Toni Nieminen ja Heidi-vaimo: Suuret rahavaikeudet äityivät äänekkäiksi riidoiksi – ”Olen vaikeroinut tuskissani” - Viihde - Ilta-Sanomat

Toni Nieminen ja Heidi-vaimo: Suuret rahavaikeudet äityivät äänekkäiksi riidoiksi – ”Olen vaikeroinut tuskissani”

Heidi ja Toni Nieminen kertovat talousvaikeuksien aiheuttaneen äänekkäitäkin riitoja pariskunnan välille. Joulua he viettävät kahdestaan uudessa kodissa Oulussa. – Haemme nyt uutta starttia elämällemme, Heidi sanoo.

Heidi ja Toni Nieminen viettävät joulun kahdestaan, sillä Tonin tyttäret ovat äidillään ja Heidin tyttäret puolestaan isällään.

25.12.2016 18:33

Joulu on parina viime vuonna ollut suuren muutoksen aikaa mäkikotka Toni Niemiselle ja hänen vaimolleen Heidille. Syksyllä 2014 toisensa tavanneet Toni ja Heidi ovat juuri joulun aikaan pysähtyneet miettimään uusia suuntaviivoja elämälleen. Niin tälläkin kertaa.

– Olemme usein näinä hetkinä miettineet esimerkiksi sitä, minne uusioperheemme olisi järkevintä perustaa uusi koti. Aluksi näytti siltä, että Etelä-Suomeen, mutta nyt olemme jälleen vaihtaneet suuntaa, Toni sanoo.

Heidi Nieminen kertoo parin hankkineen äskettäin vuokra-asunnon Oulusta, hänen kotikaupungistaan. Jo avioparin joulu sujuu uudessa kodissa.

– Haemme nyt uutta starttia elämällemme ja uskomme Oulun tarjoavan siihen mainiot mahdollisuudet. Lasteni toinen koti on edelleen täällä, mikä myös vaikutti päätökseemme. Tonin tyttäret alkavat olla jo sen verran isoja, että he pystyvät matkustamaan Ylöjärveltä esimerkiksi junalla tänne. Tuntui siltä, että tämä oli kaikin puolin järkevä ratkaisu, Heidi selvittää.

– Meillä säilyy edelleen toinen vuokra-asunto Lahdessa. Pidämme siitä ainakin toistaiseksi kiinni töideni ja Tonin hyppy-uran vuoksi.

–Välillä rahaa ei tosiaan ole riittänyt edes ruokaan, mutta niilläkin hetkillä olemme keksineet selviytymiskeinot, Heidi Nieminen kertoo.

Niemisten jouluun mahtuu myös muita muutoksia edellisiin verrattuna. Nyt he viettävät joulun aivan kaksistaan, sillä Tonin tyttäret ovat äidillään ja Heidin tyttäret puolestaan isällään.

– Viime jouluina on riittänyt niin paljon tohinaa, että kahdestaan oleminen voi tuntua oudolta. Näissä olosuhteissa uskon siitä kuitenkin olevan pelkästään hyötyä. Tässä omassa elämässäni on viime aikoina ollut vaihteeksi niin suuria vaikeuksia, että nyt on hyvä päästä puhaltamaan rauhassa kaikki ikävät asiat ulos, Toni korostaa.

”Tosi tiukkaa on ollut”

Tullaan olympiavoittaja Niemisen raskaisiin talousvaikeuksiin, joista hän kertoi jo torstaina ilmestyneessä Ilta-Sanomissa. Kesällä Nieminen lähti rakentamaan uutta talouspohjaa eteläsuomalaisessa kiinteistövälitysfirmassa, mutta jo syksyn tullen hänen työnsä loppuivat. Se oli raju isku lahtelaiselle, jota jo ennestään painoivat kymmenientuhansien eurojen suuruiset ulosottovelat.

Nieminen kertoi IS:lle, ettei esimerkiksi ole pystynyt maksamaan tuoreinta puhelinlaskuaan, minkä vuoksi puhelinoperaattori sulki hiljattain hänen liittymänsä. Keskiviikkona Albertvillen 1992 olympialaisten suomalaissankarin olisi tehnyt mieli ajaa Oulusta Lahteen hyppäämään, mutta lopulta hän jätti harjoitukset väliin tilanteeseen nähden liian suurten polttoainekulujen vuoksi.

