Niila, 11, ja Severi, 11, seuraavat kuuluisia vanhempiaan teatterilavoille: ”Se on vähän niin kuin verissä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Niila, 11, ja Severi, 11, seuraavat kuuluisia vanhempiaan teatterilavoille: ”Se on vähän niin kuin verissä”

Harva ammatti periytyy vanhemmilta jälkeläisille yhtä herkästi kuin näyttelijän ammatti. Tampereen Työväen Teatterissa nähdään pian Niila, 11, ja Severi, 11, kolmannen polven näyttelijöitä molemmat.

Severi Muje ja Niila Nousiainen pitävän näyttelemisestä.­

29.1.2017 10:45

Suomessa on tunnettuja teatterisukuja kuten Palot, Roineet, Pöystit, Jurkat, Kinnuset, Salmiset... Ja lisää on tulossa.

TTT:n Mielensäpahoittajassa nähdään nuoren karvalakkimiehen roolissa Niila Nousiainen, 11, Mikko Nousiaisen ja Petra Karjalaisen poika. Teatterista tuttuja ovat myös isovanhemmat Heikki ja Eija Nousiainen.

Klassikkonäytelmässä Kissa kuumalla katolla nähdään Severi Muje, 11. Mukana on koko Mujeen klaani, eli Severin vanhemmat Samuli Muje ja Heidi Kiviharju. Big Daddyn roolissa on Severin ukki Juha Muje.

Jos ovat vanhemmat ja isovanhemmat teatterista tuttuja, niin varmaan näistä pikkupojistakin kuullaan tulevaisuudessa.

– Vanhemmat ovat sanoneet, että minulla on lahjoja tälle alalle, se on vähän niin kuin verissä. Kyllä minusta varmaan tulee näyttelijä. Kun tykkään tästä, niin kyllä haluankin, Niila Nousiainen sanoo.

Mikä kiehtoo näyttelijän työssä?– Se on varmaan se itsensä ilmaisu. Se mua eniten siinä kiehtoo, Niila sanoo.

Näyttelijän työajat ovat hankalia. Harjoitukset päivällä, näytökset illalla ja pyhisin.

– Olen seurannut Heidin ja Samulin työsarkaa. Se on todella kova. Kun on iltatyö ja kaksi lasta, hoitohomma iltaisin on kovaa touhua, sanoo isoisä Juha Muje.

Kissa kuumalla katolla -klassikossa on Mujeen kolme polvea näyttämöllä. –Se tuntuu työtoveruudelta, ei sukulaisuussuhteelta, sanoo Juha Muje, näytelmän Big Daddy.­

Alalle riittää tulijoita. Hankaluudet eivät paljon paina.

– Se kulkee veren perintönä. Olen tottunut siihen lapsesta asti ja viettänyt paljon aikaa teatterissa. En muuta vaihtoehtoa ajatellutkaan työkseni. Se on ollut pienestä asti selvä, sanoo Samuli Muje.

11-vuotias Severi ei ole vielä ehtinyt kantaa huolta hankalista työajoista.

– Sitten jos on harrastuksia (urheilu), niin harjoituksia saattaa jäädä väliin, mutta onhan se kiva esiintyä, Severi sanoo.

Tuleeko näyttelemisestä ammatti?– Vaikea sanoa. En ole hirveesti miettinyt, Severi sanoo.

– Hoidetaan koulu pois ensin, sanoo isä Samuli Muje.

Severi Muje on ikäluokkansa kovimpia uimareita Tampereella.

– Olen käynyt katsomassa Severin kilpailuja. Severillä kovin juttu on käännös, se on aivan uskomaton. Jos se on kaksi metriä jäljessä, se on käännöksen jälkeen kaksi metriä edellä, sanoo ukki Juha Muje.

Niila ja Severi ovat kumpikin Aleksanterin koulussa, mutta eri luokilla. Harjoituksissa päivällä he käyvät opettajan luvalla.

Kannustavatko opettajat?– Joo. Mun opettaja tykkää käydä teatterissa. Jos olen ollut jossain jutussa, se on tullut katsomaan, kertoo Severi.

Saako ope vapaalipun?– Välillä me annetaan niille alennuslippuja.

Vaikka näyttämöllä on kolme polvea samaan aikaan, se ei tunnu sukulaissuhteelta.

– Silloin ollaan työkavereita. Olen ukkina silloin, kun Heidillä ja Samulilla on näytöksiä, ja minulla on vapaailta ja olen poikien kanssa, Juha-ukki sanoo.

Mielensäpahoittaja esittelee Suomen itsenäisyyden ajan kohokohdat, kuten jääkiekon maailmanmestaruuden 1995. –Mielensäpahoittaja tykkää aika paljon urheilusta, sanoo nuori karvahattumies Niila Nousiainen. Nousiaisen vierellä Jyrki Mänttäri (vas.) ja Raimo Grönberg.­

Niila Nousiainen on Mielensäpahoittaja pienenä, Jyrki Mänttäri aikuisena, ja Tampereella monen vuoden jälkeen nähtävä Raimo Grönberg on karvahattumies 80-vuotiaana.

Hiljakkoin Grönberg ehti valmistautua jo kuolemaansa, mutta lopulta tilanne ei ollutkaan niin vakava.

– Löydettiin kananmunan kokoinen kasvain haimassa. Ensin luultiin, että se on syöpä. Se pelästytti. Oli aika rankka kaksikuukautinen, kun valmistauduin lähtöön. Onneksi todettiin, että se oli kysta ja hävisi itsestään pois. Alkoi uusi elämä, Raimo Grönberg kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?