Riitansa sopinut Dingo palaa! Keikkoja tutulla kokoonpanolla jo ensi kesänä - Viihde - Ilta-Sanomat

Riitansa sopinut Dingo palaa! Keikkoja tutulla kokoonpanolla jo ensi kesänä

Dingon maineikkain kokoonpano nähdään IS:n tietojen mukaan ensi kesänä keikoilla.

Vuonna 1985 Dingo oli Juha ”Quuppa” Seittonen (vas.), Jouni ”Jonttu” Virta, Pertti ”Nipa Neumann” Nieminen, Veli-Pekka ”Pete” Nuotio ja Pertti ”Pepe” Laaksonen.­

8.2.2017 6:43

Runsaat 30 vuotta sitten suomalaista rockhistoriaa tehnyt Dingo palaa.

Laulaja Pertti Neumann, 57, on toki tehnyt Dingo-keikkoja eri soittajien kanssa, mutta nyt asialla on kuuluisa kokoonpano.

Mukana ovat siis kitaristi Jouni ”Jonttu” Virta, 60, rumpali Juha ”Quuppa” Seittonen, 54, basisti Pertti ”Pepe” Laaksonen, 56 ja kosketinsoittaja Veli-Pekka ”Pete” Nuotio, 55. Sama viisikko, joka soitti yhtyeen menestyslevyillä Kerjäläisten valtakunta (1985) ja Pyhä Klaani (1986).

Tiistaina kutsuttiin mediaa tiedotustilaisuuteen perjantaiksi Helsinkiin: ”Neumann, Jonttu, Quuppa, Pepe ja Pete kutsuvat sinut kuulemaan suunnitelmistaan vuodelle 2017.”

Ilta-Sanomien useista luotettavista lähteistä saaman tiedon mukaan kyse on yhtyeen suuruuden ajan tähtikokoonpanon paluusta keikkalavoille.

Se on tapaus, vaikka Neumann on pitänyt bändinimen hengissä. On kuitenkin eri asia kokea Dingon hitit myös ne levyttäneiden muusikkojen esittämänä kuin Neumannin vain laulamana ja muiden, sinänsä taitavien muusikkojen soittamina.

Ensi kesänä kajahtavat yhteislauluna vaikkapa Autiotalo ja Levoton tuhkimo, esilaulajinaan Neumann ja muut ”oikeat” dingot.

Dingo oli alkuperäisen levytysuransa aikana vuosina 1984–1986 suositumpi teini-ilmiö kuin mikään muu Suomessa ennen sitä. Se oli Yö-yhtyeen ohella porilaisen popin suuri menestyjä, joka kuitenkin on viime vuosina pärjännyt huonommin kuin Yö. Dingo-nostalgiaa on koettu pienissä ravintoloissa, kun Olli Lindholm on marssittanut Yö-fanit yhteislaulamaan maan isoimmille estradeille.

Miksi näin on käynyt?

Ehkä kyse on ollut yhtyeen vanhoihin faneihin vaikuttaneesta eripurasta bändin jäsenten kesken. Vaikka laulaja ja biisintekijä Neumann on ollut aina Dingon sielu, myös ruumiilla on ollut merkitystä. Kuka tahansa ei ole kelvannut.

Wikipedian mukaan Dingossa on vuosien mittaan soittanut Neumannin lisäksi 36 muusikkoa.

Dingossa on Neumannin lisäksi soittanut 36 muusikkoa. Vuoden 2008 kokoonpanossa kuvattiin Erik Valkama (vas.), Robert Engstrand, Pertti Neumann ja Vesa Kuhlman.­

Lähes nykyinen kokoonpano oli Neumannin mukana vuosituhannen vaihteen Ding -comebackissa, mutta silloin ryhmä erosi ainakin osittain puhevälinsä menettäneenä – aivan kuten 1980-luvullakin bändin hajotessa lokakuussa 1986.

Neumann ja Seittonen käväisivät runsaat kolme vuotta sitten julkisuudessa kertomassa, että nyt vanhat riidat on sovittu heidän osaltaan. Ilmeisesti samoin ovat tehneet muutkin alkuperäiset soittajat.

Ja todennäköisesti Seittonen pystyy jälleen myös soittamaan. Hän on kärsinyt pahoista käsikivuista ja kouluttautunut uuteen ammattiinkin lähihoitajaksi, kun soittamisesta on tullut liian tuskallista.

Edit 8.2. klo 9:56. Jutussa kerrottu kokoonpano ei soittanut kokonaisuudessaan Nimeni on Dingo -albumilla, jossa bassoa soitti Jarkko Eve. Korjattu, että kokoonpano julkaisi sen sijaan Pyhä Klaani -levyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?