Soittakaa Paranoid! Päästä luovuutesi valloilleen – osallistu IS:n Paranoid-haasteeseen - Viihde - Ilta-Sanomat

Soittakaa Paranoid! Päästä luovuutesi valloilleen – osallistu IS:n Paranoid-haasteeseen

Kehitä hevirokin kansallislaulusta oma versiosi – ja voit päästä esille ISTV:ssä!

3.2.2017 17:59

Olet taatusti ollut jonkun bändin keikalla, kun yleisön joukosta kuuluu huuto: ”Soittakaa Paranoid!”

Huudon etymologia on hämärän peitossa. Yhden version mukaan sen isä on tamperelainen rocktoimittaja, tatuoija ja sarjakuvapiirtäjä Juho Juntunen, jolla oli tapana huudella ”soittakaa Paranoid” eri yhtyeiden keikoilla.

Huuto on esiintynyt myös 1980-luvun Pahkasika-lehdissä ja Alivaltiosihteerin radiosketseissä.

Kyseessä on rockklisee, joka tunnetaan myös Yhdysvalloissa. Siellä Paranoidin sijaan bändeiltä pyydellään Lynyrd Skynyrdin Free Bird -kappaletta.

Yllä olevalla videolla omat versionsa Paranoidista esittävät a capella -yhtye Club For Five ja kouvolalainen Äijäkanteleet. Videolla annetaan myös osallistumisohjeet Paranoid-haasteeseen.

Koska Paranoidin huutelusta on tullut erottamaton osa rokin kaanonia, Ilta-Sanomat julistaa alkavaksi Paranoid-haasteen.

Näin pääset mukaan: kuvaa oma versiosi Paranoidista ja lataa se Dropboxiin tai johonkin muuhun tiedostonjakopalveluun. Voit myös jakaa videosi somessa hashtagilla #ParanoidHaaste.

Lähetä linkki ja yhteystietosi osoitteeseen viihde(at)iltasanomat.fi. Kirjoita postin aihekenttään ”Paranoid-haaste”. Parhaat vedot esitellään IS:n verkkosivuilla. Video voi olla maksimissaan minuutin mittainen.

Kuvan ja äänen laadulla ei ole mitään väliä, kunhan biisin tunnistaa. Kännykän kamera on oivallinen taltiointiväline. Myös ulkoasuun ja koreografiaan saa panostaa!

Instrumentit tai soittajien määrä ei ratkaise, vaan luovuus. Voit osallistua bändisi kanssa tai soittaa biisin yksin. Tai vain laulaa. Voit myös hylätä perinteiset tavat esittää musiikkia ja louhia Paranoidin kasaan kammalla, ovikellolla tai nahkatrumpetilla. Tässä kohtaa vain mielikuvitus on rajana.

Paranoidin suomenkieliset sanat ja kantelesovitus: Mikko Perkoila.

Mikäli biisin opettelu korvakuulolta tuntuu hankalalta, kerrottakoon, että riffin äänet ovat E, A, B, D ja E.

Paranoid julkaistiin vuonna 1970 samannimisellä albumilla, sekä singlenä ennen itse levyä. Vaikka levyn tuottaja innostui biisistä, yhtye itse piti sitä aluksi vain epämääräisenä jammailupalana.­

Kun mietit omaa sovitustasi klassikosta, on hyvä muistaa, ettei Black Sabbathkaan siihen aikoinaan kauheasti panostanut.

Tarina kertoo, että Paranoid-albumin äänityksissä yhtye tarvitsi levylleen vielä yhden täyteraidan. Kitaristi Tony Iommi keksi biisin lounastauolla. Black Sabbathin rumpalin Bill Wardin mukaan riffi keksittiin puoli kahden aikaan iltapäivällä ja kahdelta biisi oli jo valmis.

Onnea matkaan, olkoon rock kanssanne.

Soittakaa Paranoid -huudon keksijäksi tituleerattu Juho Juntunen on Puupäähatulla palkittu sarjakuvantekijä.­

Kuvan/videon lähettäjä vakuuttaa, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin ja oikeus luovuttaa materiaali Ilta-Sanomille. Lähettäjä luovuttaa Ilta-Sanomille materiaaliin vapaan ja ajallisesti rajoittamattoman käyttö- ja uudelleenjulkaisuoikeuden nykyisissä ja tulevissa jakelukanavissa ja käyttötarkoituksissa samoin kuin materiaalin edelleenluovutus- ja muunteluoikeuden. Tekijänoikeudet kuvaan jäävät sen lähettäjälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?