HS: Aki Kaurismäen elokuvasta syntyi erikoinen jupakka – lavastaja vaatii oikeudelta elokuvan tuhoamista

Aki Kaurismäen huomenna ensi-iltansa saavan elokuvan lavasteet ja lopputekstit ovat aiheuttanet erikoisen kiistan.

2.2.2017 18:21

Helsingin Sanomat uutisoi tänään Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvan ympärillä vellovasta kohusta. Lehden mukaan huomenna ensi-iltansa saavan elokuvan lavastaja Markku Pätilä vaatii sen hyllyttämistä ja fyysisten kopioiden tuhoamista elokuvan lavasteista puhjenneen riidan vuoksi.

  • Voit katsoa elokuvan trailerin yllä olevalta videolta.

Markku Pätilä on voittanut kaksi Jussi-palkintoa.

HS:n mukaan Kaurismäen kanssa 25 vuotta työskennellyt Pätilä on suivaantunut elokuvan lopputeksteistä, jossa hän ei ole sen ainoa lavastaja, kuten kokee todellisuudessa tapahtuneen. Pätilä on elokuvan lopputeksteissä mainittu lavastus-kohdassa yhdessä kahden muun henkilön kanssa.

Pätilän mukaan hän on ollut elokuvan ainoa lavastaja ja vastannut sen koko lavastuksesta. Elokuvan käsikirjoittanut ja tuottanut Kaurismäki puolestaan sanoo suunnitelleensa lavastuksen itse.

Helsingin Sanomat kertoo Pätilän toimittaneen keskiviikkona markkinaoikeuteen haasteen, jossa hän vaatii oikeudelta elokuvalle esittämiskieltoa ja sen kopioiden tuhoamista. Markkinaoikeus päätti torstaina, ettei esityskieltoon ole perusteita. Oikeus jatkaa tapauksen selvittämistä.

Toivon tuolla puolen -elokuvaa saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina.

Kaurismäen oikeuteen toimittamassa kirjeessään hän lupaa, että Pätilä mainitaan elokuvan kansainvälisessä esittelymateriaalissa yksin tittelillä Set decorator. Toivon tuolla puolen -elokuvan kansainvälinen ensi-ilta on 14. helmikuuta. Elokuvan uskotaan kiinnostavan myös kansainvälisesti.

Pätilän ja Kaurismäen kiista on erikoinen, sillä he ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1992 ja Pätilä on toiminut monissa Kaurismäen elokuvissa lavastajana tai lavasterakentajana. Pätilä on voittanut kaksi parhaan lavastuksen Jussi-palkintoa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?