Jukka Puotila ja Antero Mertaranta - Viihde - Ilta-Sanomat

Antero Mertaranta esitteli harvinaisen kuvan pojistaan – ”Se on mun hieno kaarti”

Värikkäästä kielenkäytöstään tunnettu urheiluselostaja Antero Mertaranta on jättänyt suomalaisten mieliin lukuisia kuolemattomia lausahduksia, kuten ”ihanaa leijonat ihanaa”, ”taivas varjele, mikä sieltä tulee” ja ”se on siinä”. Mertarantaa haastattelee Jukka Puotila.

19.1.2017 18:30

Repliikit syntyvät spontaanisti, käsikirjoituksia Mertaranta ei ole harrastanut koskaan.

– En ensimmäistäkään riviä ole tehnyt koskaan. Ne rivit koskevat kenties tilastoja, muttei koskaan sitä tunnelmaa, mikä siitä syntyy, Mertaranta kertoo Jukka Puotilan haastattelussa.

Mertaranta ei viljele sloganeitaan tarkoituksella. Sanonnat syntyvät hetkessä, ja jäävät elämään, jos jäävät. Vuoden 1995 MM-voiton jälkeen hän ei ole kertaakaan sanonut selostuksissaan ”se on siinä”.

Selostustyössä auttaa se, että Mertarannalla on hyvä muisti ja muutakin elämää kuin urheilu. Hän harrastaa myös lukemista ja musiikkia. Matkan varrella mieleen on jäänyt monenlaisia mielleyhtymiä, ja ne puskevat esiin myös selostuksissa.

Selostaessaan Mertarannalla lähtee usein mopo täysin käsistä.

– Mähän olen ihan muissa sfääreissa siinä, sehän on ihan selvä. En ole enää edes siinä tapahtumassa, olen jossain ihan muualla ja mulle tulee kaiken maailman mielleyhtymiä, mitä sitten suollan sieltä koko ajan. Olen sellaisessa omanlaisessa ekstaasissa, josta itsekin nautin, kun huomaan, että nyt lähtee mopo karkaamaan.

Hän peräänkuuluttaa yleissivistystä myös nuoremman polven selostajilta.

– Urheilu ei ole mikään erillinen irrallinen saareke. Mitä enemmän ihminen on kiinnostunut maasta, historiasta, politiikasta, ihmisistä, ihmisten luonteesta, niin sitä enemmän pystyy kertomaan näitä tarinoita kun tuntee sen viitekehyksen, mistä ihmiset tulevat ja mitä he tekevät.

Mertaranta ajautui urheiluselostajaksi vahingossa. Sitä ennen hän ehti toimia kuusi vuotta opettajana.

– Olen koulutukseltani opettaja, ja ollut aina kiinnostunut puhumisesta, esiintymisestä, puheviestinnästä ja tietysti ennen kaikkea urheilusta.

Hän kertoo myös olevansa teatterimiehiä.

– Minussa on kieltämättä paljonkin näyttelijän vikaa, en sitä kiistä, päinvastoin. Ja monia muita asioita. Olen sen verran katsonut Uuno Turhapuroja, että minussa on aika paljon Uunon aineksia.

Urheiluselostaminenkin on hänelle ennen kaikkea tarinankerrontaa.

– Ei urheiluselostaminen ole sitä, että luettelen pelaajien nimiä, vaan se on minulle tarina. Joskus se tarina on ihan mieletön, joskus se on vähän vähemmän kiinnostava, mutta aina se on jonkun näköinen tarina. 

Mertarannalle perhe on tärkeintä elämässä. Siksi hän on tuonut lähetykseen kuvakollaasin kolmesta pojastaan.

– Se on mun hieno kaarti, Mertaranta kehaisee.

Antero Mertaranta on pitänyt perheensä poissa julkisuudesta, mutta puhuu jo aikuisista pojistaan lämmöllä. Vaikka työhön on kuulunut paljon matkustamista ja viikonlopputöitä, hän kertoo omistautuneensa vapaa-ajalla perheelleen täysin.

– Olen aina priorisoinut ajankäyttöni niin, että silloin kun en ole töissä, niin silloin olen läsnä.

Mertaranta jätti vuonna 1996 väliin Atlantan olympialaiset, sillä hän halusi olla läsnä nuorimman poikansa syntyessä.

– Elämässä on tehty valintoja, jotka ovat olleet ja ovat nytkin täysin selviä. Jos pitää valita elämän ja työnteon välistä, ei ole kahta sanaa kumman valitsen.

ISTV:n sarjassa Jukka Puotila haastattelee mielenkiintoisia vieraita. Uusi jakso julkaistaan torstaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?