IS ennustaa Oscar-ehdokkuudet: yhdellä elokuvalla mahdollisuus häikäisevään värisuoraan

Julkaistu:

Oscar-ehdokkuudet selviävät tiistaina iltapäivällä. Valikoimasta on tulossa monipuolisempi kuin koskaan, mutta etukäteen näyttää siltä, että yksi elokuva jyrää voimalla jopa yli kymmenessä ehdokassarjassa.
Yhdysvaltain elokuva-akatemia julkistaa huomenna tiistaina Oscar-ehdokkuudet. Oscar-palkinnot jaetaan tänä vuonna 89. kertaa.

Ehdokasvalikoimasta on tulossa ennenkuulumattoman monipuolinen. Toisaalta ensi kertaa vuosiin joukosta erottuu selkeä ennakkosuosikki, joka saattaa vielä palkintopäivänäkin rohmuta ilmiömäisen saaliin. La La Land -musikaali yhdistää taiturillisesti klassisten Hollywood-musikaalien perinteet nykyaikaiseen elokuvakerrontaan, ja se on ansaitusti jo nyt puhdistanut pöydän kaikkialla, missä viime vuoden parhaita elokuvia on palkittu.

Pakahduttavalla rakkaustarinalla on mahdollisuudet jopa yli kymmeneen ehdokkuuteen, ja teos saattaa voittaa lähes yhtä monta pystiä kuin se saa ehdokkuuksia.


Ehdokkuudet paljastetaan tiistaina 24. tammikuuta kello 15.18 Suomen aikaa. Niiden julkistajat ovat Yhdysvaltain elokuva-akatemian puheenjohtaja Cheryl Boone Isaacs, ohjaaja Jason Reitman, Oscar-palkitut näyttelijät Brie Larson ja Jennifer Hudson, Oscar-ehdokkaana ollut näyttelijä Ken Watanabe sekä kahdeksan ehdokkuutta ja kolme pystiä saanut kuvaaja Emmanuel Lubezki.

Lähetyksen voi katsoa suorana Oscarien virallisella sivulla osoitteessa Oscars.org.

Palkintoseremonia pidetään maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa 28. helmikuuta. Sen juontaa koomikko Jimmy Kimmel. Yle on näyttänyt viime vuosina gaalan suorana televisiossa, mutta tämän vuoden osalta asia on vielä auki, Ylen tiedotuksesta kerrotaan.

Alla IS:n ennusteet ehdokkuuksien saajiksi kuudessa tärkeimmässä kategoriassa. Yhteensä palkintosarjoja on 24.

Paras elokuva

La La Land

Moonlight

Manchester by the Sea

Arrival

Hacksaw Ridge

Lion

Fences

Hell or High Water

Hidden Figures – varjoon jääneet

Yön eläimet


Parhaan elokuvan ehdokkaiden määrä voi olla mitä tahansa viiden ja kymmenen välillä. La La Land on tuonut musikaalielokuvan jälleen muotiin. Viimeisen päälle tyylikäs ja syvää inhimillisyyttä huokuva kaupunkiromanssi on ansaitusti noussut elokuvavuoden ilmiöksi kaikkialla läntisessä maailmassa.

Haastajia ovat pienemmän budjetin ylistetyt draamaelokuvat Moonlight ja Manchester by the Sea. Viime vuosina peräänkuulutettua vähemmistönäkökulmaa valikoimaan tuovat Moonlight, Denzel Washingtonin ohjaus Fences ja Yhdysvalloissa kassamagneetiksi noussut Hidden Figures.

Paras naispääosa

Emma Stone, La La Land

Natalie Portman, Jackie

Amy Adams, Arrival

Meryl Streep, Florence

Isabelle Huppert, Elle


Tavallisesti miesten näyttelijäsarjoissa on ruuhkaa enemmän kuin naisten, mutta tänä vuonna sekä naispääosa- että naissivuosakategoriat ovat tasokkaampia kuin miesten vastaavat ja kilpailu on kovempaa.

Raadin ikisuosikit Streep ja Adams tyytynevät tällä kertaa ehdokkuuteen: pystistä taistelevat vakavimmin Hollywoodin uusi lemmikki Stone ja Jacqueline Kennedyksi leuat loksauttavalla virtuositeetilla muuntautuva Portman, jonka takan reunalta löytyy jo yksi Oscar-patsas.

Suurin kysymysmerkki on, arvostaako akatemia eurooppalaisen elokuvan ikonia Huppertia tarpeeksi nostaaksen veteraanin ehdolle, vai korvaako hänet esimerkiksi Annette Bening (20th Century Women) tai Ruth Negga (Loving).

Paras miespääosa

Casey Affleck, Manchester by the Sea

Denzel Washington, Fences

Ryan Gosling, La La Land

Andrew Garfield, Hacksaw Ridge

Viggo Mortensen, Captain Fantastic


La La Land saattaa voittaa jopa kaikki muut sarjat, joissa se nousee ehdolle – musiikista leikkaukseen ja elokuvasta ohjaukseen – mutta Goslingilla ei taida olla saumaa palkintopallille asti. Affleck on pokannut käytännössä kaikki tunnustukset, joita tähän asti on vuoden 2016 miespääosille myönnetty.

