Frederik vietti harvinaisen perhejoulun Floridassa – mukana lapset ja lapsenlapset: ”Täällä sosiaalinen elämä on vilkkaampaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Frederik vietti harvinaisen perhejoulun Floridassa – mukana lapset ja lapsenlapset: ”Täällä sosiaalinen elämä on vilkkaampaa”

Kun Finnhittien kuninkaat -kiertueen viimeinen keikka oli heitetty, Frederik kiiruhti koneeseen ja lensi jouluksi Floridaan tyttärensä ja lapsenlastensa luokse.

Frederik vietti joulun tyttärensä luona Floridassa.­

27.12.2016 11:49

Joulunvietto etelässä ei ole Ilkka Sysimetsälle eli laulaja Frederikille harvinaista, mutta se että koko ydinperhe kokoontuu ensimmäistä kertaa yhteen lämpimään Floridaan, on uutta ja mukavaa. Suomesta tulivat joulua viettämään myös Frederikin poika Santeri ja tämän tyttöystävä Henni.

– Kyllä on kiva tulla tänne palmujen keskelle tapaamaan perhettä kiireisen keikkasyksyn jälkeen. Viimeinen Finnhittien konsertti vedettiin muutama päivä sitten Tapani Kansan ja Dannyn kanssa Lahdessa täpötäydelle salille, iloitsee Frederik.

Jouluajelu vuoden 1955 Chevroletilla sujui hauskoissa merkeissä Caloosan karjatiloilla.­

Matka Floridaan on pitkä, mutta Reetu hyödynsi sen nukkumalla.

Tytär Saana asuu West Palm Beachissä. Asuinalue Caloosa on rauhallinen ja arvostettu paikka, jonka isot ranchimaiset pihat tuovat mieleen televisiosarja Bonanzan karjatilat.

Tyttären pihalla käyskentelee kaksi mustaa lehmää ja naapureiden aidatuilla pihalaitumilla kirmaavat seeprat, laamat, kilit sekä kymmenet hevoset, jotka tekevät alueesta luonnonmukaisen ja viihtyisän.

– Yhteinen joulu lasten ja lapsenlasten kanssa täällä upeassa ympäristössä tuo mieleen ajan, jolloin omat lapset olivat pieniä.

Floridalaisten pihat ovat täynnä toinen toistaan hauskempia puhallettavia hahmoja.­

Frederik nautti tilaisuudesta olla monta päivää yhdessä lasten perheiden ja lapsenlasten kanssa.

– Kävimme pyöräilemässä, pelasimme pelejä ja nautimme lämpimästä ilmasta. Se on elämää kun lapset juoksee ympäriinsä ja on paljon läheisiä koolla.

– On tosi kivaa, kun kaikki rakkaat läheiset ihmiset tulivat meille jouluksi. Kävimme heti aluksi isän kanssa tukusta ostamassa laatikoittain ruokaa jouluksi, Saana-tytär iloitsee.

Jouluperinteissä eroja

Frederikin mielestä sosiaalisuudessa on suuri ero suomalaisen ja amerikkalaisen joulun välillä.

– Aatonaattona amerikkalaiset vierailevat paljon toistensa luona. Meidätkin kutsuttiin kolmeen eri kyläpaikkaan. Suomessahan valmistaudutaan jouluun hyvin perhekeskeisesti. Täällä muutenkin sosiaalinen elämä on vilkkaampaa, Frederik toteaa.

Reetu vietti joulun lasten ja lapsenlasten kanssa Floridassa.­

Amerikkalaiseen joulun viettoon kuuluvat tietysti maukkaat ruoat. Jokaisessa kodissa valmistetaan kalkkuna – joko uunissa tai öljykattilassa – sekä syödään spiraalikinkkua.

– Meidän joulupöydästä löytyy niin suomalaisia kun amerikkalaisia herkkuja. Ostimme kalkkunan lisäksi pienen kinkun, ja onneksi löysimme myös hyvää lohta, jonka graavasimme. Näistä Floridan kaupoista on todella vaikeaa löytää kaloja, joita suomalaiset yleensä syövät jouluna. Nyt löysimme vain yhdenlaista silliä, Saana toteaa.

Reetu graavasi lohen, Saana ja Henni tekivät porkkana- ja bataattilaatikot ja helikoptereita kasaava vävypoika Chad valmisti kalkkunan.

Joulupukki teki vaikutukset

Saanan kolme pientä lasta Zoey 5, Peyton, 3, ja Bradley, 1, eivät vielä koskaan ole nähneet oikeaa suomalaista joulupukkia. Amerikassa joulupukki ei tule koteihin, vaan jättää – tai paremminkin tiputtaa – lahjat savupiipusta sisään ja vie ne yön aikana kuusen alle. Perinteen mukaan pukille laitetaan illalla maitolasi ja pipareita odottamaan. Lahja-aamu on Amerikassa joulupäivänä, 25. päivä joulukuuta.

Upeat koristelut ovat osa Yhdysvaltalaista jouluperinnettä.­

Nyt vietettiin joulupukin ja jouluaaton osalta suomalainen joulu ja valkoparta saapui aattoiltana. Pukiksi olisi halunnut niin Santeri kuin Reetukin. Suomesta tuodut joulupukin asusteet sopivat paremmin eno Santerille ja tunnelma oli lapsista vähän liiankin jännä.

Aurinkolaseihin ja pukinvaatteisiin sonnustautunut valkoparta teki ikimuistoisen vaikutuksen.

– Minua jännitti koko ajan niin paljon, etten meinannut muistaa hengittää, kertoi Zoey innoissaan ja vähän harmitteli sitä, kun unohti halata pukkia.

Joulupukki toi lapsille ja Reetulle mieleisiä lahjoja.­

Myöhemmin illalla Zoey kertoi suurimman toiveensa, eli sen että joulupukki muuttaisi naapuriin tai hän haluaisi muuttaa Korvatunturille.

Ilmeisen kilttejä kaikki olivat olleet, koska lahjoja pukki toi riittävästi niin Suomen kuin Amerikankin tutuilta ja sukulaisilta.

Lahjasäkissä oli muun muassa kotiasuja, leluja, polkupyörät ja Reetulle kirja Donald Trumpista.

Lapset Zoey, Peyton ja Bradley tapasivat ensimmäistä kertaa oikean suomalaisen joulupukin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?