Yön jäsenillä jäiset välit jo pitkään – erotetuilta suorat terveiset Olli Lindholmille: ”Tämä on laiton irtisanominen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Yön jäsenillä jäiset välit jo pitkään – erotetuilta suorat terveiset Olli Lindholmille: ”Tämä on laiton irtisanominen”

Yö-yhtyeen tilanne oli umpikujassa jo pitkään ennen kuin Olli Lindholm erotti Jay Lewisin ja Daffy Terävän bändistä.

9.1.2017 16:27

On ehtinyt kulua vain 25 päivää siitä, kun Yö-yhtyeen nokkamies Olli Lindholm erotti kaksi sen pitkäaikaista jäsentä tekstiviesteillä.

Yhtyeessä vuosista 1999 ja 2000 bassoa ja kitaraa soittaneet Jukka ”Jay” Lewis ja Asko ”Daffy” Terävä eivät kuitenkaan kauaa aikailleet, vaan perustivat uuden kokoonpanon vain muutama päivä potkujen jälkeen.

  • Katso jutun pääkuvana olevalta videolta kaksikon mietteitä Radio Rockin haastattelusta maanantailta.

Jay Lewis Gang -nimeä kantava yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä maanantaina 9. tammikuuta. Bändiin kuuluvat Lewisin ja Terävän lisäksi Yössä rumpuja takavuosina soittanut Frogley sekä Popedaan kuulunut kosketinsoittaja Jani Kemppinen.

– Nykyään pitää toimia nopeasti, ettei jää muiden jalkoihin. Kyllä se aika spontaanisti tuli. Ollaan tehty Daffyn kanssa duokeikkoja jo viime vuodesta asti, mutta päätettiin pistää myös ihan bändi pystyyn, Lewis kertoo kaksikon nopeasta liikkeestä.

Miehet vaikuttavat olevan uransa uusista tuulista innoissaan, mutta täytyy puhua hetki myös reilun kolmen viikon takaisista potkuista. Lindholmin viesti oli sekä Lewisille että Terävälle valtava sokki.

– Alkujärkytys tuli tietysti, siinä oli muutaman päivän ihmeissään ja kävi kaikki vaihtoehdot läpi, että mitä nyt tapahtuu ja mitä tekee elämässä, Terävä kuvailee tuntemuksiaan.

– Totta kai suutuin hirveästi, koska olen sellainen ihminen, että jos minulta viedään matto jalkojen alta, niin kyllä mä räjähdän siinä. Se oli sellaista purkautumista, Lewis puuskahtaa.

Hän toteaa Lindholmilta erotustekstiviestin jälkeen saatujen viestien olleen ”kylmäkiskoisia ja tunteettomia”.

– Emme ole olleet sen jälkeen Olliin missään yhteydessä, mutta muihin bändikavereihin kyllä. Eihän se ole heidän päätöksensä ollut. He ovat ulkopuolisia tässä asiassa, eikä heitä voi syyttää. Myös tekniikan puoli ja roudarit ovat olleet aivan mykistyneitä asiasta.

Kumpikin vakuuttaa, että ei kanna kaunaa Lindholmille, mutta potkujen syy on yhä täysi mysteeri.

– En ole saanut mitään muuta selitystä, kuin että entisen bändin johtohahmo ei enää pysty nousemaan lavalle mun kanssa. Onko se tarpeeksi hyvä syy? Se tavallaan vähän tarkoituksella jätetään sellaiseksi, että miettiköön nyt mitä on tehnyt. Se on vähän hullua, Lewis toteaa

Kumpikin miehistä kokee voivansa jatkaa elämäänsä, vaikka Lindholm ei koskaan avaisi potkujen taustoja heille tarkemmin.

– Ei se muuta sitä asiaa mihinkään. Se on ihan sama mitä sanotaan, ei me sinne olla halukkaita menemään takaisin. Jos homma hoidetaan noin, niin kyllä se on sitten siinä, Terävä linjaa.

Lewis ja Terävä puhuvat avoimesti myös Yön sisäisistä ristiriidoista, jotka muodostuivat vuosien varrella. Lindholm oli yhtyeen alkuajoista lähtien vahvasti sen johtaja.

