ISTV: Jukka Puotila ja Pirkko Mannola - Viihde - Ilta-Sanomat

Yksi valokuva on Pirkko Mannolalle erityisen rakas – ”Tuijotan häntä niin, että...”

Pirkko Mannola päätyi missiksi puolivahingossa, kun hänen veljensä ilmoitti hänet missikilpailuihin – Mannolan mukaan lähinnä piruillakseen. Pirkko Mannolaa elämän merkityksellisistä hetkistä haastattelee Jukka Puotila.

12.1.2017 18:30

Pirkko Mannola oli päässyt tuttavan kautta Suomen trikoon teinimannekiiniksi, joten valmiita mallikuvia oli olemassa. Missikilpailuun lähetetyistä kuvista oli luvattu pieni palkkiokin.

Oma veli lähetti kuvat kisoihin siskonsa tietämättä. Veljen temppu paljastui vasta, kun posti toi kutsukirjeen kotiin.

– Siitä sitten lähettiin äidin iltapuku päällä ja joku vanha uimapuku mukana, Mannola muistelee näyttelijä Jukka Puotilan isännöimässä haastattelussa.

Mannola itse vähättelee voittoaan.

– Olin yllätysmissi, se oli kauhean huono vuosi, niin että parempaa ei löytynyt.

Oli vähällä, ettei Mannola ujona tyttönä livistänyt kilpailusta viime hetkellä. Veli sai kuitenkin vakuutettua hänelle, että kisaan kannattaa jäädä.

– Tomi tuli sanomaan, että täällä on kuule niin huono taso, että jäädään vaan, se voi olla hyvin mahdollista, että voitat.

Ja Mannolahan voitti.

Missititteli muutti Mannolan elämän täysin. Voiton jälkeen häntä revittiin laulustudioon, teatterilavoille ja elokuvien kuvauksiin. Tämä oli lähtölaukaus elämänmittaiselle uralle.

Ajalle oli tyypillistä, että misseistä leivottiin laulajia ja näyttelijöitä.

– Silloinhan ei pyritty mihinkään, minua vedettiin joka paikkaan. Ohjaaja Toivo Särkkäkin sen tiesi, että missit tuovat filmille rahaa, ja kautta aikain on käytetty missejä vetonaulana filmeissä, osasi se näytellä tai ei. Kyllä minä tämän itsekin olen tiennyt.

Mannolan menestys herätti myös kateutta.

Elokuvissa sivurooleja näytelleet teatterikoulun kasvatit eivät täysin sulattaneet sitä, että pystymetsästä missiksi valittu Mannola sai filmeistä parhaat roolit. Näyttelijä Rose-Marie Precht sanoikin kerran Mannolalle suorat sanat.

– Että meitä otti päähän kun sinä näyttelit suurta pääroolia, tuommoinen missinretale. En tiennyt miten päin olisin ollut, Mannola muistelee nyt.

Pirkko Mannolan ja näyttelijä Cary Grantin yhteiskuva on Mannolalle hyvin rakas. Mannola on säilyttänyt kuvaa visusti muistona Berliinin elokuvajuhlilta, joilla hän pääsi tapaamaan idoliaan 1960-luvun alussa.

Kuvan ja siihen liittyvän tarinan kuulet jutun pääkuvana olevalta haastatteluvideolta, jossa Jukka Puotila haastattelee Pirkko Mannolaa.

Mannola lauloi tilaisuudessa, jossa Berliinin filmijuhlille kutsutut tähdet esiteltiin, ja hänelle tarjoutui tilaisuus päästä kuvaan Hollywoodin kuumimpiin nimiin kuuluneen Cary Grantin kanssa.

– Muistan, että hän oli niin valtavan pitkä, että minun piti nousta monta rappusta ylös, että pääsin samalle tasolle.

Charmikkaan Grantin tapaaminen sai nuoren Mannolan pään pyörälle.

– Minulla on toinen kuva, missä tuijotan häntä niin, että silmät ovat suurin piirtein kierossa, kun olen niin ihastunut.

Vaikka tapaaminen jäi pikaiseksi, Grantista jäi hyvät muistot.

– Ei hän muistaakseni mitään minulle sanonut, mutta hyvin kohtelias hän oli kyllä.

Pirkko Mannola valittiin Miss Suomeksi vuonna 1958. Sen jälkeen hänen elämänsä on ollut yhtä pyöritystä.

Jukka Puotila haastattelee ISTV:n uudessa sarjassa mielenkiintoisia vieraita joka viikko. Uusi jakso on nähtävissä iltasanomat.fi:ssä aina keskiviikkoisin kello 18.30 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?