Amerikkalaiset huippututkijat selvittivät: Kuoleeko tänä vuonna enemmän kuuluisuuksia kuin julmana vuonna 2016? - Viihde - Ilta-Sanomat

Amerikkalaiset huippututkijat selvittivät: Kuoleeko tänä vuonna enemmän kuuluisuuksia kuin julmana vuonna 2016?

Monen mielestä viikatemies on tehnyt ylitöitä vuonna 2016, ainakin mitä tulee kuuluisien ihmisten kuolemiin.

David Bowie, George Michael ja Prince kuolivat vuonna 2016.­

6.1.2017 14:01

Sanoessamme hyvästejä useille rakastetuille tähdille, joudumme varautumaan siihen, että muistotilaisuuksien määrä ei uutena vuotena tule laskemaan, Ultimate Classic Rock kirjoittaa.

Saadakseen selville, oliko 2016 erityisen julma vuosi julkkiksille, ryhmä tutkijoita päätti ryhtyä tutkimaan numeroita kuolemien takana.

Ensimmäiseksi tutkijaryhmä määritteli kuuluisuuden. Se määriteltiin sen perusteella, kuinka monta artikkelia kyseisestä ihmisestä löytyy Wikipediasta – ja kuinka monella kielellä.

MIT Media Labin tutkijat päättivät, että kuuluisuuden alaraja menee 20 artikkelissa.

He perustelivat tutkimusmetodiaan:

– Esimerkiksi David Bowie. Wikipediasta voi lukea häntä käsitteleviä artikkeleita 104 eri kielellä. Näyttelijä Gene Wilderista löytyy juttuja 84 kielellä. Ekonomisti Thomas Schelling? Hänestä löytyy artikkeli 48 kielellä. Tämä ei tarkoita, että Bowien työ olisi tärkeämpää kuin Schellingin. Mutta se tarkoittaa, että Wikipedian lukijoista useampi tietää Bowien laulun, kuin tuntee Schelling teorioita.

Mitä tutkijat sitten päättelivät aineistonsa perusteella?

Ainakin sen, että kuuluisien ihmisten kuolemat ovat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla.

– Kuuluisien ihmisten määrä on kasvanut eksponentiaalisesti sitä mukaa kun viestintävälineet ovat parantuneet. Uudet viestintätekniikat, kuten elokuva, radio, televisio ja internet ovat tehneet yhä suuremmasta ihmismäärästä kuuluisia, jos verrataan tilannetta vaikka 1800-lukuun. Olemme tuottaneet 2000-luvulla enemmän kuuluisuuksia kuin koskaan aiemmin.

Mutta kuinka käy tulevaisuudessa? Joudummeko näkemään yhä enemmän kuuluisien ihmisten kuolemia?

Otetaanpa loppuun ote MIT Media Labin raportista:

– Pitääkö meidän odottaa yhä kasvavaa määrää kuuluisien ihmisten kuolemia? Ehkäpä seuraavien vuosien aikana, mutta ei ikuisesti. Viestintävälineiden kehittyminen viimeisten 60 vuoden aikana printistä nettiin on lisännyt niiden ihmisten määrää, joiden teot nähdään ja muistetaan. Kuuluisuus on kuitenkin ohimenevää ja se tarkoittaa, että ne ihmiset jotka ovat kuuluisia nyt, eivät ole sitä ikuisesti. Saavutamme pian ajan, jolloin ihmisen lyhyt muisti ja rajallinen huomiointikyky tulevat vastaan, ja se vähentää radikaalisti kuuluisien ihmisten määrää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?