George Michael uhkasi lopettaa sekä levyttämisen että medialle puhumisen IS:n haastattelussa 2004: "Sinä olet minun vihoviimeinen haastattelijani!" - Viihde - Ilta-Sanomat

George Michael uhkasi lopettaa sekä levyttämisen että medialle puhumisen IS:n haastattelussa 2004: "Sinä olet minun vihoviimeinen haastattelijani!"

Ilta-Sanomat tapasi edesmenneen laulajan George Michaelin vuonna 2004. Tähti antoi IS:lle laajan haastattelun, jossa hän uhkasi lopettaa levyttämisen ja medialle puhumisen.

George Michael kertoi vuonna 2004 antamassaan haastattelussa pohtivansa musiikkibisneksestä ja julkisuudesta vetäytymistä.­

26.12.2016 3:13

George Michael on tehnyt viimeisen levynsä. Hän on siitä aivan varma.

Vuosikausia haastatteluista kieltäytynyt nelikymppinen tähti teki päätöksensä kunniaksi poikkeuksen ja suostui vielä yhden kerran haastatteluun.

– Ja sinä olet minun vihoviimeinen haastattelijani! Ainakin Euroopassa ja ehkä koko maailmassa, hyväntuulinen George Michael ilmoittaa heti kättelyssä.

Haastattelu on siirtynyt muutaman kerran, sekä päivät että kaupungit ovat vaihtuneet. Lopulta tapaamispaikaksi saatiin sovittua Lontoon upeimpiin hotelleihin kuuluva Landmark.

Alapuolella olevalla videolla kooste George Michaelin urasta.

George Michael on pari tuntia myöhässä, mutta odottaminen kannattaa: mies osoittautuu mitä miellyttävimmäksi juttukumppaniksi. Hän on näennäisen vakava, mutta kuoren alta pilkistää varsin itseironinen hahmo.

George Michael on kyproksenkreikkalaista sukua. Hän on aina ollut ylväs, mutta vuosien mittaan hänen olemukseensa on tullut lisää arvokkuutta. Hänen karismansa on lähes käsin kosketeltavaa.

George Michael oli jo nuoruudessaan karismaattinen, mutta ikääntyminen toi hänelle arvokkuutta.­

Georgen levyjä on myyty 80 miljoonaa kappaletta. Hän tuntee kunnianhimonsa tyydyttyneen täydellisesti.

– Olen hyvin onnekas mies, koska olen saavuttanut päämääräni. Olen yksi niistä harvoista, jotka voivat sanoa: "Herranen aika, elämäni tavoitteet toteutuivat!" Nyt toiveeni ovat yksinkertaisia, tahdon säilyttää luovuuden tason, joka pitää minut onnellisena. Sen lisäksi haluan vain olla Kennyn kanssa. Lopun ikääni.

George Michael on elänyt seitsemän vuotta itseään muutaman vuoden vanhemman teksasilaisen Kenny Gossin kanssa. Merkkinä vakiintuneesta suhteesta Georgen vasenta nimetöntä koristaa paksu kultainen sormus.

Vahvasti lavalla eläytynyt George Michael oli paitsi karsimaattinen esiintyjä, myös lahjakas lauluntekijä.­

Levyttämisen lopettaminen ei tarkoita musiikin tekemisen päättymistä. George Michaelin suunnitelmat ovat selvät: hän aikoo laittaa musiikkiaan internetiin vapaasti ladattavaksi. George toivoo, että korvaukseksi lataajat lahjoittaisivat sopivaksi katsomansa summan hyväntekeväisyyteen.

– Tulen aiheuttamaan jokaiselle lataajalle niin huonon omantunnon, että hän myös tekee lahjoituksen!

Uutuusalbumi Patience ei tarkkaan ottaen tule jäämään Georgen vihoviimeiseksi levyksi, sillä joulumarkkinoille ilmestyy albumi, jolle on kerätty Georgen vuosien varrella eri artistien kanssa laulamat duetot.

– Teen sitä varten vielä kaksi uutta kappaletta, mutta siihen päättyy levytysurani. Sen jälkeen ei tule enää yhtään uutta laulua muualta kuin internetistä.

George sanoo lupaavansa asian julkisesti, jotta hän ei enää voisi perua päätöstään.

– Ylpeyteni on vahvempi kuin egoni, joten enää en voi perääntyä. Olen työntänyt itseni nurkkaan.

Lontoon olympiakisojen yhteydessä tehty esiintyminen oli Michaelille varmasti mieluinen, sillä hän sai ottaa osaa merkittävään kotimaassaan järjestettävään tapahtumaan.­

George ei ole koskaan yli 20 vuotta jatkuneen uransa aikana viihtynyt julkisuudessa.

– Julkisuudessa pitää olla paksunahkainen. Ja sitä en valitettavasti ole.

– Haluan musiikkini tavoittavan mahdollisimman laajan yleisön, mutta enää en voi luopua onnestani. Olen ansainnut oikeuden lopettaa. Välillä on tuntunut siltä, että aina kun julkaisen jotain, joku pahastuu tai syntyy kohu. En halua olla jatkuvasti puolustuskannalla.

Edellinen Georgen omaa materiaalia sisältävä levy ilmestyi kahdeksan vuotta sitten. Viisi viime vuotta hän on tehnyt vasta ilmestynyttä albumiaan, ja se koetteli hänen kärsivällisyyttään.

