Jumalan teatterista 30 vuotta – missä he ovat nyt? - Viihde - Ilta-Sanomat

Jumalan teatterista 30 vuotta – missä he ovat nyt?

Kohutusta Jumalan teatterista tuli tiistaina kuluneeksi 30 vuotta. Lavalla itsensä alastomiksi riisuneet ja ihmisiä asioilla heitelleet neljä näyttelijää ovat pärjänneet elämässä hyvin.

17.1.2017 15:42

30 vuotta sitten Jumalan teatteri eli neljän teatterikorkeakoulun opiskelijan ryhmä järjesti ”kokeellisen esityksen” Oulun teatteripäivillä. He ilmoittivat etukäteen, että kyseessä on manifesti siitä, mitä teatteri voisi olla.

Lavalla alastomiksi riisuutuneet Esa Kirkkopelto, Jari Halonen, Jorma Tommila ja Jari Hietanen olivat varastaneet VR:ltä jauhesammuttimen, joka osoitettiin kohti yleisöä. Yleisö sai niskaansa myös ruoskaniskuja, jogurttia, ulostetta ja kananmunia.

Jumalan teatteri oli aikansa kohutapaus.­

Isoimman huomion jälkipuinneissa sai tietenkin uloste, eikä esimerkiksi jogurtin heittäminen. Sitä ei tiedetä, mistä kuuluisa paska oli peräisin.

Esityksessä ei ollut väliaikaa, se kesti kaksi minuuttia.

Yleisö pakeni paikalta, palokunta saapui paikalle. Ainoastaan kuvataiteilija Eeli Aalto seurasi esityksen loppuun asti.

Jumalan teatterin katsojat kaikkosivat.­

Esiintyjät pidätettiin kaupungilla. Heidät erotettiin vuodeksi teatterikorkeakoulusta. Tuomiona he saivat seitsemän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, 17 000 markkaa sakkoa ja 40 000 markkaa vahingonkuluja maksettavaksi.

Jumalanteatterilaisten puolesta teatterikorkeakoulussa järjestettiin vielä mielenosoitus, jossa koulun irtaimistoa tuhottiin. Tuomioita tuli siitäkin.

He panivat Suomen sekaisin 1987: Jorma Tommila (vas.), Jari Hietanen, Esa Kirkkopelto ja Jari Halonen.­

Kaikki yhä alan töissä

Oulussa radikaalisti esiintyneet opiskelijat eivät pilanneet tulevaisuuttaan, kuten monet ennustivat. He löysivät kaikki oman alansa töitä.

Jari Halonen, 54, on osoittautunut omaperäiseksi elokuva- ja teatteriohjaajaksi. Elokuvansa hän on yleensä kirjoittanut itse. Halonen on tehnyt muun muassa elokuvat Back to the USSR, Joulubileet ja Kalevala – Uusi aika.

Jari Halonen vuonna 2013.­

Halonen on myös näytellyt muiden ohjauksissa. 2004 hän oli Vares-elokuvassa gangsteripomona. 2005 hänellä oli televisiossa keskusteluohjelma Halosen harharetket. 2009 hän veti Jerry Halloween -ohjelmaa.

Esa Kirkkopellosta, 51, on tullut teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen professori. Hänen koulutuskaan ei ole pientä: dramaturgi ja filosofian tohtori.

Esa Kirkkopelto vuonna 2013.­

Kirkkopelto väitteli tohtoriksi 2003 Strassbourgissa, jossa hän asui pitkään.

Nälkäteatteri-ryhmässä Kirkkopelto on ollut Toisissa tiloissa -projektin vetäjä. Hän on saanut muun muassa Nuoren Taiteen Suomi -palkinnon 1995 ja Vuoden valopilkku -palkinnon 1995.

Timo Harakka mukana tukiryhmässä

Jorma Tommila, 57, on työskennellyt usein Jari Halosen kanssa. 1996 Tommila sai Jussi-palkinnon pääroolistaan Joulubileet-elokuvassa, jonka Halonen ohjasi. Tommila on näytellyt myös muun muassa elokuvissa Bad Luck Love ja Raid. Viimeksi Tommila nähtiin 2014 elokuvassa Big Game. Tommilalle lankeaa usein rikollisen rooli, mutta hän ei suinkaan ole näyttelijänä yksipuolinen.

Jorma Tommila vuonna 2001.­

Tommila on näytellyt myös televisiosarjoissa. Viimeksi hänet on nähty Heroes of the Baltic Sea- ja Kimmo-sarjassa.

Jari Hietanen, 54, on ohjannut ja näytellyt teattereissa, elokuvissa ja televisiossa. Elokuvaroolin hän on tehnyt muun muassa Lunastus-, Neitoperho- ja Populäärimusiikkia Vittulanjänkällä -elokuvissa.

Hietanen on Tampereella teatteri Telakan näyttelijänä. Hän on myös Yövieraat-teatteriryhmän perustajajäsen ja Juha Hurmeen pitkäaikainen työpari.

Teatterikorkeakoulussa Hietanen oli samaan aikaan toimittaja Timo Harakan kanssa. Harakka kuului Jumalan teatterin puolesta mieltä osoittaneeseen ryhmään. 1990 mielenosoitukset olivat enää vain muistoja, kun Hietanen ja Harakka dramatisoivat yhdessä Janne Kuutio -televisioelokuvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?