Kansansuosikki Kari Salmelainen katuu menestysuraltaan yhtä asiaa vielä tänäkin päivänä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kansansuosikki Kari Salmelainen katuu menestysuraltaan yhtä asiaa vielä tänäkin päivänä

Kari Salmelainen aloitti tv-uransa Maikkarin lavastamon siivoojana – eteni filmileikkaamon ja ohjaamon kautta koko kansan suosikkijuontajaksi. Tie Napakympin juontajaksi oli onnekkaiden sattumusten summa.

26.1.2017 18:30

Kari Salmelainen toimi Jyväskylässä keikkamuusikkona, kun hän huomasi Helsingin Sanomissa kiinnostavan työpaikkailmoituksen. Mainostelevision lavastepajalle etsittiin siivoojaa.

Salmelainen lähti siltä istumalta Helsinkiin ja aloitti työt siivoamalla ja siirtelemällä Speden lavasteita edestakaisin.

Lavastepaja ei kuitenkaan tarjonnut riittävästi haasteita. Kun ura ei tuntunut etenevän mihinkään, Salmelainen päätti irtisanoutua. Hän oli jo matkalla pomon puheille eroanomus taskussaan, muttei päässyt koskaan perille asti.

– Hississä olikin kuvausryhmien esimies, joka sanoi: ”Hei, nyt alkaa Simpauttajan kuvaukset, meiltä puuttuu ääniapulainen. Sinä tiedät jotakin mikrofoneista, lähdetkö mukaan?” Sitten revin paperin ja lähdettiin Lieksaan, Salmelainen kertoo näyttelijä Jukka Puotilan haastattelussa.

  • Salmelaisen ja Puotilan kohtaamisen näet kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. Saat videon auki klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Salmelainen pääsi lopulta mukaan MTV:n viihdetoimitukseen ohjaamon puolelle. Hän ohjasi muun muassa Soitellaan soitellaan -musiikkiohjelmaa, Yökyöpeliä ja Valehtelijoiden klubia. Sitten tuli Napakymppi.

– Tauno Äijälä sanoi, että tehkää pojat lauantai-iltaan puolen tunnin hauska halpa ohjelma, jolla on paljon katsojia.

Ohjelman juontajaksi pestattiin ensin Markus Similä, mutta hän ehti juontaa vain muutaman jakson ennen siirtymistään radion puolelle. Salmelainen hyppäsi Similän paikalle suoraan ohjaamosta.

– Minä tulin farkuissa ja hattu päässä sinne ja siitähän nousi kauhee haloo, että ei tästä mitään, tuo poika pitää panna takaisin ohjaamoon. Jengi on suuttunut ympäri Suomea, nyt tämä meni piloille tämä homma.

Tuohon aikaan katsojaluvut tulivat aina kolmen viikon viiveellä. Kun Äijälä kuuli ohjelman saavuttaneen 2,4 miljoonaa katsojaa, Salmelainen sai luvan tehdä ohjelmaa vielä seuraavan syksyn.

Tuo syksy venyi lopulta 17 vuodeksi. Vuonna 1985 alkunsa saanut ohjelma jatkui aina vuoteen 2002 asti. Salmelaisesta tuli ohjelman myötä koko kansan suosikki ja suomalaisten sinkkujen viimeinen toivo. Hän sai avunpyyntöpuheluita jopa öisin.

Jaksot kuvattiin aina etukäteen. Päivässä saatettiin kuvata jopa viisi jaksoa kerrallaan. Ohjelmaa ei haluttu tehdä suorana lähetyksenä, ja siihen oli hyvä syy.

– Joillekin ihmisille joku asia on hirmuisen vaikea, ja me halusimme leikata sellaiset kohdat pois.

Kuvausryhmä halusi varmistaa, että vierailijat eivät joudu televisiossa noloon tilanteeseen, jolloin sekä vieraille että katsojille jäi ohjelmasta hyvä maku suuhun.

– Aina jäi sellainen fiilinki, että ai kun oli kiva kun selvisi tuo poika meidänkin kylältä noin hyvin.

Ohjelmasta tuli katsojille niin tärkeä, että pienikin muutos ohjelma-ajassa sai aikaan palautevyöryn.

– Mehän yhdessä vaiheessa siirsimme ohjelmaa puolella tunnilla. Siitä nousi aivan tolkuton myrsky. Ihmiset soittivat, että saunavuorot menevät ihan sekaisin meidän taloyhtiössä, sitä ei saa siirtää.

Salmelainen nousi Napakympin myötä yhdeksi aikansa suosituimmista tv-kasvoista, mutta ei haikaile takaisin parrasvaloihin.

Yksi asia häneltä on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

– Olen katkera, kun minua ei koskaan pyydetty piirroselokuviin ääneksi. Voin väittää, että olisin aika hyvä jonkun piirroshahmon äänenä, mutta koskaan minua ei kysytty siihen. Se minua harmittaa tänäkin päivänä.

Kari Salmelainen on tuonut studioon mukanaan kuvan, jossa hän poseeraa pianisti Kaj ”Kaitsu” Wessmanin kanssa Napakympin kuvauksissa.

Flyygelin kansi on pullollaan yleisön tuomia lahjoja.

– Aika paljon erilaista kukkaa ja tavaraa tuli, kun mummot tulivat Tohmajärveltä meille kylään ja toivat karjalanpiirakkaa ja kaikennäköistä, Salmelainen muistelee.

Osa lahjoista on edelleen hyvässä tallessa.

– Minulla on vieläkin omakotitalon seinä täynnä erilaisia tavaroita.

Aiemmin Jukka Puotila on haastatellut ISTV:n sarjassa Antero Mertarantaa ja Pirkko Mannolaa. Katso videot alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?