Lewis paljastaa, ettei juuri ollut Lindholmin kanssa tekemisissä viime aikoina.

– Aika hiljaista on ollut, ei olla paljon keskusteltu. Joskus kesällä viimeksi juttelin hänen kanssaan kahden kesken, hän sanoo.

– Hän on vähän sellainen henkilö, että jos hän ei halua jutella jonkun kanssa, niin ei juttele. Ei häneen saa mitään kontaktia, vaikka yrittäisikin. Mutta tämä on niin vanha bändi ja tätä on tehty jo niin kauan, että kaikki tietävät oman osuutensa, ei se mun maailmaa hetkauttanut, etten ollut jutellut henkilökohtaisesti hänen kanssaan.

Yö päätti juuri ennen Lewisin ja Terävän potkuja 35-vuotisjuhlakiertueensa. Molemmat kuvailevat kiertuetta jäätävistä väleistä huolimatta onnistuneeksi.

– Siinä ei ollut omasta näkökulmastani mitään huonoa. Se oli hyvällä tavalla rutinoitunutta – siinä oli kaikki kohdallaan ja homma toimi niin kun rasvattu kone, Lewis sanoo.

– En keksi mitään, mitä siinä olisi voinut tehdä paremmin, Terävä komppaa.

Yön entiset jäsenet puhuivat Radio Rockin haastattelussa myös raha-asioista:

Bändin jäsenten kiristyneiden välien vuoksi Terävä ja Lewis kokevat, että erottaminen oli loppujen lopuksi hyvä asia.

– Ei voi sanoa, että tulehtunut ilmapiiri, mutta hiljaisuuden ilmapiiri ei missään tapauksessa voi koskaan olla luovaa eikä kannustavaa ketään kohtaan, Lewis tiivistää.

Kun on kiertänyt ja levyttänyt saman bändin kanssa yli 15 vuoden ajan, mahtuu joukkoon myös hyviä muistoja.

– Totta kai on paljon aikoja, jolloin se on jopa tuntunut bändiltä, vaikkei se ole ollut välttämättä missään vaiheessa demokraattinen työyhteisö. On hienoja muistoja bändireissuista ulkomailla, ei missään tapauksessa pelkästään huonoa, Lewis kuvailee.

– Aika kultaa muistot, joten täytyy antaa sen ajan kulua, ennen kuin sanoo yhtään mitään. Kolme viikkoa on kuitenkin niin lyhyt aika, ja vähän turhan lähellä, että sitä rupeaisi muistelemaan, Terävä puolestaan toteaa.

Sekä Lewis että Terävä myöntävät kuitenkin harkinneensa bändistä eroamista useaan otteeseen vuosien varrella.

– Minulla on päiväkirjamerkintöjä vuodesta 2003 lähtien. Olen hermostunut jostakin asiasta mikä on ollut mielestäni kohtuutonta ja erittäin epäreilua. Olen sitten kuitenkin aina jäänyt, koska en oikeastaan kauheasti mitään muuta osaa kuin soittaa, Lewis sanoo.

– Joo, en ole tuota varmaan ikinä sanonut, mutta 2005 ensimmäisen kerran meinasin lopettaa. Mutta elämäntilanteet ja asiat muuttuvat, Terävä jatkaa.

Vaikka kaksikko vakuuttaa siirtäneensä katseensa jo tulevaan, vihjaavat he siihen suuntaan, että Lindholm voi kenties joutua vielä vastaamaan bändistä erottamisesta.

– Tämä on tavallaan aiheeton tai laiton irtisanominen. Mutta ei voi paljon kommentoida, Lewis toteaa salaperäisesti.

– Viisaammat ihmiset keskustelevat sellaisista asioista, Terävä kuittaa.

Entä millaisia terveisiä Yön entiset jäsenet lähettäisivät Olli Lindholmille?– Kiitos hyvästä mainoksesta, Terävä vastaa nauraen.

– Se on varmaan paras terveinen, minkä voi lähettää tähän hätään, Lewis vahvistaa.

Radio Suomipopin haastattelussa Jay Lewis puhui myös siitä, kuinka hänen olisi pitänyt jättää bändi jo aiemmin:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?