George Michael ei pyrkinyt vain miellyttämään. Hän saattoi ajoittain arvostella vallanpitäjiä varsin suorasukaisesti.­

– Shoot The Dog -singlen julkaisun jälkeen halusin lyödä hanskat tiskiin. Meinasin antaa periksi. Otin etäisyyttä koko juttuun miettiäkseni, haluanko enää jatkaa - ja tietysti halusin, kun sain rohkeuteni takaisin.

Tony Blairin ja George W. Bushin toimintaan puuttunut Shoot The Dog aiheutti pari vuotta sitten lyhyen mutta kovan kohun. George sanoo olleensa huolestunut ja yrittäneensä tehdä jotain positiivista kotimaansa puolesta.

– Sitä ennen minulla oli ollut aivan hirveä inspiraation puute, joten voit vain kuvitella, kuinka haavoittuva olin, kun jouduin vielä valtavan hyökkäyksen kohteeksi. Siksi en pystynyt ottamaan koko jupakkaa huumorilla.

Georgen luovuus oli kateissa muutaman vuoden. Hän suri syöpään kuollutta äitiään ja aivoverenvuotoon kuollutta rakastettuaan. Uusia lauluja kyllä syntyi kovasti pusertamalla, mutta ne eivät olleet lähelläkään sitä tasoa, jota George vaatii.

– Urani ydin on aina ollut lauluntekotaitoni. Pelkäsin, etten enää pysty tekemään parastani. Se teki olon todella epävarmaksi. Tajusin, etten voi elää ilman musiikin tekemistä. Tuntuu kuin minulla ei olisi mitään arvoa ilman taitoani tehdä musiikkia.

George on valmis kirjoittamaan lauluja muille artisteille, mutta hän harmitteleekin musiikkibisneksen nykytilaa.

Karismaattisen miehen mietteliäs puoli. Monille saattaa tulla yllätyksenä, että George Michael ei suoranaisesti viihtynyt julkisuudessa.­

– Netti-imurointi ei olisi niin suuri ongelma, jos popmusiikki ei olisi niin surkeaa. Nuoret eivät ehkä ole neroja, mutta kyllä he roskan tunnistavat. Siksi he eivät osta levyjä, vaan lataavat ne netistä, George järkeilee.

Yritän olla olematta pessimisti, mutta kunnon pop-musiikki on kadonnut levy-yhtiöiden toimintatapojen takia. Hyvää rockia löytyy, mutta ei poppia. Se on kauheaa. Toisaalta minun on helpompi selvitä, kun kilpailu on mitä on.

Georgen maailmanmaine syntyi 1980-luvulla, jolloin hän hallitsi listoja Whamille kirjoittamillaan hiteillä. Monien kansainvälisten radioasemien kautta aikojen soitetuimmaksi kappaleeksi rankattu Careless Whisper on klassikko, joka tunnetaan kaikkialla. George oli 17-vuotias kirjoittaessaan sen.

Nuoret Whamin jäsenet George Michael (vas.) ja Andrew Ridgeley. Michael puhui IS:n haastattelussa vanhasta yhtyetoveristaan kauniisti.­

– Enkä tiennyt elämästä tai rakkaudesta yhtään mitään. Tyttöystäviäni olin pettänyt, mutta en ollut tuntenut siitä mitään suurta syyllisyyttä.

Se on lauluistani tunnetuin, ja olen siitä kiitollinen, joten toivoisin, että se olisi minulle itsellenikin merkittävämpi ja henkilökohtaisempi kappale.

Georgea ja hänen entistä duokumppaniaan Andrew Ridgeleyä on houkuteltu antamaan suostumuksensa Wham-musikaalin tekoon.

– Vihaan koko ideaa! George puuskahtaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän voisi myöntyä antamaan siunauksensa hankkeelle.

– Olen taipumassa osittain Andrewn takia. Hän pitää ideasta , koska se tietäisi hänelle kunnon korvausta. Ja sen hän kyllä ansaitsisi, sillä Andrew oli aina niin reilu Whamin lopettamisen suhteen. Hän ei koskaan valittanut, vaikka Wham hajosi juuri, kun olimme lähdössä suurten rahojen äärelle Amerikkaan.

George asetti silloin oman soolouransa parivaljakon yhteistyön edelle.

– Olemme nykyään Andrewn kanssa paljon tekemisissä. Hän oli juuri vieraanani pari päivää viime viikolla.

George Michal ikääntyi tyylikkäästi. Siinäkin mielessä hänen varhainen lähtönsä on yllättänyt ja koskettanut monia.­

Vuodet ovat kohdelleet Georgea lempeästi. Häntä ei heti uskoisi yli nelikymppiseksi.

– Äitini oli uskomaton nainen siinäkin mielessä, ettei hän ikinä vahtinut ryppyjään. Vasta nyt olen tajunnut, kuinka harvinaista sellainen on. Pyrin itse suhtautumaan vuosien karttumiseen samalla tavalla.

– Ja miksi välittäisin vanhenemisesta, kun minulla on elämässäni kaikki, mitä haluan. Minulla on kumppani, jonka uskon näyttävän silmissäni upealta myös silloin, kun hän on vanha ja harmaa. Rakastamme toisiamme, joten ei iällä ole väliä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?