Mortensen on yllättänyt nousemalla ehdolle tärkeissä Oscareita edeltävissä palkintogaaloissa, mutta kantaako hänen myötätuulensa Oscar-gaalaan asti? Joel Edgerton (Loving) ja Tom Hanks (Sully) väijyvät nurkan takana.

Paras naissivuosa

Viola Davis, Fences

Michelle Williams, Manchester by the Sea

Naomi Harris, Moonlight

Nicole Kidman, Lion

Octavia Spencer, Hidden Figures – varjoon jääneet


Jos ennuste pitää paikkansa, etnisiin vähemmistöihin kuuluvat muodostavat Davisin, Harrisin ja Spencerin ansiosta naissivuosaehdokkaista suurimman osan – Hidden Figuresin mahdollisuudet ovat tosin arvoitus ja Spencerin asema lienee naissivuosista haavoittuvaisin.

Davis voitti Fencesin teatteritulkinnasta Tony-palkinnon, eikä muilla näytä olevan mitään mahdollisuuksia myöskään Oscar-patsaaseen. Rakastetun ja monipuolisen näyttelijän odotettiin voittavan naispääosan Oscar jo vuoden 2011 elokuvasta Piiat. Toisin kävi, mutta nyt on viimein hänen vuoronsa.

Paras miessivuosa

Mahershala Ali, Moonlight

Jeff Bridges, Hell or High Water

Dev Patel, Lion

Hugh Grant, Florence

Aaron Taylor-Johnson, Yön eläimet


Myös miesten sivuosasarjaan on lupa odottaa etnistä monipuolisuutta: afroamerikkalainen Ali on voittajasuosikki ja intialaistaustainen Patel saattaa myös nousta ehdolle. Kategoriaan mahtuu lähes aina myös arvostettuja veteraaneja, kuten Bridges ja Florencessa uuden tulemisen huipulle tehnyt Grant.

Paras ohjaaja

Damien Chazelle, La La Land

Barry Jenkins, Moonlight

Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea

Denis Villeneuve, Arrival

Garth Davis, Lion


Ohjaajakategorian vakionimi, elävä legenda Martin Scorsese jäänee tällä kertaa nuolemaan näppejään: hänen uskontoepookkinsa Silence ei ole ottanut tulta alleen. Kaksi vuotta sitten Whiplash-elokuvallaan näyttävän läpimurron tehnyt Chazelle, 32, on elokuvataivaan nuori komeetta ja vienee pokaalin kotiin.

Barry Jenkins on noussut kriitikoiden ja elokuvapiirien suosioon. Villeneuven Arrival on tieteisraina, jonka ohjaaja on toteuttanut niin omaperäisellä visiolla, että paikka viiden joukossa lienee taattu – mutta koska elokuva ei ole La La Landin kaltainen crossover-suosikki, ehdokkuus jää sen suurimmaksi palkinnoksi.

Ota kantaa

Minkä Oscar-ennakkosuosikin haluaisit nähdä?

La La Land 54% Moonlight 4% Manchester by the Sea 5% Arrival 8% Hacksaw Ridge 15% Lion 4% Fences 5% Hell or High Water 1% Hidden Figures – varjoon jääneet 2% Yön eläimet 3%
Ääniä yhteensä 1170

Monipuolisemmat kuin koskaan

Tämänkertaisen Oscar-ehdokaskaartin todennäköinen monipuolisuus on reaktio palkintoraadin saamaan kritiikkiin. Viime vuosina Oscar-instituutiota ovat värittäneet kohut ehdokasvalikoiman yksipuolisuudesta. Ehdokkaiksi ja voittajiksi ovat nousseet ylivoimaisena enemmistönä valkoiset elokuvantekijät ja näyttelijät, eikä raati ole huolinut naisia ehdolle esimerkiksi parhaaksi ohjaajaksi.

Sosiaalisessa mediassa on Oscarien alla levinnyt vuosi toisensa jälkeen tunnus #OscarsSoWhite, vapaasti suomennettuna Oscarit niin valkoiset. Oscar-ehdokkuudet ja -palkinnot jakaa Yhdysvaltain elokuva-akatemia ( Academy of Motion Picture Arts and Sciences), jossa valkoiset miehet ovat suurena enemmistönä ja jäsenten keski-ikä on korkea: Los Angeles Times -lehden viisi vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan 94 prosenttia akatemiasta oli valkoisia ja 77 prosenttia miehiä.

Instituutio on vastannut arvosteluun uudistamalla rakennettaan ja sääntöjään. Akatemian puheenjohtajaksi 2013 nimitetty Cheryl Boone Isaacs lakkautti säännön, jonka mukaan Akatemian jäsenyys on automaattisesti ikuinen, ja lupasi, että naisten ja vähemmistöjen osuus raadista tuplataan vuoteen 2020 mennessä. Kokoonpano on jo nyt nuorempi, naispitoisempi ja etnisesti värikkäämpi kuin koskaan, ja asia varmasti heijastuu ehdokasvalintoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt