Tuoreen Miss Helsingin valintakohu nousi kansainväliseksi uutiseksi: ”Voittoa varjostaa viha” - Viihde - Ilta-Sanomat

Tuoreen Miss Helsingin valintakohu nousi kansainväliseksi uutiseksi: ”Voittoa varjostaa viha”

Miss Helsinki Sephora Ikalaban voitosta syntynyt keskustelu on uutisoitu näyttävästi kansainvälisissä medioissa.

11.1.2017 17:41

Miss Helsingiksi kruunattu Sephora Ikalaba, 19, on joutunut valtavan myrskyn keskelle heti missifinaalin jälkeen. Kongosta kotoisin olevaa 19-vuotiasta Ikalabaa on haukuttu esimerkiksi taustansa vuoksi sosiaalisessa mediassa kovin sanoin.

Miss Helsinki -kisaa luotsaava Martina Aitolehti kirjoittaa blogissaan järkyttyneensä rasistisista kommenteista, joita sosiaalisessa mediassa on Ikalaban voiton jälkeen kirjoitettu.

– Sephora on joutunut ihan järkyttävien rasistisien kommenttien uhriksi, mitä en vaan pysty tajuamaan millään. Minulle ajatus siitä että jotain arvostellaan värin takia, on täysin omituinen, Aitolehti kirjoittaa blogissaan.

Ikalaba kertoi Ilta-Sanomille finaalin jälkeen saamistaan ikävistä viesteistä. Hän ei kuitenkaan ota niitä itseensä.

– Seison kaiken tuon yläpuolella. Ei noihin kommentteihin pidä lähteä mukaan. Ihmisten mieli muuttuu, kun näkevät, että hoidan hommani täysillä. Se lannistaa heidät lopulta.

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei hyvääkin. Ikalaban valintaa on myös kehuttu runsaasti ja kaunotar on saanut faneiltaan ylistystäkin.

– Olen saanut myös erittäin positiivista palautetta ja ihan ympäri Suomea. Se on tärkeintä, Ikalaba kiitti.

Miss Helsinki -kisasta syntynyt kohu ja keskustelu on huomioitu näyttävästi myös kansainvälisessä mediassa. Ulkomailla ei ole kirjoitettu Ikalaban saamasta positiivisesta palautteesta, vaan ulkomaisten medioiden uutiset ovat kertoneet Ikalaban kohdanneen julmaa rasismia voittonsa jälkeen.

Sephora Ikalaba kruunatiin Miss Helsingiksi viime viikolla.­

Ikalaban voitto nousi otsikoihin esimerkiksi Italiassa, Espanjassa, Kroatiassa, Puolassa, Turkissa ja Venäjällä. Valtava määrä eri maiden medioita uutisoi kuinka Miss Helsinki -voittaja on joutunut kohun keskelle.

Esimerkiksi kroatialaismediat Dnevnik ja Direktno kirjoittavat uutisen afrikkalaistaustaisen missin voitosta levinneen suomalaisilla keskustelupalstoilla ennätysnopeaa vauhtia. Asiasta noussutta keskustelua kutsutaan kroatialaismediassa ”missikohuksi”.

Direktno-sivusto kirjoittaa, ettei Ikalaba sovi täkäläisten keskustelupalstojen mukaan perinteiseen länsimaalaiseen missimuottiin, jossa kauneuskuningattarilla on vaaleat hiukset ja siniset silmät.

– Nyt on vuosi 2017 ja maailma on valmis hyväksymään erilaiset kauneusstandardit. Hän on itsevarma, lahjakas ja rohkea. Tuomariston mukaan hänellä on täydellinen vartalo ja upea huumorintaju. Tämä ei kaikkien mielestä kuitenkaan riitä, Direktnon sivuilla kirjoitetaan.

Bosnialaismediat Jutarnji Spektakli ja Slobodna Bosna puolestaan kuvailevat Ikalaban voiton saaneen keskustelupalstat suorastaan ”räjähtämään rasistisista kommenteista”.

– Sen sijaan, että Ikalabaa olisi onniteltu voitosta, häntä vastaan hyökättiin, Jutarnji Spektakli kirjoittaa.

– Suomi valitsi Miss Helsingin ja maailmalla kohahti. Afrikkalaistaustaisen missin voitto on herättänyt keskustelua rasismista ja siitä, että voittiko hän ihonvärinsä takia, Slobodna Bosna kuvailee Miss Helsinki -kohua.

Puolainen Plejada-sivusto kertoo Miss Helsinki -kisassa painotettavan muutakin ominaisuuksia kuin pelkkää ulkonäköä, italiankielinen Huffington Post kertoo Miss Helsinki -kisan saaneen osakseen runsaasti kritiikkiä heti finaalin jälkeen.

– 165-senttisen ja 19-vuotiaan missin voitto ei otettu Suomessa hyvin vastaan, italialaislehti kertoo ja kertoo virheellisesti Ikalaban olevan kotoisin Nigeriasta.

Espanjalaismedia La Opinion puolestaan kertoo Ikalaban voiton herättäneen närää suomalaisissa, sillä hän ei ole syntynyt Suomessa.

– Kauneuskuningattaren onnea varjostaa hänen voittoaan vastustavien suomalaisten viha, lehti kirjoittaa.

Venäjän Glamour-lehti on nostanut helsinkiläismissin artikkelissa ”Päivän sankarittarekseen” ja esittelee Ikalaban sivuillaan upeissa iltapuvuissa.

– Sephora on fitnessvalmentaja, joten ei ihme, että hänen vartalonsa valittiin myös kisan parhaimmaksi. Hän ei ole missin mitoissa, sillä hän on vain 165-senttinen. Monet kommentoijat sosiaalisessa mediassa ovat suhtautuneet vihamielisesti tuomariston valintaan. Sephora itsekin on sanonut, ettei uskonut joutuvansa tällaiseen tilanteeseen, lehti kirjoittaa.

Ikalaba kertoi aiemmin Ilta-Sanomille huomanneensa, että voitto huomioitiin aina Ranskassa asti.

– Siellä on jokin missipalsta, jossa ihmeteltiin, miten erivärinen ihminen voi voittaa missikisan. Se on ihan sairasta! Eräs ihminen otti minuun yhteyttä ja kertoi puolustaneensa minua siellä.

Kauneuskisat ja rasismi ovat nousseet puheenaiheeksi Ranskassa, kun Miss Ranska 2017 -tittelin voitti tummaihoinen Alicia Aylies.

Aylies on ensimmäinen Ranskan Guyanasta kotoisin olevan missi, joka on voittanut Miss Ranska -tittelin. Joulukuussa Ranskassa ihmeteltiin laajasti Ayliesin, 18, Paris Match -lehdesää julkaistuja kuvia, joissa monien mielestä missi näytti hyvin erinäköiseltä kuin todellisuudessa. Ranskalaiset hämmästelivät sosiaalisessa mediassa miksi missikaunottaren ihonväriä oli vaalennettu lehtikuviin ja hänen hiuksensa oli suoristettu.

Alicia Aylies.­

Kuvat ottanut Benjamin Decoi kiisti jyrkästi muokanneensa kuvia lehteä varten.

– Kuvia ei ole muokattu vaaleammaksi, valokuvaaja kiisti.

Aylies edustaa kotimaataan Miss Universum kisoissa vuonna 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?