Riitta Väisänen, 62, etsii töitä: ”On nöyryyttävää soitella eri paikkoihin – miksi kokemusta ei kunnioiteta?” - Viihde - Ilta-Sanomat

Riitta Väisänen, 62, etsii töitä: ”On nöyryyttävää soitella eri paikkoihin – miksi kokemusta ei kunnioiteta?”

– Onhan se aika nöyryyttävää, kun pitää soitella eri paikkoihin ja pyytää saada tehdä töitä, Riitta Väisänen sanoo.

21.1.2017 9:16

Vuonna 1976 Miss Euroopaksi valittu Riitta Väisänen, 62, teki misseytensä jälkeen itselleen ammatin. Hänestä tuli muun muassa television Kymppitonni-ohjelman ansiosta koko kansan Riitta. Suhde Pertti ”Spede” Pasaseen kesti 15 vuotta. Eron jälkeen heidän ystävyytensä säilyi miehen kuolemaan asti.

Spede suunnitteli aikoinaan televisioon ohjelmia ja Riittaa juonsi. Kun Riitta mainitsee Speden nimen, hän herkistyy. Riitalle Spede Pasanen oli tärkeä ihminen. Pertin jälkeen ei ole Riitan mielestä tullut viihteen alalle niin suurta neroa kuin Pertti.

– Sellaista älykästä ja alansa mestaria ei enää tule. Hän oli aikansa pioneeri. Nykypäivänä tarvitaan monta perttiä, että syntyisi yksi Pertti, hän sanoo.

Riitta Väisänen perustelee asiaa myös sillä, että kanavat ovat esittäneet viime aikoina muun muassa Speden Turhapuro-elokuvia.

Entisenä ruutukasvona Väisänen katsoo melko paljon televisiota. Hänen mielestään jokainen uusi ohjelma on nähtävä kerran, jotta siitä voi ilmaista mielipiteensä.

– Ajoittain ihmettelen, kun katson televisiota. En usko, että joillain exillä rannalla tai muilla tosi-tv-ohjelmilla on paljon katsojia. Se joku suuteluohjelma (Kiss Bang Love) oli suorastaan ihmisten aliarvioimista. Siinä tuntemattomat suutelivat ja kähmivät silmät sidottuina toisiaan. Käytettiinköhän siinä edes mitään suun desinfioimisaineita, hän pudistaa päätään.

Kauan alalla olleena Riitta Väisäsellä on televisiotuotantoihin näkemystä. Vuosi sitten hänelle ojennettiin Kultainen Venla -gaalassa Elämäntyö-Venla. Siitä hän on kiitollinen, mutta miettii, olikohan hän liian nuori sen saamaan. Gaalassa pitämänsä loistavan puheen ansiosta monen kanavan edustaja ehdotti Riitalle jopa omaa ohjelmaa.

– Silloin puhuttiin paljon ja sanottiin, että minun tulisi saada oma tv-ohjelma. Eipä ole ainakaan vielä tullut työtarjouksia, hän pudistaa päätään ISTV:n Tainola Show’ssa.

Riitta Väisäsen mielestä nykytelevisio harrastaa jossain määrin ikärasismia. Syksyllä kohistiin siitä, ettei aikoinaan Bumtsibum-ohjelmaa vetänyttä Marco Bjurströmiä kelpuutettu uudelleen lämmitetyn ohjelman juontajaksi.

– Mielestäni Marco on se ohjelma. Olen tässä vuosien varrella huomannut, että televisiossa on jonkinasteista ikärasismia.

 Aina on kehuttu ideaa ja luvattu soittaa takaisin. Ei ole soittoja kuulunut.

– Minäkin olen soitellut tuotantoyhtiöihin ja ehdotellut erilaisia ohjelmia. Aina on kehuttu ideaa ja luvattu soittaa takaisin. Ei ole soittoja kuulunut, Riitta ihmettelee.

Väisänen myöntää etsineensä innokkaasti töitä.

– Onhan se aika nöyryyttävää, kun pitää soitella eri paikkoihin ja pyytää saada tehdä töitä. Ymmärrän tavattoman hyvin muita ikäisiäni ihmisiä. Mutta miksi kokemusta ja ikää ei kunnioiteta? hän kysyy.

Riitta Väisäsen Sofia-tytär on jo 22-vuotias.­

Riitta uumoilee sitäkin, että tuskin nuoret nykyään enää televisiota niin paljon edes katsovan. Hän kertoo 22-vuotiaan tyttärensä Sofian katsovan Netflixiä ja televisiosta vain artisteista tehtyjä dokumentteja.

– Sofiaakin on pyydetty moniin tosi-tv-ohjelmiin. Olen sanonut, ettei hänen tarvitse mennä. Kun hän on katsonut sitten jonkun ohjelman jakson, hän on ollut tyytyväinen kieltäytymisestään, Riitta kertoo ja painottaa, ettei halveksi tositelevisiota.

– Jokaisella ohjelmalla on oma yleisönsä, hän tuumaa.

Sofian ja Riitan välit ovat olleet jo kauan hyvät. Hän paljastaa, että Sofian – tai Viltsun, kuten äiti tytärtään kutsuu – viisi vuotta kestänyt murkkuikä oli paha.

– Äitiys on erilainen matka kuin mikään muu reissu. Äitiys sitoo paljon ja velvollisuuksia on runsaasti, eikä äitiys ole aina helppoa.

– Viltsu on kuin isänsä, ei anna periksi. Murkkuikä ei siksikään ollut helppo. Onneksi meillä oli hevoset, ja Viltsu kilpaili esteratsastuksessa. Kyllä kotona paukkuivat ovet ja sanan säilät lensivät, Riitta kertoo ja paljastaa miettineensä aiheesta kirjan kirjoittamista.

Sofia on Riitta Väisäsen ja Erik Mäkkylän tytär. Pari on aina asunut eri osoitteissa, mutta silti suhde on toiminut hyvin. Kun tytär oli pieni, oltiin enemmän yhdessä, nyt yhteiselo on vähäisempää.

– Vaikka meillä on omat sekä välillä yhteiset elämät, liittomme on toiminut ihan hyvin eri osoitteissa. Viimeksi olimme Ekin luona uutenavuotena ja jouluna, Riitta kertoo.

Riitta Väisänen on elänyt vuosia Orimattilassa. Hänellä on ollut äitiyden tuomat haasteet ja tietysti hevostallinsa, joita ei ole voinut jättää.

Riitta on ollut aina aktiviinen osallistuja ja liikkuja, mutta nyt käveleminen on vaivalloisempaa. Hän kertookin polvien menevän jonakin päivänä vaihtoon.

Kauniissa Orimattilan talossa elämä ei ole ollut yksinäistä.

– Ei todellakaan. Tietoisuus siitä, että voi olla myös kaksin Ekin kanssa, on auttanut, hän painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?