Pelle Hermannin kuolema oli Pikku Kakkosen suurimpia tragedioita: ”Veijo Pasanen eläytyi rooliinsa täysillä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Pelle Hermannin kuolema oli Pikku Kakkosen suurimpia tragedioita: ”Veijo Pasanen eläytyi rooliinsa täysillä”

Pikku Kakkonen juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään 11. tammikuuta. Yksi lastenohjelman rakastetuimmista hahmoista on Pelle Hermanni, jota Veijo Pasanen esitti kuolemaansa asti 1988.

Pelle Hermannia kuvattiin TV2:n tiloissa Tampereen Tohlopissa.­

2.1.2017 13:14 | Päivitetty 2.1.2017 13:29

TV2:n lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Pertti Nättilä sai idean sirkuspellesarjaan Lasse Pöystin Iltasaduista. Porilainen Simo Ojanen oli kirjoittanut Iltasadut-ohjelmaan sadun Sirkuspelle Hermannista.

Nättilä otti yhteyttä Ojaseen ja pyysi tätä kirjoittamaan kokonaisen sarjan Pelle Hermanista. Ojanen innostui asiasta. Seuraavaksi piti löytää sopiva näyttelijä Hermanniksi.

– Olin tehnyt Veijo Pasasen kanssa Heikkiä ja Kaijaa sekä Rintamäkeläisiä ja kysyin Veijolta, rupeaisiko hän sirkuspelleksi.

Pasanen ei ollut yhtä innoissaan.

– Hän sanoi, että se on kyllä vaikea rooli ja aikamoinen haaste. Hän pyysi, saako miettiä huomiseen, Nättilä muistelee.

Yön yli mietittyään Pasanen tuli toisiin ajatuksiin ja ilmoitti Nättilälle, että mukana ollaan.

Ojanen kirjoitti sarjaa TV2:lle vuosina 1978-88. Nättilä arvelee, että jaksoja tehtiin yhteensä sata. Lapset rakastivat Pelle Hermannia.

– Veijo eläytyi siihen aivan täysillä. Hän oli ihan Pelle Hermanni, kun hän astui niihin housuihin. Hän teki sen tosissaan ja näki kauheasti vaivaa.

Pelle Hermanni teki usein yhteistyötä Ransun kanssa.­

Voi änkeröistä –hokeneen rakastetun pellen tarina loppui, kun Veijo Pasanen menehtyi sairauskohtaukseen 58-vuotiaana 17. helmikuuta 1988. Se tuli järkytyksenä omaisten lisäksi tuotannolle sekä koko Suomen kansalle.

– Veijo Pasasen poismeno tapahtui yllättäen. Kaikkein järkyttävintä oli, että viimeisessä jaksossa Pelle Hermanni keskusteli Äitiliinin (Raili Veivo) kanssa kuolemasta.

Viimeinen jakso kuvattiin vain kahta päivää ennen Pasasen kuolemaa 15. helmikuuta 1988, kerrotaan Ylen muistikuvaputki-sivustolla.

Pelle Hermannin kengät, matkalaukku, vaatteet ja tietysti Kepakko ovat esillä TV2:n toimituksen tiloissa Mediapoliksessa Tampereen Tohlopissa.

Pelle Hermannin vaatteet ja kepakko ovat säilyneet hyvässä kunnossa.­

Asuntovaunu oli vuosien ajan näytteillä.

– Se oli pitkään täällä takapihalla, mutta meni niin huonoon kuntoon, että piti purkaa, Pikku Kakkosen tuottaja Teija Ryösä selittää.

Katso alla olevalta videolta, mitä Pelle Hermannin autolle kuuluu nykyään!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?