Tutkija ruoti kovin sanoin Tuukka Temosen tv-sarjan todenperäisyyttä – Temonen tyrmää kritiikin: ”Joku vetää aina herneet nenään” - Viihde - Ilta-Sanomat

Tutkija ruoti kovin sanoin Tuukka Temosen tv-sarjan todenperäisyyttä – Temonen tyrmää kritiikin: ”Joku vetää aina herneet nenään”

Ohjaaja Tuukka Temonen ei allekirjoita arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aallon kritiikkiä Heroes of the Baltic Sea -sarjasta.

Tuukka Temonen ei ymmärrä ohjelman saamaa kritiikkiä.

28.12.2016 21:10

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, kuinka arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto kritisoi Mullan alta -blogissaan Ylen nuortensarjan Heroes of the Baltic Seankäsityksiä historiasta. Blogitekstissään Aalto kertoo, että sarjasta on kohuttu keskiaikapiireissä pitkin vuotta.

Aalto kertoi keskiviikkona myös Ilta-Sanomille, mistä hänen kritiikissään on kyse.

– Sarjassa kerrotaan Itämeren alueen historiasta vuonna 1468. Laivalla tiiraillaan kaukoputkella, vaikka kaukoputki mainitaan ensimmäisen kerran vasta vuonna 1608. Jos esitetään asia niin, että sarjan kerrotaan kuvaavan keskiajan historiaa, kannattaisi pitäytyä tiedossa olevassa historiassa, Aalto korosti Ilta-Sanomille.

–Sarjassa on ollut mukana satoja ihmisiä ja siihen on mennyt runsaasti aikaa. Millään muulla instanssilla kuin Ylellä ei ole mahdollisuutta tehdä tällaista. Se on lasten- ja nuortenohjelma, johon on käytetty paljon varoja ja resursseja. Ja se on upeaa, Tuukka Temonen kommentoi Heroes of the Baltic Sea -sarjaa.

Erityisen huolissaan Aalto kertoi olevansa siitä, että sarjassa ”turmellaan Merirosvojen saaren kulttuuriperintö.”

– Olen myös huolissani siitä, miten räikeästi sarjassa rikotaan muinaismuistolakia tärvelemällä arkeologinen kaivaus ja tuhoamalla vartiotuliröykkiö, hän sanoo.

Tapaninpäivänä ensi-iltansa saaneen reality-draaman ovat ohjanneet A J Annila ja Tuukka Temonen. Sarja yhdistelee näyteltyä draamaa ja tosi-tv-tä. Sarjassa esiintyvät neljä nuorta yrittävät ratkaista arvoitusta ja esiintyvät sarjassa muun muassa omilla nimillään. Annila on ohjannut sarjan draamaosiot ja Temonen tehtävänratkaisuosiot.

Näin Temonen vastaa kritiikkiin

Tuukka Temonen kertoo IS:lle lukeneensa Aallon blogitekstin.

– Siinä (blogissa) syntyi väärä käsitys siitä, että sarjassa olisi oikeasti tuhottu muistomerkkejä. Eihän nyt lavasteiden tuhoaminen riko minkäänlaista lakia. Kysymys on kuitenkin seikkailusarjasta ja sadusta. Ei tätä nyt kannata niin kauhean tosissaan ottaa, Temonen kommentoi ja jatkaa:

– Siitähän me olemme kaikki samaa mieltä, että oli sitten historiallinen kohde tai muinaisjäänne, niin eihän sitä kukaan ala tuhota. Sehän on ihan selkeä juttu. En usko, että meidän sarja innoittaa tällaiseen, koska se on kumminkin käsikirjoitettu satu. On hyvä, että ihmiset, jotka eivät seuraa viihdettä niin paljon pitävät huolen siitä, että yleisö saa sen oikean tiedon. Me emme ole informaatiokeskus, vaan teemme viihdettä.

–Makeinta on, että sarja yhdistää kahta tyyliä ja ne menevät mielestäni ihan hyvin yhteen. Nyt teemme tätä ensimmäistä kertaa, jos teemme toista kertaa, niin varmasti osaamme silloin tehdä asiat paremmin, Tuukka Temonen sanoo.

Temosen mukaan Ilari Aallon blogiteksti noudattaa tuttua kaavaa.

– Tämähän toimii aina näin. Joku haluaa itselleen irtopisteet siitä, että keksii jonkin kulman, josta voi kirjoittaa ja saa siten itselleen näkyvyyttä. Me otamme ilon irti, jakamalla tätä eteenpäin. Tämä on showbisnestä, Temonen sanoo.

Temosesta Aallon esittämä kaukoputkikritiikkikään ei ole aivan aiheellinen.

– Mehän olemme elokuvantekijöitä, emmekä historioitsijoita. En tiedä, miten kaukoputki on siihen päätynyt, mutta jos olisin ollut itse tekemässä näitä kyseisiä osuuksia, niin ei minullekaan olisi tullut mieleen, että kaukoputkea, ei varmaan siihen aikaan ole ollut. Tarinaahan tässä tehdään ei dokumenttia.

Temonen kommentoi Aallon blogikirjoitusta tiistaina Facebook-päivityksessään, jossa hän totesi kyseessä olevan ”selvä Temoskirous.” Temonen myös kirjoitti jonkun aina vetävän herneen nenään hänen projekteistaan.

– En oikeasti koe asiaa niin. Se on vaan oma tapani provosoida, Temonen kuittaa Facebook-kirjoittelunsa.

Ilari Aalto kirtisoi blogissaan muun muassa sitä, että 1400-luvulle sijoittuvassa sarjassa laivaa ohjataan 1700-luvulla käyttöön otetulla ruorilla. Aalto on myös huolissaan siitä, millaista viestiä Yle välittää ohjelman nuorelle yleisölle. –Toivon että kukaan nuori ei saa sarjasta inspiraatiota lähteä reijittämään arkeologisia kohteita tai tuhoamaan suojeltuja röykkiöitä, Aalto kirjoittaa blogissaan.

Temonen toteaa, ettei ole huolissaan siitä, että Heroes of the Baltic Sea välittäisi vääränlaista historiankuvaa.

– Suurin osa elokuvista on viihteellistä tarinaa ja ne eivät anna kauhean tarkkaa kuvaa historiallisista tapahtumista, koska ne ovat elokuvia. En koe sitä ongelmalliseksi. Jos joku innostuu vaikka tämän sarjan tiimoilta 1400-luvun merirosvoudesta tai Suomen historiasta, niin hän kyllä löytää oikean tiedon. Sarjat toimivat vain innoittajina.

Temonen vertaa tapausta vuonna 1981 ensi-iltansa saaneeseen Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvaan.

– Kyllä sukupolveni suosikkiammatti oli hetken aikaa arkeologi, eikä Indiana Jonesilla ole kuitenkaan mitään tekemistä todellisen arkeologian kanssa. Kiinnostuimme historiasta ja muinaisista ajoista sarjan vuoksi. On ihan sama, mistä se innoitus tulee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?