Kirka-musikaalin kirjoittanut Matti Laine: ”Draamaa ei tarvinnut keksiä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirka-musikaalin kirjoittanut Matti Laine: ”Draamaa ei tarvinnut keksiä”

Matti Laineen kirjoittama KIRKA - Surun pyyhit silmistäni saa ensi-iltansa 2.2.2017 Peacock-teatterissa.­

31.1.2017 13:10

Kirka-musikaalin kirjoittanut Matti Laine kuuluu siihen sukupolveen, jolle Kirka tuli tutuksi autoradiosta, joka pauhasi mökkireissujen taustalla.

– Se oli aika selkeä hetki, kun radiosta lähti tuttu biisi. Ryhdyin miettimään, onko Kirkasta tehty koskaan juttua, Laine kertoo IS:lle.

– Se välähdys sai mut avaamaan Spotifyn. Koin musiikillisen herätyksen, kun löysin Kirkan soul- ja rock-vedot. Ne on järkyttävän kovia. Sitten katsoin jotain Kulttuuritalolla taltioitua konserttia, jossa Kirka rääkyy menemään ja mimmit kirkuu. Se oli kovaa, kansainvälisen tason matskua. Mä olin, että jumaleisson, tässä on jotain.

Kalle Lindroth on Kirka.­

Laine tutustui myös Kirkan toiseen puoleen – siihen, jossa suru pyyhitään silmistä ja annetaan käsi toiselle kesäpäivän hiljaisuudessa.

Mitä enemmän Laine pöyhi Kirkan tarinaa, sitä nopeammin hän huomasi, ettei hänen tarvinnut keksiä draamaa. Sitä riitti aina veljen kuolemasta laulajan hurjiin verovelkoihin ja avioliiton rakoiluihin saakka.

– Kirka ei ollut tavallinen taavi. Lopulta vain keräsin materiaalia, Laine nauraa.

Kirkan kuolemasta on vasta kymmenen vuotta. Monella onkin vahva näkemys siitä, millainen Kirka oli. Tämän tiedostaen Laine kirjoitti tarinansa loppuun.

– Tämä ei ole dokumentti, vaan yksi näkemys Kirkan elämästä hänen uraansa kunnioittaen. Mutta niitä elämän varjoja ei ole kiilloteltu. Tarina kertoo, kuinka mies kasvoi märkäkorvasta suomalaisten rakastamaksi taiteilijaksi, ja mitä se elämä oli, kun suurin suosio oli ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?