Kommentti: George Michael oli nerokas popsäveltäjä, jonka yksityiselämää varjostivat seksiskandaalit - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: George Michael oli nerokas popsäveltäjä, jonka yksityiselämää varjostivat seksiskandaalit

George Michael onnistui siinä, missä vain harvat: hän kasvoi teinien Wham! -suursuosikista tavoittamaan soololevyillään kaikenikäiset. Julkisuudessa hän ei silti koskaan täysin viihtynyt, kirjoittaa musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

26.12.2016 4:22 | Päivitetty 26.12.2016 10:57

George Michael kuoli vain 53-vuotiaana joulupäivänä. Englantilaislaulajan tiedottajan mukaan hän kuoli rauhallisesti kotonaan kesken joulunvieton.

Useimmille nousee yllättävästä kuolemasta nopeasti mieleen kaksi asiaa.

Ensinnäkin se, että George Michaelille tuli nyt todellakin omalle kohdalle the last christmas, viimeinen joulu. Hänen Wham! -duon puolikkaana levyttämänsä Last Christmas on noussut joululauluklassikoksi, jota ei voi välttää kuulemasta missään, missä joulua vietetään.

George Michael jäi jouluun.

Alapuolella olevalla videolla kooste George Michaelin urasta.

Ja toiseksi se, että George Michael menehtyi vuonna 2016. Siis tänä samana vuonna, kun kielikuva ”siirtyi yläkerran orkesteriin” on vesittynyt lopullisesti.

Vaikka George Michael nousi maailmanmaineeseen jo nuorella iällä, hänen kappaleensa saavuttivat syvyyttä ja monisäkeisyyttä ennen kaikkea soolouralle siirtymisen jälkeen.­

Kun Motörheadin Lemmy Kilmister kuoli 28.12.2015, sen jälkeen on hyvästelty tämän vuoden puolella ihan kohtuuttoman monia merkittäviä musiikintekijöitä : David Bowie, Leonard Cohen, Prince, Eaglesin Glenn Frey ja Earth, Wind and Firen Maurice White sekä Suomessa muun muassa Lasse Mårtenson, Riki Sorsa ja Zarkus Poussa ovat kuolleet.

Joulu on soinut synkästi jo ennen suru-uutista George Michaelista: aattona tuli tieto Status Quo -legenda Rick Parfittin kuolemasta, joulupäivänä puolestaan siitä, että Puna-armeijan kuoro on menehtyi lento-onnettomuudessa.

Mutta mikä onkaan George Michaelin musiikillinen perintö? Millaisena taitelijapersoonana hänet tullaan muistamaan?

* * *

Vastaus kuulukoon yhdellä sanalla, että monipuolisena. George Michael onnistui siinä, missä vain harvat: hän muuttui teinitähdestä aikuisemman yleisön pop-tähdeksi. Hän kasvoi yleisönsä mukana – ja enemmänkin, hän saavutti sekä nuorta että varttunutta yleisöä huippukautensa kaikissa vaiheissa.

George Michael esiintymislavalla Amsterdamissa vuonna 2012.­

George Michaelin ehdoton menestyskausi olivat vuodet 1982 – 1996. Noihin vuosiin mahtuvat läpimurto alle 20-vuotiaana Wham! –duossa yhdessä Andrew Ridgeleyn kanssa sekä soolouran kolme ensimmäistä albumia.

Brittimedia Guardianin mielestä George Michael oli jopa koko 1980-luvun suurin brittitähti, riittihän hänellä hittejä. Wham! –duossa hän juhli listoilla muun muassa kappaleilla Last Christmas, Wake Me Up Before You Go-Go, Club Tropicana ja The Edge of Heaven, soolouran kasarimenestyksiä olivat Careless Whisper, I Want Your Sex, Faith ja Father Figure.

Vaikka Wham! –duon ensialbumin ja George Michaelin ensimmäisen soololevyn välissä ei ollut kuin neljä vuotta, pojasta kasvoi tuossa ajassa mies. Hänen melodisesti nerokkaan tarttuvat biisinsä ja sielukkaat tulkintansa olivat tunnistettavia jo Wham! –vuosina, mutta erityisesti soolouralla hänen musiikkiinsa tuli monipuolisuutta ja sävyjä.

