Työttömyyden kokenut Kati Outinen naisten asemasta Ylellä: ”Eikö me kelvata kuin hoivaajiksi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Työttömyyden kokenut Kati Outinen naisten asemasta Ylellä: ”Eikö me kelvata kuin hoivaajiksi”

Kati Outinen puhuu illan Inhimillisessä tekijässä suoraan keski-ikäisen naisen asemasta työmarkkinoilla sekä yhteiskunnassa.

Kati Outinen puhuu työttömyysjaksostaan keskiviikon Inhimillinen tekijä -ohjelmassa.­

11.1.2017 5:21

Arvostettu näyttelijä Kati Outinen puhuu avoimesti työttömyysjaksostaan ja ruotii suorasanaisesti yhteiskunnan rakenteita sekä naisille asetettuja oletuksia keskiviikkona TV1:llä esitettävässä Inhimillinen tekijä -keskusteluohjelmassa.

Anne Flinkkilän vetämässä jaksossa Outisen kanssa keski-ikäisten naisten työllisyystilanteesta ja iän vaikutuksesta siihen keskustelevat entinen kansanedustaja Päivi Lipponen ja työt Nokialla yrittäjyyteen vaihtanut Minna-Liisa Vesanen.

Aki Kaurismäen lukuisissa elokuvissa päärooleja näytellyt Outinen on työskennellyt myös kymmenen vuotta Kom-teatterissa ja 11 vuotta Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professorina.

Nykyään Outinen työllistää itsensä kiertämällä hoitolaitoksissa itse kirjoittamansa ja tuottamansa, muistisairautta käsittelevän Niin kauas kuin omat siivet kantaa -monologin kanssa. Hän sanoo Inhimillisessä tekijässä, että on joutunut tottumaan epävarmuuteen ja taloudelliseen niukkuuteen.

– Työelämäni on aina ollut pätkätyötä. Se epävarmuus on jollain lailla rakentunut minuun. Varmuus työhön tulee siitä, että tietää mikä on itselle tärkeää ja pyrkii kohti sitä. Se on ainoa varma asia.

Kati Outinen esittää muistisairautta käsittelevää monologinäytelmäänsä hoitokodeissa, kuten tässä kuvassa Tampereen Viola-kodissa.­

Kun Outinen vuonna 2013 päätti professuurinsa Teatterikorkeakoulussa, putosi hän tyhjän päälle ja ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.

– Tiesin odottaa, että ikäisilläni naisnäyttelijöillä on hyvin vähän töitä, mutta ei ollut ollenkaan töitä. Lisäksi ilmapiiri oli muuttunut jopa vihamieliseksi keski-ikäisiä kohtaan. Oli aika sokki, että niin hurja muutos oli tapahtunut.

Outinen kertoo ihmetelleensä avoimien työpaikkojen ilmoituksia, joissa tunnuttiin hakevan vain yli-inhimillisiä osaajia. Kaikkein eniten hämmästytti työtarjous joulupukin muoriksi Rovaniemelle.

– Näyttelijän ammatin kuva on aika hämärä monelle ihmiselle. Joulumuorin työ on myyntityö, eikä roolityö. Ajatelkaa tällainen laiha luikero, joka sanoo lapsille, että ostakaa rompetta! Outinen päivittelee ohjelmassa.

– Kaikille ikäisilleni työnhakijoille ehdotetaan hoiva-alaa, Kati Outinen väittää.­

Näyttelijä kertoo ohjelmassa harkinneensa myös alan vaihtoa ja opiskelemista. TE-toimistosta ehdotettiin yllättäen lähihoitajan opintoja.

– Nykyisin siellä tarjotaan, että menepäs tänne lähihoitajakoulutukseen. Kaikille ikäisilleni työnhakijoille ehdotetaan hoiva-alaa. Nainen minussa on aika äimistynyt siitä, että eikö me mihinkään muuhun kelvata kuin hoivaajiksi.

Outinen puhuu ohjelmassa myös siitä, kuinka kapeakatseisesti taidealalla ajatellaan töistä. Opettamista ei arvostettu.

– Niitä, jotka joutuivat opettamaan, pidettiin epäonnistuneina taiteilijoina. Pidän opettajan työtä äärimmäisen arvokkaana, mielenkiintoisena, monipuolisena ja vaihtelevana. Se vaatii ihan tiettyä mielenlaatua ja paljon opettelua, Outinen tykittää.

Outinen kritisoi myös taiteen välittämää naiskuvaa, joka on hänen mielestään aivan liian kapea-alainen.

– Jos minulle ei keksitä muuta koulutusta kuin hoiva-ala, niin se kertoo rakenteista. Se kertoo siitä, että meillä ajatellaan, että naiset kykenevät tällaisiin hommiin ja tällaisiin eivät, ja on poikkeuksellista, jos he tekevät jotakin muuta – ja fiktio heijastaa sitä.

2013 työttömäksi jäätyään Outinen ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Töitä ei hänen mukaansa ollut ollenkaan.­

Outinen sanoo iän tuoneen viisautta ja ajatuksen siitä, että uran rakentamista tärkeämpää on elää itselleen mielekästä elämää.

– Huomasin, että viis veisaan uran rakentelusta – minulle on tärkeämpää, että minulla on merkityksellinen elämä.

55-vuotiaan Outisen tytär on 31-vuotias. Hänellä on myös tyttärenpoika. Oma aika tarkoittaa Outiselle lupaa levätä ja viettää aikaa läheisten kanssa.

– Hyvinvointi liittyy armollisuuteen itseä kohtaan. Kun on ottanut kontrollin omaan työelämäänsä niin haluaa ottaa sen myös muuhun elämään.

Inhimillinen tekijä Yle TV1:llä keskiviikkona kello 22.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?