Saara Aalto teki 10 vuotta sitten levyn, jonka nauhat ovat nyt Los Angelesissa – ”Lahjakkain laulaja, jonka kanssa olen työskennellyt” - Viihde - Ilta-Sanomat

Saara Aalto teki 10 vuotta sitten levyn, jonka nauhat ovat nyt Los Angelesissa – ”Lahjakkain laulaja, jonka kanssa olen työskennellyt”

Saara Aalto levytti 10 vuotta sitten Sarajevossa. Nauhat ovat edelleen julkaisemattomina Los Angelesissa.

Saara Aalto nousi kansainväliseen suosioon Britannian X Factor -ohjelmasta.­

12.2.2017 9:02

Tarina alkaa, kun etnomusikologi Mia Tadic esitteli Saara Aallon sarajevolaisveljeksille Adi ja Edo Mulahalilovicille. Veljekset omistivat studion, ja he olivat jo aiemmin tuottaneet balkanilaisen musiikin lisäksi myös suomalaista musiikkia.

Adi ja vuonna 2010 maksasyöpään menehtynyt Edo Mulahalilovic olivat Bosnian tunnetuimpia musiikintuottajia. Heillä oli kytköksiä myös Suomeen, sillä he asuivat maassamme 1990-luvun lopulla. Heidän tuotantoaan ovat esittäneet muun muassa Laura Voutilainen, Isto Hiltunen, Janne Hurme, Tony Montana, Johanna Siekkinen ja Mika Pohjonen.

– Minä löysin Adin kroatialaisen kielenopettajani kautta, joka oli siihen aikaan kroatian, serbian, bosnian ja montenegron kielen lehtorina Helsingin yliopistolla ja Adin ja hänen edesmenneen veljensä Edon hyvä ystävä, Mia Tadic kertoo Ilta-Sanomille.

Adi (oik.) ja Edo Mulahalilovic.­

– Adi ja Edo olivat pohtineet, että olisi kiva saada biisejä taas Suomen markkinoille ja kielenopettajani sai idean, että minä voisin niitä kääntää, Tadic muistelee.

– Innostuin projektista, sillä olen itsekin tehnyt musiikkia ja perehtynyt Balkanin musiikkikenttään etnomusikologien opinnoissani. Adi siis lähetti minulle säveltämiänsä biisejä ja Edon sanoituksia ja minä käänsin.

Iso osa kappaleista oli kroatialaisen laulajan Neran aiemmin esittämiä, osa taas täysin ennen julkaisemattomia. Adi ja Edo olivat jopa kehittäneet kabaree-show’n biisiensä ympärille, ja käyttäneet siihen ammattilaisia aina pukusuunnittelusta lähtien. Samanlaista konseptia suunniteltiin myös Saaralle.

 

Saara löytyi Tadicin opiskelukaverin kautta, joka opiskeli sillä hetkellä Sibelius-Akatemiassa ja tunsi Saaran sieltä. Myös Adi tuli käymään Suomessa ja tapasi Saaran.

– Emme olleet aivan varmoja, onko juuri Saara oikea artisti biiseille, sillä hän oli jo silloin enemmän orientoitunut englanninkieliseen ja hitusen toisentyyppiseen musaan. Mutta hänet valittiin silti, sillä jo silloin hänellä oli aivan upea ääni, Tadic kertoo.

Saaran osuudet nauhoitettiin lopulta Sarajevossa syksyllä 2006. Levyllä käytettiin huippumuusikoita. Jopa Saaran silloinen poikaystävä Teemu Roivainen tuli Sarajevoon hänen seurakseen ja tukijaksi. Saara esiintyi myös paikallisessa televisiossa.

– Biisejä oli levyllä yksitoista. Viimeinen niistä oli Saaran oma sävellys ja sanoitus. Hän säesti itse sen pianolla. Myös pariin muuhun kappaleeseen tuli muistaakseni Saaran oma teksti.

Kappaleiden tyylilaji oli balkanilainen pop.

– Olimme ajatelleet, että se menisi pop-iskelmänä, mutta kyllä se suomeksi kuulostaa aika lailla iskelmältä. Adi oli ja on edelleenkin vakuuttunut, että levy olisi ollut menestys.

IS tavoitti nykyisin Los Angelesissa asuvan Adi Mulahalilovicin.

– Muistan, että teimme muutamia vanhoja biisejäni. Sävelsin myös muutaman täysin uuden kappaleen ja lisäksi tein dueton, jossa Saara ja Teemu lauloivat. Se oli mahtava – ja on edelleen, Adi kehuu.

Adi ja kumppanit lähestyivät levy-yhtiöitä alkuvuonna 2007, mutta jostain syystä projekti ei ottanut tulta alleen. Miksi levyä ei koskaan julkaistu, siihen ei ehkä kenelläkään ole vastausta.

– Minulla on ne nauhat, mutta en koskaan miksannut niitä isolla pöydällä, kuten halusimme tehdä jo silloin. Mutta se homma veisi vain viikon, jos menisimme isoon studioon. Kaikki on tallessa täällä kotonani Los Angelesissa, Adi hymyilee.

Useimpien kappaleiden julkaisuoikeudet kuuluvat Adille, osa Saaralle ja osa Mia Tadicille sanoitusten osalta.

Kun puhe kääntyy itse artistiin, Saaraan, Adilta loppuvat adjektiivit kesken.

– Olen toiminut säveltäjänä ja tuottajana yli 30 vuotta. Olen tehnyt yli sata levyä ja saanut suunnilleen kaikki mahdolliset palkinnot, joita tällä alalla voi saada. Siksi voin sanoa, että Saara on lahjakkain laulaja, jonka kanssa olen työskennellyt!

Saara Aalto vieraili Sarajevossa lokakuussa 2006.­

Vuonna 2007 Saara Aalto kilpaili Talent Suomessa. Aiemmin samana vuonna hänen kappaleitaan haluttiin julkaista Bosniassa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?