Salattujen elämien tähdet muistelevat 18-vuotiasta suosikkisarjaa – ”Aina oli ikuinen keskustelu koulukaverien kanssa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Salattujen elämien tähdet muistelevat 18-vuotiasta suosikkisarjaa – ”Aina oli ikuinen keskustelu koulukaverien kanssa”

Salatut elämät on nyt 18-vuotias. Salkkaritähdet muistelivat ensimmäisiä kohtauksiaan ja kertoivat ajatuksiaan sarjan merkkipäivänä.

Salatut elämät juhli 18-vuotispäiväänsä.

25.1.2017 19:00

Salatut elämät eli Salkkarit on tänään täysi-ikäinen. Syntymäpäivää juhlistettiin sarjan studiolla Helsingin Konalassa.

Ohjelman ensimmäinen jakso esitettiin MTV3-kanavalla 25. tammikuuta 1999. Ensiesiintymisensä avausepisodissa teki myös legendaarinen paha poika Aki Nikkinen.

Nikkistä esittää Sami Uotila.

– Olin juuri valmistunut Teatterikorkeakoulusta. Kun selvisi, että ohjelmasta tulee viisi kertaa viikossa esitettävä päivittäisdraama, mietin asiaa vähän pidempään sitä kautta, että rooli tulisi leimaamaan tietyllä tavalla. Olin nuori, vasta koulusta valmistunut näyttelijä ja minulla oli hirveä hinku päästä tekemään erilaisia rooleja ja päästä kehittymään, Uotila kertoi Ilta-Sanomille.

Nikkinen näkyi tv-ruudussa vuoteen 2002 asti. Paluun aika oli 2014.

– Tein valinnan, että lähden sarjaan messiin. Ensimmäinen pidempi sopimusjakso oli 2,5 vuotta ja lupasin itselleni jo ennen nimen laittamista paperiin, että sen jälkeen lähden ”maailmalle” ja pois sarjasta. Olin 13 vuotta poissa ja tulin sitten takaisin.

Sami Uotila, 45, näytteli pitkään Helsingin Kaupunginteatterissa.

Salatut elämät on alusta asti nauttinut suurta suosiota. Rooli ohjelmassa rikkoo yksityisyyden.

– Olen aina ajatellut julkisuutta ja huomiota näyttelijän työn sivuraiteena, mutta olihan se ensimmäinen puoli vuotta suht nuorelle miehelle aika haipakkaa, Uotila muisteli.

– Ihmisethän ovat ihan hirveän huonoja kuiskaamaan. Sen supinan näkee ja kuulee, mutta pitää näytellä, ettei näe sitä. Se on ihan absurdi tilanne. Nykyään en enää oikeastaan huomaa sitä. Silloin aluksi siihen meni tolkuttoman pitkään aikaa.

”Mulla oli vetoketju jäänyt auki”

Ohjelman syntymäpäiväjuhla ja lehdistöpäivä avattiin katsomalla video, johon oli koostettu sarjan historian kaikki cliffhangerit.

– Minulle tuli sellainen olo, että on ihan pakko alkaa katsomaan Salkkareita alusta asti. Oli jotenkin niin siistejä juttuja, Tiia Elg sanoi.

Elg on näytellyt sarjassa Eva Tammista vuodesta 2014 lähtien. Hän muistaa ensimmäisen kuvauspäivän hyvin.

– Olimme kuvanneet jo pari kohtausta ja huomasin, että minulla oli vetoketju jäänyt auki... Siitä se päivä sitten lähti ja elämä Evana alkoi. Tänä päivänä osaan laittaa roolihahmon housut kiinni – kai, Elg naurahti.

Pete Lattu esittää Kalle Laitelaa, Tiia Elg on Salkkareissa Eva Tamminen.

Vuosina 1999–2002 ja jälleen vuodesta 2012 lähtien mukana ollut Pete Lattu (Kalle Laitela) debytoi heti sarjan avausjaksossa. Lattu oli tuolloin 19-vuotias.

– Muistan kyllä sen olleen näitä kohtauksia, että ”nyt Tyyne Puustinen on kuollut”, ja sitten menimme tämän nuorisoporukan kanssa hänen asuntoonsa salaa kuikuilemaan. Kun jakso tuli editistä, olin aivan kauhuissani omasta olemuksestani. Että ei jumaliste, mitä schaibaa. Joidenkin vuosien jälkeen pystyy katsomaan omia kohtauksiaan paremmin ilman pahinta kiemurtelua.

Latun on hankala poimia lukemattomista kohtauksistaan yhtä, jonka tekeminen olisi noussut ylitse muiden.

– Aika mahdotonta poimia. Kallen kannalta tietysti Kallen ensisuudelmat ja sitten joskus kun Lapissa esitin joulupukkia ja Kalle meni naimisiin shamaaniseremoniassa.

– Voi kun Evakin pääsisi joulupukiksi ja naimisiin shamaaniseremoniassa, Elg naurahti.

”En kyllä halua pois”

Mikko Parikka on ollut sarjassa mukana seitsemän ja puolen vuoden ajan. Hän kertoo aikansa Jiri Viitamäen saappaissa menneen pikavauhdilla.

– Tosi nopeasti. Nytkin kun kausi alkoi, tuntui, että olisin vielä ihan uusi naama. Aika menee tosi äkkiä, kun tämä on niin kiva mesta. Enkä kyllä halua pois.

Korsolaisen Parikan roolihahmo Jiri esiteltiin tv-yleisölle vuonna 2010. Sievisten sukulaispoika paljastui myöhemmin Lasse Sievisen (Timo Jurkka) pojaksi. Parikka saapui sarjaan poikkeuksellisella tavalla, sillä hahmon ensimmäiset kohtaukset kuvattiin ulkomailla, Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

– Jännitti ihan pirusti. Olin opetellut kaikkien repliikit ja osasin tekstin ulkoa. Muistan, miten Timo Jurkka ja Johanna Nurmimaa (Paula Sievinen) ottivat minut vastaan: he auttoivat ja kannustivat tosi paljon. Ensimmäinen kuvauspäiväni oli 13-tuntinen. Siinä oli haasteensa, kun ei ollut tuttu ympäristö eikä samaa kieltä paikallisten kanssa. Kokemus oli tosi mieleenpainuva, Parikka sanoo.

Mikko Parikka on näytellyt Salatuissa elämissä seitsemän ja puoli vuotta.

Parikka oli 10-vuotias, kun Salkkarit alkoi. Ohjelman 18-vuotispäivä tuntuu hänestä ”absurdilta”.

– Muistan, kun Salkkarit alkoi ja pienenä poikana katselin. Tuntuu, että sarja olisi vasta alkanut. On se tosi outoa, mutta myös kunnioitettavaa. Ja samalla hienoa, että saan olla mukana tekemässä tällaista.

– Sen muistan, että aina oli ikuinen keskustelu koulukaverien kanssa, että kuka saa katsoa Salkkareita. Se oli vallalla. Ei saa, siellä on hirveitä asioita. Minä taas en tiedä mitään turvallisempaa kuin se, että lapset katsoo tällaista, missä tosi nätisti käsitellään isoja teemoja. Sehän on vain hyvä keskustelunavaus kotona, että voidaan puhua vaikeista aiheista, Parikka sanoi.

Salatut elämät tarttuu usein ajankohtaisiin aiheisiin. Yhteiskunnan mennessä eteenpäin ovat sarjassa puhuttavat asiatkin muuttuneet.

– Aikoinaan kuohutti miesten välinen suudelma. Siitä ajasta ollaan menty onneksi aika paljon eteenpäin. Senkin muistan tosi hyvin ja nyt saan näytellä Peten (Lattu) kanssa, niin on se hienoa.

* Yllä olevalla videolla Sami Uotilan (Aki Nikkinen), Tommi Taurulan (Kari Taalasmaa), Emil Hallbergin (Onni ”Tale” Taalasmaa) ja Hemmo Karjan (Janne Haukkala) mietteitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?