30 poikamiestä lähti tansseihin, 28 löysi morsiamen – tanssijärjestäjä Elevaara muistelee

50 vuotta tansseja järjestänyt Jouko Elevaara muistelee aikoja, kun lavalle lähdettiin elämänkumppani kiikarissa.

Monet ovat löytäneet puolisonsa Jouko Elevaaran tansseista. Uran 50-vuotisjuhlatanssit järjestetään ensi lauantaina Aronkeitaassa Kauhajoella.

9.2.2017 9:14 | Päivitetty 9.2.2017 12:02

Ennen lauantai-illoissa oli aivan erilaista taikaa. Ensin käytiin saunassa, sen jälkeen laitettiin paremmat vaatteet päälle, kammattiin tukka ja lähdettiin etsimään elämänkumppania lähiseudun tanssilavalta.

– Tunnelman aisti, ja lataus oli täysin toisenlainen kuin nykyään. Jo menomatkalla ajateltiin, tuleekohan se sinne, hakeekohan se tanssimaan. Nykytansseista puuttuu se kiima, Jouko ”Jokkeri” Elevaara, 73, painottaa.

Ensi lauantaina tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Elevaara järjesti ensimmäiset tanssinsa Posiolla. Sen kunniaksi Aronkeitaalla Kauhajoella järjestetään lauantaina 50-vuotisjuhlatanssit, joita tähdittää Souvarit.

Jokkeri ja Souvarit alkuperäiskokoonpanossaan 90-luvulla.

Monet parit ovat löytäneet toisensa Elevaaran ansiosta.

– Kymmenet ja kymmenet parit sanovat löytäneen toisensa Merikievarin vintiltä. Väitän, että sadat parit ovat sellaisia, joista toinen on pohjalainen ja toinen satakuntalainen. Esimerkiksi tiedän, että Jurvasta kävi jatkuvasti 30 poikamiehen joukko Merikievarissa tanssimassa, ja niistä 28 löysi sieltä satakuntalaisen elämänkumppanin, Elevaara kertoo.

Aina ei onnistanut. Kerran kuukaudessa tanssimassa kävi kolme nuorta fiksua miestä Ylivieskasta. Miehet lähtivät aina liikkeelle tositarkoituksella.

– He tulivat hakemaan vauraisiin taloihinsa emäntää, mutteivät saaneet ensimmäistäkään, Elevaara pahoittelee.

Ilta oli lähtenyt käyntiin hyvissä merkeissä, oli haettu tanssimaan, juteltu ja tutustuttu. Siinä vaiheessa, kun mies kertoi kotonaan odottavasta emännättömästä talosta, tarina tyssäsi siihen.

– Olen itsekin ollut todistamassa, kun tyttö sanoo, että hän ei kyllä navettaan lähde, vaikka pojasta tykkäisi perkeleesti, Elevaara muistelee ja sanoo, ettei tiedä, miten miehille lopulta kävi.

Monet tansseissa käyneet suurten ikäluokkien edustajat löysivät puolisonsa parketilta.

Vaikka kotona odottikin elämänkumppani, tansseihin saatettiin lähteä silti arkea pakoon.

– Meillä kävi Pomarkusta kolme naista, jotka olivat kaikki naimisissa, mutta kävivät silti tansseissa. Kun kysyin heiltä tästä, yksi sanoi, että sillä hän jaksaa koko viikon mennä joka aamu p*skaiseen navettaan, kun tietää, että saa laittaa lauantai-iltana itsensä kauniiksi ja joku sen huomaa. Tanssittaja saattaa sanoa, onpa sulla nätisti hiukset tai vaikkapa kiva pusero. Kotona sellaista huomiota ei saa, eivätkä he sitä odotakaan.

Nykyään tanssipaikoilla käy kahdenlaista väkeä.

– On nuorempia, jotka tulevat tanssimaan liikkumisen ja tanssisuorituksen vuoksi. Vanhemmat pariskunnat taas tulevat, kun on nuoruudesta jäänyt tanssitaito ja harrastaminen.

Elevaara harmittelee maaseudun autioitumista. Enää tanssiparketille ei lähdetä kumppania etsimään ja elämän mittaisia parisuhteita luomaan.

– Nämä Helsingissä olevat fitnesskaunottaret, jotka seisovat vain peilin edessä, ei niistä saa emäntää maaseudulle. Maaseutu autioituu, kun naiset puuttuvat.

Merikievarissa tanssittiin 90-luvulla entiseen navetta rakennukseen rakennetun sisälavan lisäksi puistoon pystytetyllä kesälavalla.

Muun muassa Kaarlo Maaninkaa ja Martti Vainiota valmentanut Elevaara alkoi alun perin järjestää tansseja saadakseen rahaa urheilulle. 50 vuodessa mies on ehtinyt tanssittaa 16 paikassa. Uran suurimmaksi menestystarinaksi nousi Merikievari Merikarvialla, jonka tavallisissa tansseissa kävi tuhansia tanssijoita. Ennätys oli 4000, kun Topi Sorsakoski & Agents olivat esiintymässä.

– Mun tansseissa on käynyt väkeä Olavi Virrasta Tapio Rautavaaraan. Kun Olavi Virta tuli Posiolle 1968, hän ei jaksanut tulla enää lavalle, vaan jäi istumaan Kleinbusin etupenkille, Elevaara kertoo.

Tanssipaikalla levisi tieto autossa istuvasta Virrasta. Tuhat ihmistä tuli sisältä talvipakkaseen ja kulki Kleinbusin ohitse. Niin ihmisiltä kuin Olavi Virralta valuivat kyyneleet silmistä, ja liikuttunut mestarilaulaja nyökkäsi päätään faneilleen. Suomi menetti laulajalegendansa neljä vuotta myöhemmin.

Huom! Täsmennetty kävijämääriä klo 12.02. 4000 kävijää oli ennätys, kun Topi Sorsakoski & Agents oli esiintymässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?