”Tilanne on eskaloitunut” – Axl Smithin salakatseluvyyhdissä ollut lukuisia outoja käänteitä

Juontaja Axl Smithiä koskeva salakatseluvyyhti on kestänyt tasan vuoden.

18.1.2017 6:19 | Päivitetty 28.2.2017 11:20

Muun muassa The Voice of Finlandin juontajana tutuksi tullut Axl Smith, 32, saa tänään keskiviikkona 28. helmikuuta tuomionsa salakatseluja, kunnianloukkauksia ja yksityiselämää loukkavaa tiedon välittämistä koskevassa kokonaisuudessa.

Smithille on nostettu syytteet 33 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Smithin epäillään kuvanneen salaa seksikumppaneitaan ja esitelleen kuvamateriaalia ulkopuolisille henkilöille.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tapauksen 33 asianomistajaa ovat oikeuskäsittelyn aikaan iältään 20–32-vuotiaita naisia eri puolilta Suomea. Uhrien joukossa on IS:n tietojen mukaan myös julkisuudessa esiintyneitä henkilöitä sekä viihdealalla työskenteleviä henkilöitä.

Vyyhti alkoi paljastua miltei täsmälleen vuosi sitten, tarkalleen 2. maaliskuuta, kun Smith julkaisi YouTube-kanavallaan videon, jossa juontaja kertoi joutuneensa poliisikuulusteluihin ja että häntä epäillään salakuvaamisesta.

Smithillä oli kuitenkin videollaan selitys valmiina salakatseluepäilyyn.

– Poliisit tulivat mun toimistolle ja veivät mut kuulusteluun. Mä tiedän, kuka on laittanut syytöksen vireille. Hän on nainen, jota olen joskus tapaillut ja ilmeisesti hän haluaa minulle pahaa. Mutta ongelmana tässä kuviossa on se, että syytös pitää omalla tavallaan paikkansa, sillä en rehellisesti tiennyt, että omassa kodissa ei voi pitää videovalvontaa ja huolta sitä kautta omasta turvallisuudesta. Jokaiselle, joka on mun luona ollut, olisi pitänyt kertoa, että heitä mahdollisesti kuvataan.

– Tilanne on eskaloitunut ja mua syytetään seksinauhojen kuvaamisesta. Kerroin poliisille faktat, että kukaan ei ole ikinä nähnyt mitään materiaalia, Smith sanoi maaliskuun alussa.

Axl Smithiä vastaan on nostettu 33 syytettä salakatselusta, neljä kunnianloukkauksesta sekä kaksi yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Juontaja kertoi pitäneensä kotonaan videovalvontaa turvallisuussyistä. Smith perusteli kotonaan olevaa videovalvontaa tarinalla entisestä työkaveristaan Peteristä, joka Smithin mukaan auttoi hänet juontajauralla alkuun MTV-musiikkikanavalla 2000-luvun alkupuolella.

Peterin henkilöllisyydestä ja olemassaolosta ei kuitenkaan ole löytynyt mitään tietoja, ja Smithin Peter-tarinaa onkin epäilty laajalti.

Jätti Unicefin ja nuorisoverkoston

Tapaus alkoi viime keväänä nopeasti laajeta ja poliisi sai yhteensä noin 60 rikosilmoitusta tapaukseen liittyen.

Kun vyyhti laajeni, Smith vetäytyi The Voice of Finlandin juontajan roolista hieman ennen live-lähetysten alkua. Smithin korvasi ohjelmassa Heikki Paasonen.

Maaliskuun aikana Smith siirtyi sivuun myös Unicefin hyvän tahdon lähettilään roolista ja jätti perustamansa nuorisoverkoston Jook Joint Movement ry:n.

Huhtikuun alussa salakatseluvyyhti syveni entisestään, kun paljastui, että Smithin epäillään näyttäneen muille henkilöille arkaluontoista, seksiaktin aikana kuvattua videomateriaalia kuvaamistaan naisista.

Lisäksi Smithin epäillään muun muassa ottaneen kuvan sängyssä nukkuneesta alastomasta naisesta ja julkaisseen kuvan WhatsApp-viestiryhmässä, johon kuului Smithin lisäksi viisi muuta henkilöä.

Huhtikuussa Smithille langetettu matkustuskielto kumottiin Helsingin käräjäoikeudessa ja sen jälkeen juontaja muutti Britanniaan, jossa hän on aloittanut uutta uraa.

Smith on vuoden aikana ottanut muutamaan otteeseen sosiaalisessa mediassa kantaa salakatselutapaukseen ja poliisin tutkintaan. Entinen suosikkijuontaja on tähän asti vakuutellut syyttömyyttään ja salakatselun tahallisuutta.

Syksystä lähtien Smith on kuitenkin ollut vaiti tapaukseen liittyen sosiaalisessa mediassa.

”Naisia miltei joka yö”

Ilta-Sanomat on vuoden aikana haastatellut yhteensä peräti kymmentä asianomistajaa tapaukseen liittyen. IS:n haastattelemat asianomistajat ovat halunneet pysyä tunnistamattomina, mutta he ovat kertoneet Ilta-Sanomille yhteydestään Smithiin ja salaa kuvattuihin videoihin.

Naisten mukaan monet asianomistajista tapailivat Smithiä hyvin yhtäaikaisesti toisistaan tietämättä.

– Olemme keskusteluryhmämme sisällä verranneet viestittelyämme Axlin kanssa, ja on käynyt ilmi, että hän on tavannut saman päivän aikana pariakin naista. Ja laittanut toiselle naiselle viestiä samaan aikaan, kun yksi naisista on ollut hänen luonaan yökylässä, yksi asianomistajista kertoo.

– On hyvin todennäköistä, että Axlillä on ollut joku nainen vieraanaan miltei joka yö.

Haastatelluista naisista selkeä valtaosa kertoo tutustuneensa Smithiin sosiaalisen median kanavien kautta, ja naisten mukaan Axl oli miltei aina aloitteellinen osapuoli.

– Axl aloitti yhteydenpidon laittamalla Facebookissa kaveripyynnön, vaikka emme olleet koskaan tavanneet, ja kun olin hyväksynyt kaveripyynnön, aloimme hyvin pian jutella. Hän oli alusta asti todella mukava ja osoitti todella paljon kiinnostusta minua kohtaan, yksi naisista kertoo.

Muutama puolestaan sanoo tavanneensa Smithin Tinder-deittipalvelun kautta, ja pari naista kertoo saaneensa Smithiltä yksityisviestejä Instagramissa.

Osa naisista kertoo Smithin jutelleen heidän kanssaan sosiaalisessa mediassa viikko- ja jopa kuukausikaupalla ennen ensikohtaamista. Viestittely somessa oli aktiivista ja jatkui ahkerana myös ensitapaamisten jälkeen.

Pitkä käsittely

Tapauksen oikeuskäsittely alkoi 18. tammikuuta Helsingin käräjäoikeudessa ja käsittelylle oli varattu yhteensä peräti 11 istuntopäivää.

Viimeinen istuntopäivä oli 20. helmikuuta, jonka jälkeen kihlakunnansyyttäjä Yrjö Reenilä kertoi vaativansa Smithille puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta, 100 päivän päiväsakkoa sekä yli 171 000 euron vahingonkorvauksia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?