Pertti

Viihde

Jumalan teatterista 30 vuotta – missä he ovat nyt?

Julkaistu:

jumalan teatteri
Kohutusta Jumalan teatterista tuli tiistaina kuluneeksi 30 vuotta. Lavalla itsensä alastomiksi riisuneet ja ihmisiä asioilla heitelleet neljä näyttelijää ovat pärjänneet elämässä hyvin.
30 vuotta sitten Jumalan teatteri eli neljän teatterikorkeakoulun opiskelijan ryhmä järjesti ”kokeellisen esityksen” Oulun teatteripäivillä. He ilmoittivat etukäteen, että kyseessä on manifesti siitä, mitä teatteri voisi olla.

Lavalla alastomiksi riisuutuneet Esa Kirkkopelto, Jari Halonen, Jorma Tommila ja Jari Hietanen olivat varastaneet VR:ltä jauhesammuttimen, joka osoitettiin kohti yleisöä. Yleisö sai niskaansa myös ruoskaniskuja, jogurttia, ulostetta ja kananmunia.


Isoimman huomion jälkipuinneissa sai tietenkin uloste, eikä esimerkiksi jogurtin heittäminen. Sitä ei tiedetä, mistä kuuluisa paska oli peräisin.

Esityksessä ei ollut väliaikaa, se kesti kaksi minuuttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisö pakeni paikalta, palokunta saapui paikalle. Ainoastaan kuvataiteilija Eeli Aalto seurasi esityksen loppuun asti.


Esiintyjät pidätettiin kaupungilla. Heidät erotettiin vuodeksi teatterikorkeakoulusta. Tuomiona he saivat seitsemän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, 17 000 markkaa sakkoa ja 40 000 markkaa vahingonkuluja maksettavaksi.

Jumalanteatterilaisten puolesta teatterikorkeakoulussa järjestettiin vielä mielenosoitus, jossa koulun irtaimistoa tuhottiin. Tuomioita tuli siitäkin.


Kaikki yhä alan töissä

Oulussa radikaalisti esiintyneet opiskelijat eivät pilanneet tulevaisuuttaan, kuten monet ennustivat. He löysivät kaikki oman alansa töitä.

Jari Halonen, 54, on osoittautunut omaperäiseksi elokuva- ja teatteriohjaajaksi. Elokuvansa hän on yleensä kirjoittanut itse. Halonen on tehnyt muun muassa elokuvat Back to the USSR, Joulubileet ja Kalevala – Uusi aika.


Halonen on myös näytellyt muiden ohjauksissa. 2004 hän oli Vares-elokuvassa gangsteripomona. 2005 hänellä oli televisiossa keskusteluohjelma Halosen harharetket. 2009 hän veti Jerry Halloween -ohjelmaa.

Esa Kirkkopellosta, 51, on tullut teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen professori. Hänen koulutuskaan ei ole pientä: dramaturgi ja filosofian tohtori.


Kirkkopelto väitteli tohtoriksi 2003 Strassbourgissa, jossa hän asui pitkään.

Nälkäteatteri-ryhmässä Kirkkopelto on ollut Toisissa tiloissa -projektin vetäjä. Hän on saanut muun muassa Nuoren Taiteen Suomi -palkinnon 1995 ja Vuoden valopilkku -palkinnon 1995.

Timo Harakka mukana tukiryhmässä

Jorma Tommila, 57, on työskennellyt usein Jari Halosen kanssa. 1996 Tommila sai Jussi-palkinnon pääroolistaan Joulubileet-elokuvassa, jonka Halonen ohjasi. Tommila on näytellyt myös muun muassa elokuvissa Bad Luck Love ja Raid. Viimeksi Tommila nähtiin 2014 elokuvassa Big Game. Tommilalle lankeaa usein rikollisen rooli, mutta hän ei suinkaan ole näyttelijänä yksipuolinen.


Tommila on näytellyt myös televisiosarjoissa. Viimeksi hänet on nähty Heroes of the Baltic Sea- ja Kimmo-sarjassa.

Jari Hietanen, 54, on ohjannut ja näytellyt teattereissa, elokuvissa ja televisiossa. Elokuvaroolin hän on tehnyt muun muassa Lunastus-, Neitoperho- ja Populäärimusiikkia Vittulanjänkällä -elokuvissa.

Hietanen on Tampereella teatteri Telakan näyttelijänä. Hän on myös Yövieraat-teatteriryhmän perustajajäsen ja Juha Hurmeen pitkäaikainen työpari.

Teatterikorkeakoulussa Hietanen oli samaan aikaan toimittaja Timo Harakan kanssa. Harakka kuului Jumalan teatterin puolesta mieltä osoittaneeseen ryhmään. 1990 mielenosoitukset olivat enää vain muistoja, kun Hietanen ja Harakka dramatisoivat yhdessä Janne Kuutio -televisioelokuvan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viaton tarra matkalaukussasi voi pilata koko matkasi – ”On olemassa riski”

  2. 2

   Perhetragedia varjostaa mestaruusjahtia – Kärppien 21-vuotias tähtivahti: ”On ottanut koville”

  3. 3

   Festarijärjestäjät muistelevat Aviciin Suomen-vierailuja – ”Veivät koko bäkkärin viinat mennessään”

  4. 4

   Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

  5. 5

   Juha Sipilä IS:lle: Turusen loikkaaminen vakavan keskustelun paikka – ”Olen jo kutsunut trion koolle”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  2. 2

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  3. 3

   Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat pikkuprinssistä: Säteilevästi hymyilevä herttuatar Catherine poistui sairaalasta – synnytyksestä 7 tuntia

  5. 5

   Eläkeläismies lähti avuksi purjehdukselle: Kertoo joutuneensa keskelle perhehelvettiä, jonka uhri oli 5-vuotias poika – vanhemmille syytteet

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  6. Näytä lisää