Illalla tv:ssä: Venäläinen insinööri odottaa päänsiirtoleikkausta: ”En pelkää kuolemaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla tv:ssä: Venäläinen insinööri odottaa päänsiirtoleikkausta: ”En pelkää kuolemaa”

Neurokirurgi Sergio Canaveron suunnittelemaan leikkaukseen vapaahtoiseksi ilmoittautunut venäläinen Valeri Spiridonov sairastaa parantumatonta tautia.

Perjantai-ohjelmassa haastatellaan perinnöllistä tautia sairastavaa venäläistä Valeri Spiridonovia, joka on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi päänsiirtoleikkaukseen.­

13.1.2017 6:01

Perjantai, pe 13.1.2017 TV1 klo 21.05

Mary Shelleyn kirjoittamassa kauhuklassikossa Frankenstein – uusi Prometheus (1818) tohtori Victor Frankenstein liittää yhteen osia eri ihmisistä luodakseen uutta elämää. Tarina on tullut monelle mieleen italialaisen neurokirurgin Sergio Canaveron suunnitelmista: hän aikoo tehdä maailman ensimmäisen päänsiirron ihmiselle joulukuussa 2017.

TV1:n Perjantai-ohjelmassa nähdään perjantai-iltana vapaaehtoiseksi päänsiirtoleikkaukseen tarjoutuneen venäläisen insinöörin Valeri Spiridonovin haastattelu. 32-vuotias Spiridonov sairastaa harvinaista Werdnig-Hoffmanin tautia eli selkäydinperäistä lihassurkastumatautia.

Leikkauksen avulla Spiridonov hakee jatkoaikaa elämälleen, sillä tauti surmaa yleensä nuorena, eikä siitä voi parantua, hän kertoo toimittaja Juha Portaankorvan haastattelussa.

– En pelkää kuolemaa. Mielestäni on kummallista pelätä sellaista, jota ei voi välttää, Spiridonov kertoo Perjantai-ohjelmassa.

Italialaisen professorin Sergio Canaveron suunnittelemaa leikkausta on myös arvosteltu: osa tutkijoista kutsuu sitä puhtaaksi fantasiaksi.­

Tiedejulkaisu New Scientist uutisoi viime syyskuussa, että Canavero näytti onnistuneen leikkauksellaan koiran kanssa: koira käveli lehden toimittajan näkemällä videolla kolme viikkoa sen jälkeen, kun sen selkäydin oli melkein kokonaan leikattu poikki.

Lehden haastattelemat asiantuntijat kuitenkin kritisoivat Canaveron julkistamia tuloksia puutteellisiksi ja näyttöä operaation onnistumisesta riittämättömäksi.

Keho esimerkiksi aivokuolleelta

Osa Canaveron vastustajista on kutsunut hanketta ”puhtaaksi fantasiaksi”.

Operaatiosta tekee vaikean se, että irti leikatun pään ja uuden kehon selkäytimien lukuisat neuronit on saatava liittymään toisiinsa ja kasvamaan yhteen. ”Liimana” Canavero aikoo käyttää kasvua edistävää polyetyleeniglykolia. Uudeksi kehoksi kävisi esimerkiksi aivokuolleen henkilön keho.

Neurokirurgi Sergio Canavero harkitsee toteuttavansa päänsiirtoleikkauksen joulukuussa 2017 Iso-Britanniassa.­

Brittiläinen The Independent -lehti kertoi marraskuussa, että Canavero suunnittelee leikkauspaikaksi Iso-Britanniaa maasta saamansa tuen vuoksi.

Kuuluisaksi Canavero tuli vuonna 2015, kun hän ilmoitti ratkaisseensa ongelmat, miten pää kiinnitetään selkäytimeen ja estetään kehon ja pään immuunijärjestelmien hylkiminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?