George Michaelin ja hänen hyvän ystävänsä Andrew Ridgeleyn muodostama menestysduo Wham! nousi suosionsa huipulle 1980-luvulla usean hittikappaleen myötä.­

Jos Wham! pursui monien teiniartistien tavoin elämännälkää ja iloa, mutta tarjosi syvällisimmilläänkin haikeutta vain edellisen joulun romanttiseen muisteluun, eläytyi sooloartisti George Michael sydänsuruihin ja elämän muihin vastoinkäymisiin terävämmin ja moniulotteisemmin.

Sellaisena ihmiset ottivat muun muassa klassikoksi nousseen uskottomuustarinan Careless Whisper, jonka George Michael kirjoitti vain 20-vuotiaana.

Hän itse vähätteli biisiä myöhemmin. Sen kirjoittaminen kuulemma osoitti hänelle, miten ylimielisesti voi kirjoittaa kappaleen, joka merkitseekin ihmisille paljon.

Tai sitten artisti ei halunnut osoittaa sitä kappaletta lainkaan omakohtaiseksi.

* * *

Tuon kommentin rehellisyys kuvastaa kuitenkin Lontoossa puoliksi kreikkalaiseen perheeseen syntynyttä laulaja-lauluntekijää. Vaikka hänen musiikkinsa oli kuin tehty myös ”pinnalliseksi” käyttömusiikiksi niin hauskanpitoon kuin vaikkapa muotinäytöksiinkin, se oli tekijälleen kuitenkin vakava asia.

George Michael siirsi siviilielämänsä raskaitakin kokemuksia biiseihinsä. Kun hänen rakastettunsa kuoli aidsiin vuonna 1991, hän kirjoitti kappaleen tämän muistoksi kappaleen Jesus To A Child.

Vuonna 1998 laulajan kohtasi puolestaan erikoinen episodi, kun hänet tuomittiin poliisin ahdistelusta Bewerly Hillsissä. Laulajan mukaan hänelle asetettiin ansa ja hänen tartuttuaan seksuaaliseen ehdotukseen hänet pidätettiin – ja tuomittiin myöhemmin 810 dollarin sakkoon ja 80 päivän yhdyskuntapalveluun.

Tapahtuman jälkeen George Michael oli avoimesti biseksuaali – ja irvaili musiikkivideossaan toisiaan suuteleville poliisimiehille.

George Michael esiintyi Suomessa vuonna 2007.­

Vaikka George Michael tullaan muistamaan ennen kaikkea pop-laulajana, hän otti kärkkäästi kantaa. Tasa-arvo, homojen oikeudet – ja Britannian osuus Yhdysvaltain rinnalla Lähi-idän sotatoimissa innostivat hänet lauluntekoon.

* * *

Suomessa George Michael esiintyi 1. heinäkuuta vuonna 2007. Keikka oli Helsingin Hartwall Arenassa. Hänen piti Helsinkiin tulla myös ensimmäisellä soolokiertueellaan syksyllä 1988, mutta esiintyminen loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa peruttiin viime hetkellä. Syyksi mainittiin sairastuminen, mutta saattaa olla, ettei laulajaa vain yksinkertaisesti kiinnostanut. George Michael tunnusti, ettei hän saanut esiintymisestä, kiertämisestä eikä juuri koko soolouransa menestyksestäkään haluamaansa tyydytystä.

Viime vuosina uraa rajoittivat myös terveydelliset ongelmat. Vuonna 2011 hän oli kuolla keuhkokuumeeseen ja vajosi koomaan. 2013 hän satutti päänsä pudottuaan liikkuvasta autosta.

Vaikka George Michael säteili energiaa esiintymislavalla, hän ei itse asiassa erityisemmin viihtynyt julkisuuden valokeilassa.­

Hänellä oli myös ongelmia huumeiden kanssa. Jopa niin, että vuonna 2010 hänet määrättiin ajokieltoon lukuisten auto-onnettomuuksien jälkeen.

1980-luvun menestys ja nolot seksuaalista yksityisyyttä loukkaavat uutiset sen jälkeen muistuttavat muutamien muiden 1980-luvun tähtien urakehityksestä.

Ehkä George Michael on nyt paikassa, jossa voi keskustella näistä kuvioista nimekkään vertaisryhmän kanssa. Voisi kuvitella, että esimerkiksi Michael Jackson, Dead Or Aliven Pete Burns ja jo vuonna 1991 kuollut Freddie Mercury ymmärtävät George Michaelin ristiriitaista asennetta julkisuuteen ja pop-tähden elämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?