The 69 Eyesin Jyrki69 yllättää – aikoo lopettaa keikkailun: ”Täytän ensi vuonna 50 vuotta” - Viihde - Ilta-Sanomat

The 69 Eyesin Jyrki69 yllättää – aikoo lopettaa keikkailun: ”Täytän ensi vuonna 50 vuotta”

The 69 Eyes -yhtyeen laulusolistina parhaiten tunnettu Jyrki69 eli Jyrki Linnankivi astuu nyt esiin kirjoittajana uutuusteoksellaan Kulkurin valssi.

Jyrki69 eli Jyrki Linnankivi tähtää tosissaan kirjoittajaksi. –Haluan eläköityä esiintymisestä. En tiedä vielä, milloin se voi tapahtua, mutta toivottavasti pian, Jyrki yllättää.

1.2.2017 22:42

Jyrki69 on aiemmin kirjoittanut kuvatekstit The 69 Eyesin kiertueesta kertovaan valokuvakirjaan Route 69 ja ollut mukana tekemässä mehuohjeita sisältävää Rock’n’Roll Juicer -opusta.

Nyt hän on kuitenkin laittanut kansien väliin tarinoita laajoista maailmanmatkoistaan ja kohtaamistaan tunnetuista musiikkimaailman vaikuttajista. Kyse ei ole vain pistäytymisestä kirjojen maailmaan, sillä Jyrki suunnittelee jo seuraavaa kirjaansa.

Aina jossain vaiheessa illanviettoa rokkikuvioissa yli 30 vuotta pyörineeltä Jyrkiltä aletaan kysellä hänen kohtaamistaan tähdistä.

– Nämä ovat rokkipojan seikkailuja maailmalla. Pieniä viattomia tarinoita kaikesta siitä, mitä minulle on sattunut. Kaikilla meillä on omat muistomme, minulla muistot ovat tällaisia.

Jyrki sivuuttaa kysymyksen, kuinka paljon kirjan vastaanotto jännittää.

– Seuraava kirja on sellainen, että sitten saatte haukkua, mutta älkää haukkuko vielä tätä, hän naurahtaa vastaukseksi.

Uutuudessa mainitaan kymmeniä tunnettuja nimiä, mutta tarinat ovat lyhyitä ja Jyrkille tyypilliseen tapaan ystävällisiä, kenestäkään ei sanota pahasti.

Mielenkiintoisissa tapahtumissa vilahtelevat tunnetut nimet kuten vaikkapa se kerta, kun Jyrki hoiti Velvet Revolverin rumpali Matt Sorumin jonon ohi rokkareiden suosimaan helsinkiläisravintolaan Lostariin.

Sen jälkeen Matt kutsui tekstiviestillä bändikaverinsa Slashin paikalle, mutta vaikka häntä odotettiin koko ilta, Slashia ei näkynyt.

Jyrki69 viime kesänä RMJ:ssä.

Jyrkillä oli myös sormensa pelissä, kun Tom of Finland eli Touko Laaksonen palkittiin ansioituneille sarjakuvantekijöille myönnettävällä Puupäähattu-palkinnolla vuonna 1991 vähän ennen kuolemaansa.

Jyrki oli sattumalta nähnyt Tom of Finland -kirjan New Yorkissa. Suomen sarjakuvaseuran kokouksessa vähän myöhemmin pohdittiin, kuka sarjakuvantekijä palkittaisiin seuraavaksi.

– Ehdotin kansainvälisesti hyvin tunnettua Toukoa ja sehän meni läpi, hän sai palkinnon, Jyrki kertoo.

Kirjassa esiintyy myös Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump, vaikka häntä Jyrki ei olekaan kohdannut itse, vaan kyse on hänen kaverinsa kertomasta tarinasta.

– Uskon sen pitävän paikkansa. Se oli sitä aikaa, jolloin kaikki halusivat pyöriä rokkareiden kanssa, joten tuollainen juhlinta oli New Yorkissa ihan tavallista. Olin itsekin Woody Allenin kattobileissä Jimi Tenorin kanssa.

Vaikka tarinoita on paljon ja ne liittyvät lukuisiin tuttuihin persooniin, silti Jyrkin tuntevat huomaavat helposti monien kohtaamisten ja tapahtumien jääneen myös kertomatta.

– Tähän kirjaan tuli ensisijaisesti itseäni inspiroineita rockin klassikkohahmoja, joihin olen törmännyt matkoillani. Kirjoitin 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun Helsingin musiikkiskenestä, josta ei enää ole kovin monia tyyppejä jäljellä, Jyrki perustelee.

Siksi monet hyvätkin tarinat jäivät pois, jos ne eivät liity suoranaisesti rokkimaailmaan.

– Olisihan mukana voinut olla vaikka Roger Moore tai Matti Vanhanen, mutta ehkä heidän vuoronsa on joskus toiste.

Uutta Kulkurin valssia eivät ole vielä nähneet lähimmätkään.

– Ei tätä ole lukenut vielä oikein kukaan. Bändikaverit eivät edes tiedä koko kirjasta. Tuskin se heitä edes kiinnostaa, he ovat kuulleet nämä tarinat jo monta kertaa. Meillä jokaisella on omat kuviomme.

Työntekoa se ei haittaa, sillä jo tulevana viikonloppuna The 69 Eyes heittää seuraavan keikkansa Suomessa.

Jyrki tähtää tosissaan kirjoittajaksi, kirjoittaminen kiinnostaa nyt niin paljon.

– Haluan eläköityä esiintymisestä. En tiedä vielä, milloin se voi tapahtua, mutta toivottavasti pian, Jyrki yllättää.

– Haluan oppia kirjoittamaan ja tehdä seuraavaksi sellaisen kirjan, jossa oikeasti pohditaan ja analysoidaan tärkeitä asioita kuten itseäni kiinnostavia teemoja usko, toivo ja rakkaus. Sellaisista asioista haaveilen kirjoittavani. Täytän ensi vuonna 50 vuotta, joten on jo aika aloittaa kirjoittaminen.

Rockmuusikon uransa ohella Jyrki on analyyttisen kemian maisteri. Hän rakastaa matkustamista ja on aina tulossa jostain tai menossa johonkin.

– Touhuhan menee koko ajan vaan levottomammaksi. Luulen, että minulla on edelleen löydettävää tässä maailmassa, rauhaton kulkija hihkaisee.

Kuvaan sopii, että IS tavoitti Jyrkin tiistaina Lontoosta lentokentältä, jonne hän oli saapunut Los Angelesista. Los Angelesin lentokentällä Jyrki kuuli Trumpin maahantulokieltoja vastaan mieltään osoittavien aiheuttaman metelin, mutta muuten hän ei huomannut mitään poikkeavaa.

Jyrki vietti viikonlopun Los Angelesissä kuvaten kolme videota.

– Videot ovat keväällä ilmestyvään ensimmäiseen soololevyyni Helsinki Vampire. Biiseistä kaksi menee kahden eri amerikkalaisen kauhuleffan soundtrackeille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?