Illalla tv:ssä: BBC:n merkittävä minisarja joukkoampumisesta – rankan aiheen käsittelyä ei arkailla - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla tv:ssä: BBC:n merkittävä minisarja joukkoampumisesta – rankan aiheen käsittelyä ei arkailla

Minisarja Southcliffen tragedia kuvaa joukkoampumisen seurauksia englantilaisessa pikkukaupungissa.

Stephen Morton (Sean Harris) ampuu kymmenen ihmistä.­

29.1.2017 16:21

Southcliffen tragedia, sunnuntaisin 29.1. alkaen TV1 klo 22.05

Kun tapahtuu kammottava tragedia, tilannetta on tapana kuvailla sillä, kuinka koko yhteisö pysähtyy järkytyksen äärelle. Pysäyttävä ja hyvällä tavalla häiritsevä on tällaista tilannetta kuvaava BBC:n minidraamasarja Soutcliffen tragedia (Southcliffe, 2013).

Neliosainen draama tarttuu vaikeaan aiheeseen: joukkoampumiseen. Pienessä englantilaiskaupungissa Stephen Morton (vaikuttava Sean Harris) tarttuu aseeseen. Hän surmaa ensin vanhan ja sairaan äitinsä ja sen jälkeen yhdeksän muuta ihmistä, joista suurin osa on satunnaisia uhreja.

Tragediasta uutisoimaan lähetetään kylän oma poika, rankkoja kiusaamismuistoja kantava tähtitoimittaja David Whitehead (Rory Kinnear), joka niin sanotusti napsahtaa väärällä hetkellä.

 

Tony Grisonin käsikirjoittama sarja käsittelee surun, syyllisyyden, menetyksen ja hyvityksen teemoja oivaltavasti. Kuten todellisuudessa, sarjassakin tragedia herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.

Tekijästä ei luoda hirviötä, vaan hänestä tehdään inhimillinen olento, jonka pään sisälle ei kuitenkaan – tarkoituksellisesti – päästä. Myös uhrien omaisten reaktiot ovat osin muuta kuin odottaisi: yksi ”jatkaa elämäänsä” samana iltana pubissa Oasista hoilaten. Juuri järjettömiltä vaikuttavat reaktiot tekevät fiktiosta realistisen tuntuista – ei ole mitään oikeaa tapaa reagoida yllättävään menetykseen.

Sean Durkinin lumoava ohjaus antaa hiljaisuuden puhua. Näennäisen ulkokohtainen lähestyminen aiheuttaa sen, että miljöö ja henkilöt tulevat iholle.

Southcliffen tragedia on merkittävä minisarja, joka yrittää käsittää käsittämätöntä. Aiheen arkaluonteisuutta ei ole pelätty, mutta hienotunteisuutta osoittaa se, ettei väkivallalla mässäillä – sitä ei näytetä juuri ollenkaan.

Toimittaja (Rory Kinnear) palaa kotikaupunkiinsa uutisoimaan joukkoampumisesta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?