Viihde

Suomalaisohjaaja kuvaa kansainvälistä trilleriä – mukana Hollywood-tason tähtinäyttelijöitä!

Julkaistu:

uutuuselokuva
Elokuvaohjaaja Arto Halonen kuvaa parhaillaan ensimmäistä kansainvälistä elokuvaansa Kroatiassa, ja mukana on liuta kansainvälisesti tunnettuja näyttelijöitä. IS vieraili kuvauksissa.
Noin kolmen miljoonan euron budjetilla tehtävä The Guardian Angel on tositapahtumiin perustuva tarina tanskalaismiehestä, joka manipuloi toisen miehen pankkiryöstöihin ja kahden sivullisen murhaan hypnoosia käyttäen.

Elokuvaa tähdittävät tunnettu Hollywood-näyttelijä Josh Lucas sekä kansainvälistä läpimurtoa parhaillaan tekevä tanskalainen Pilou Asbæk, joka tunnetaan Suomessa erityisesti sarjoista Vallan linnake ja Game of Thrones. Maaliskuussa saa ensi-iltansa Hollywoodin suuren budjetin elokuva Ghost in the Shell, jossa Asbækin vastanäyttelijänä on Scarlett Johansson.

Lisäksi The Guardian Angel -elokuvan yhdessä pääroolissa nähdään suomalainen Sara Soulié, ja hieman pienemmissä rooleissa mukana ovat myös Pamela Tola ja Mikko Nousiainen.

Elokuva on englanninkielinen ja suunnattu puhtaasti kansainvälisille markkinoille.


Elokuva on samalla ohjaaja-käsikirjoittaja Arto Halosen pitkäaikainen unelma. Hän on tehnyt elokuvan ensimmäisen käsikirjoituksen jo 20 vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin 90-luvun lopussa hyvin kiinnostunut hypnoosista ja manipulaatiosta ja löysin tämän tositarinan eräästä hypnoosikirjasta. Se oli niin äärimmäisen mielenkiintoinen tarina ja elämys, että mietin jo silloin, että tästä pitää tehdä elokuva, Halonen kertoo IS:lle elokuvan kuvauksissa Kroatiassa.

Halonen teki jo tuolloin ensimmäiset käsikirjoitukset ja aloitti tarinan laajat tutkimukset, mutta tuolloin maailmalla melko tuntemattoman Halosen kansainvälinen rahoitus takkusi ja hän päätti odottaa parempaa hetkeä sekä hankkia aiheesta lisää tietoa.

Tapauksesta on kirjoitettu tähän päivään saakka lukuisia kirjoja ja artikkeleita ja Halonen on lukenut aiheesta paljon.


Perustuu vuoden 1951 tapahtumiin

Tarina kertoo 1950-luvulla Tanskassa sattuneista hypnoosirikoksista ja niiden tutkinnasta. 28-vuotias mies nimeltä Palle Hardrup (elokuvaroolissa Cyron Melville) pidätettiin vuonna 1951 Kööpenhaminassa sijaitsevan pankin ryöstöyrityksestä, jonka yhteydessä kaksi sivullista ammuttiin kuoliaaksi.

Hardrup tunnusti syyllisyytensä, mutta poliisi sai lukuisia vihjeitä, jotka johtivat uuteen tutkintaan. Erikoinen totuus paljastui vähitellen: hypnoosia pitkään harjoittanut mies nimeltä Bjørn Schouw Nielsen (elokuvassa Josh Lucas) oli manipuloinut Palle Hardrupin monimutkaisen suggestioprosessin avulla ja sai tämän toteuttamaan käskyjään.

Sekä Hardrup että Nielsen tuomittiin lopulta rikoksista. Pitkän tuomionsa kärsittyään Hardrup katosi julkisuudesta ja vaihtoi nimensä, jotta häntä ei löydettäisi.


Halonen oli ensimmäinen, jolle Hardrup kertoi tarinansa. Tämä tapahtui jo vuonna 1997. Hardrup kuoli muutama vuosi sitten.

– Olin ensimmäinen, jolle hän kertoi tarinansa. Löysimme hänet vähän sattumalta monen mutkan kautta, ja sain vahvistusta tarinalleni, Halonen kertoo.

– Lisäksi tapasin myös eläkkeellä olevan poliisin, joka kertoi tapauksen tutkinnasta.

Halosen käsikirjoittama ja ohjaama psykologinen trilleri seuraa ennenkuulumattoman rikoksen tutkintaa, ja elokuvan keskeisimmässä roolissa on etsivä Anders Olsen (Asbæk), joka alkaa selvittää tapausta.

Olsenin rooli perustuu osittain mieheen nimeltä Ronald Olsen, joka työskenteli Kööpenhaminan poliisissa ja tutki tapausta. Sara Soulién roolihahmo nähdään isossa roolissa Olsenin Marie-vaimona.

”Ajankohta otollinen elokuvalle”

Tapaus oli aikansa seuratuin tapahtuma tiedotusvälineissä, ja se on jäänyt elämään yhtenä Tanskan omituisimmista ja kuuluisimmista rikoksista, jonka tutkimus- ja kuulustelupöytäkirjoja on ollut aivan poikkeuksellisen paljon.– Tarina on todella hyvä, ja se sopii hyvin myös nykypäivään. Meille tarjotaan nyt koko ajan niin sanottua vaihtoehtoista totuutta ja meitä yritetään manipuloida paitsi yksilöinä, myös massoina. Ihmisten olisi hyvä tiedostaa, että manipulaatio on läsnä meidän jokapäiväisessä elämässä, Asbæk toteaa IS:lle.

Myös muut tähtinäyttelijät sekä Halonen itse ovat huolissaan juuri siitä manipuloinnista, jota maailmassa harjoitetaan.

– Tässä maailmassa on niin paljon mahdollisuuksia muuttaa ihmisten mieltä erilaisin tavoin. Sitä tapahtuu ihan koko ajan, ja tämä tarina on hyvä esimerkki siitä, miten yksi ihminen voi manipuloida jotain toista ihmistä niin täysin, Josh Lucas toteaa.

Halonen haluaa ottaa elokuvallaan myös kantaa yhteiskunnan ongelmiin, kuten hän on tehnyt aiemminkin.

– Ihmisten on tärkeää ymmärtää, miten alttiita olemme manipuloinnille. Tämä ajankohta on todella otollinen tälle elokuvalle. Aihe on tärkeä, jotta voimme kehittyä ihmisinä oikeaan suuntaan, Halonen sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi yltiörikkaan presidentin Donald Trumpin, joka saa äänensä köyhiltä.

– Tällainen äärimmäisen rikas mies saa köyhät äänestämään itseään vetoamalla pelkoihin, Isisiin, Meksikoon ja pakolaisiin. Todellisuudessa kuilu köyhien ja rikkaiden välillä vain kasvaa, Halonen toteaa.

The Guardian Engel -elokuvan ensi-ilta on helmikuussa 2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt