Ihan tavallinen Lasse – rakastettu näyttelijä Lasse Pöysti täyttää 90 vuotta! - Viihde - Ilta-Sanomat

Ihan tavallinen Lasse – rakastettu näyttelijä Lasse Pöysti täyttää 90 vuotta!

Lasse Pöystin yli 70 vuotta kestänyt näyttelijän ura alkoi Suomisen Ollina ja päättyi näyttämöllä raikuviin suosionosoituksiin.

Paljon onnea Lasse Pöysti!­

24.1.2017 7:02

Lasse Pöystiä ei nähdä 90-vuotispäivänään näyttämöllä. Rakastettu näyttelijä poistui 2012 viettämään eläkepäiviään.

– Terveydentilani on jo sellainen, että on järkevämpää lähteä lenkille kuin opetella ulkoa useita sivuja monologia, Pöysti totesi huikean uransa viimeisen näytöksen jälkeen.

Pöystin viimeinen rooli oli 85-vuotiaana Helsingin Kaupunginteatterin Metsä-näytelmässä lakeija Karpina. Hän oli vaikuttava.

– Hänellä oli kyky eläytyä tavallisten ihmisten sielunmaisemaan. Siksi ihmiset rakastavat häntä, Asko Sarkola sanoo syyksi Pöystin suureen suosioon näyttelijänä.

Vuonna 2012 Lasse Pöysti osallistui Ranskan kansallispäivän vastaanottoon maan suurlähetystössä Helsingissä.­

Pöysti teki useita rooleja Helsingin Kaupunginteatterissa Sarkolan johtajakaudella. He myös näyttelivät yhdessä. Sarkola uskoo, että Lasse Pöystin tausta Sortavalasta lähteneenä evakkona vaikutti myös hänen näyttelemiseensä.

– Hän ei ajattele olevansa kukaan muu kuin tavallinen ihminen.

Toki Pöysti on näytellyt loistavasti myös suurmiehiä, esimerkiksi Galileo Galileita (Galilein elämä) ja Josif Stalinia (Mestariluokka). Pöystin televisiorooli Kustaa III:na on säilynyt tulevienkin sukupolvien katseltavaksi.

Pöysti on näytellyt suomeksi ja ruotsiksi – aina yhtä vaikuttavasti. Paljon hän teki myös teatterinjohtajana ja ohjaajana.

  Ura alkoi sota-aikana lapsitähtenä

Pöystin teatteriura alkoi koulupoikana 1942 Ruotsalaisessa teatterissa. Kansallisteatterissa hän debytoi 18-vuotiaana. 1950-luvulla Pöysti ohjasi ja näytteli myös Intimiteatterissa, josta hän siirtyi Lilla teaterniin.

1967–1974 Pöysti oli Lillanin johtaja puolisonsa Birgitta Ulfssonin kanssa. He olivat toisilleen myös täydellisiä vastanäyttelijöitä. Avioliitto päättyi myöhemmin, mutta ei ystävyys.

Kustaa III:n roolia pidetään yhtenä näyttelijän nerokkaimmista töistä.­

Kun Lasse Pöystistä kirjoitetaan, on vaikea ohittaa hänen lapsitähteyttään Suomisen Ollina. Ensimmäinen viidestä Suomisen perhe -elokuvasta tehtiin 1941. Lasse-poika oli silloin 14-vuotias pisamanaama.

Hän oli lukenut lehdestä, että elokuvaan etsittiin hänen ikäistä poikaa. Roolin hän sai lopulta rohkeutensa ansiosta: hän käveli Suomen Filmiteollisuuteen tapaamaan Toivo Särkkää.

”Ihmiset alkoivat suhtautua kuin abstraktiin olentoon, joka en ollut minä. Kuljetin sitä mukanani. Vähitellen kävi itsellenikin vaikeaksi erottaa raja”, Pöysti muistelee Lassen oppivuodet -muistelmateoksessaan (1990) roolista tullutta rasitetta.

Pohjoismaista kuuluisuutta Muumipeikkona

Muumipeikkona Pöysti oli tunnettu myös Ruotsissa ja Norjassa. Tove ja Lars Janssonin kirjoittama Mumintrollet-sarja alkoi televisiossa 1969. Muumipeikkoa Pöysti esitti ensimmäisen kerran 1959 Troll i kulisserna -näytelmässä.

Yli 40 elokuvaroolia tehnyt Pöysti esiintyi nuorena sotilasfarsseissa. Kaikkien naisten monni -elokuvan hän myös ohjasi ja käsikirjoitti.

Pyhä perhe -elokuvan (1976) alkoholisti-isän rooli oli Pöystille irtiotto komediallisista elokuvarooleista. Elokuva perustui Claes Anderssonin Familjen-näytelmään, jossa siinäkin Pöysti oli isän roolissa.

Vaikuttavan elokuvaroolin Pöysti teki myös Matti Kassilan ohjaamassa Ihmiselämän ihanuus ja kurjuus (1988) sekä pääroolissa Matti Ijäksen elokuvassa Pala valkoista marmoria (1998).

Vielä 2008 Pöysti teki pääroolin Miika Soinin ohjaamassa Thomas-elokuvassa, joka kertoo yksinäisestä vanhuksesta.

  Sadut mieleen viskin voimalla

Kun Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson ohjasivat ja juonsivat Suomen ensimmäisen televisiolähetyksen 24.5.1955, Pöysti tuskin osasi uumoilla, että 1977 hän alkaa lukea iltasatuja Pikku Kakkonen -lastenohjelmassa.

Satusetänäkin Pöysti on ollut yliveto. Hänen kertomansa sadut olivat uskottavia, koska hän ei suostunut lukemaan niitä kirjasta, vaan opetteli ulkoa.

Ylen Aamu-tv:n haastattelussa 2006 toimittaja ihmetteli Pöystin kykyä opetella sadut ulkoa. Pöysti kertoi sen tapahtuneen iltaisin viskin voimalla. Iltahömpsyt veivät pois sadun opettelemista häiritsevät ajatukset.

Lasse Pöystin ura alkoi nuorena.­

Lastenlapsilleen Pöysti ei ole aina ehtinyt olla sadunkertojana. 1991 hän muutti Pariisiin. Suomessa ollessaan hän teki pitkään töitä aamusta iltaan. Lepohetkiä Pöysti piti usein vain kesäisin purjeveneessään.

1985 Ruotsista Suomeen palattuaan Pöysti keskittyi näyttelemiseen. Yhtään rooliaan hän ei tehnyt laiskasti. Näyttämöllä hän oli varpaitaan myöten roolihenkilö – eikä esimerkiksi Lasse Pöysti.

– Lassella on näyttämöllinen älykkyys, ja hänellä oli aina suora kontakti yleisöön. Sen täytyy olla jonkinlaista peruslahjakkuutta, teatterikoulua hän ei käynyt. Hän on myös sivistynyt ja kielitaitoinen, kirjailija-ohjaaja Bengt Ahlfors miettii syitä Pöystin hurjaan suosioon.

Ahlfors ja Pöysti tekivät Lillanissa tiivisti töitä yhdessä. Ahlfors oli teatterin vakinainen ohjaaja. Kun 1970 tehtiin Maailman ympäri 80 päivässä, Pöystillä oli siinä kymmenkunta roolia.

– Hän oli uskottava jopa elefanttina – ilman pukua ja repliikkejä, Ahlfors muistaa.

Raikkain paikka purjevene, näyttämö kakkosena

Yhteistyö jatkui 2000-luvulla, kun Pöysti näytteli Helsingin Kaupunginteatterissa Bengt Ahlforsin näytelmissä mm. Viimeisessä sikarissa. Huippusuosittu Lillanissa oli monologi Hissvägraren, jonka Ahlfors teki Pöystille. Pöysti esitti näytelmää myös suomeksi pari vuotta.

Ahlfors uskoo, että Pöystille kuuluisuudesta oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Hän onkin ollut mestari myös julkisuuden karttamisessa.

– Privaatisti Lassessa ei ole Muumipeikkoa tai Suomisen Ollia lainkaan, Ahlfors tietää.

Pöysti hallitsi myös suurmiesten näyttelemisen. Mestariluokassa hän oli Josif Stalin.­

2002–2011 Pöysti oli Kvartetin näyttelijänä. Siinäkin hän oli loistava, kuten muutkin menestysnäytelmän näyttelijät.

Rakkain paikka Lasse Pöystille lienee ollut aina purjevene, mutta kenties näyttämö tuli hyvänä kakkosena.

Tänä vuonna Pöysti on päättänyt juhlia merkkipäiväänsä perhepiirissä ja olla antamatta haastatteluja.

Lasse Pöysti lukee iltasatua Pikku Kakkosessa vuonna 1980.­

Lasse Pöystiä ei nähdä enää 90-vuotispäivänään näyttämöllä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?