausta. Arman Pohjantähden alla oli vaikuttava, varsinkin jakso, jossa hän kokeili etälamautinta.

Välillä on menty filosofisiksikin.

– 6D: Sittenkin elossa -dokkari herätti yhdessä kodissa pohdinnan siitä, miten määritellään kuollut ja onko se sama kuin eloton – sekä siitä, millaisia kuolemakokemuksia voi olla.

Sohvaperunat Osku ja Juhani odottelevat, kun kuvaustiimin vahvistukseksi saapunut tuotantopäällikkö Ellinoora Uusikartano asettelee vielä valoa kohdilleen.­

Sanottavaa ei ole pakko keksiä

Ohjeita katseluun ei ole haluttu antaa. Vain draamasarjoista saatetaan selittää, mistä on kyse, jotta juonesta olisi helpompi saada kiinni.

– Vain siitä muistutetaan, ettei ole pakko keksiä sanottavaa. Tärkeintä on, että sohvikset ovat oma itsensä: rehellisiä, suoria ja aitoja. Minkäänlainen esittäminen ei toimi, Ojala toteaa.

– Välillä on pitkiäkin taukoja, ettei kukaan puhu mitään. Hiljaisuus on tuhat kertaa parempi kuin että sanomisia ryhdyttäisiin keksimällä keksimään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?