Nieminen, 41, puhui jopa, että ”hänellä ei olisi aina riittänyt rahaa edes ruokaan”. Nyt Heidi-vaimo kertoo samasta asiasta.

– Tosi tiukkaa on ollut sen jälkeen, kun Tonin työt yllättäen loppuivat. Välillä rahaa ei tosiaan ole riittänyt edes ruokaan, mutta niilläkin hetkillä olemme keksineet selviytymiskeinot, Heidi ruotii.

Toni ja Heidi Nieminen ovat tunteneet toisensa vähän yli kahden vuoden ajan.

Paluusta mäkihypyn kansalliselle huipulle haaveileva Toni Nieminen sanoo, että hänen työnsä päättyivät monen asian summana.

– Pidin kiinteistömyyjän työstä kovasti, mutta jollain tavalla jo ennestään haastava taloustilanne painoi taustalla. En ollut nyt aivan valmis heittäytymään joka solullani uuden oppimiseen, ja se osaltaan johti tähän tilanteeseen, Nieminen avartaa.

– Kiinteistönvälitysalalla vaaditaan ainakin vuosi, ennen kuin kontaktiverkoston saa rakennettua tarpeeksi laajaksi. Olen kunnianhimoinen tyyppi ja lähden yleensä kaikkeen täysillä mukaan. Vastaavasti jos tulee lunta tupaan, se potkaisee tavallista rajummin takaisin. Niin tässä kävi nyt.

”Ei ole papereita viety eteenpäin”

Olympiavoittajan henkinen tuska on ymmärrettävästi vaikeuttanut avioparin arkea. Heidi Nieminen myöntää avoimesti, että suhteessa on riittänyt vaikeuksia viime aikoina.

– Kaikissa parisuhteissa on aina aika ajoin kitkaa, ja olisihan se ollut ihme, jos nämä Tonin talousvaikeudet eivät olisi vaikuttaneet suhteeseemme. Kyllä ne ovat aiheuttaneet äänekkäitäkin riitoja, Heidi sanoo.

– Tappeluistakin voi kuitenkin oppia, ja siihen minä uskon meidän kohdalla. Suhteemme voi vain vahvistua tästä.

Oletteko harkinneet jopa avioeroa?

– Ei ole papereita viety eteenpäin, ei todellakaan. Vaikeuksien kohdalla tahto ratkaisee, ja sitä meiltä löytyy. Vaikka suhde on ollut koetuksella, aamukahvit olemme aina juoneet yhdessä, Toni korostaa.

Talousongelmista puhuminen on tabu

Talousvaikeudet synnyttävät ihmisissä usein häpeää. Toni Nieminen tuntuu kuitenkin päinvastoin saavan henkistä voimaa siitä, että hän kertoo avoimesti ja rohkeasti haastavasta tilanteestaan.

– Suomessa talousongelmista puhuminen on tabu, valitettavasti. Häpeän pelossa monet käpertyvät kuoreensa, ja ei aikaakaan, kun maamme itsemurhatilastot synkkenevät entisestään. Omasta mielestäni ongelmat kannattaa tunnustaa ensin itselleen ja sitten myös muille, koska sen jälkeen on huomattavasti helpompi hengittää, Nieminen perustelee.

– Loppujen lopuksi kyse on vain maallisesta mammonasta. Elämässä on tärkeämpiäkin asioita, ja siksi en itse ole edes harkinnut luovuttavani. Elämässä pitää uskaltaa katsoa myös vaikeilla hetkillä eteenpäin.

Monet urheilusankarit ovat henkisesti piinaavilla hetkillä tarttuneet pulloon. Nieminen sanoo, ettei ole hakenut lohtua alkoholista.

– Eihän mulla olisi ollut tässä tilanteessa edes varaa ryypätä, Nieminen tiivistää naurahdellen.

– Läheisten ja ystävien tuella tässä on pitkälti selvitty. Aluksi minäkin vaikeroin tuskissani ja häpesin tilannettani, mutta nyt olen voittanut ne tunteet.

”Tärkeintä tänä jouluna on, että annamme toisillemme aikaa”

Television mäkihyppykommentaattorina korkealle arvostettu Nieminen ei vielä tiedä jatkosuunnitelmistaan. Töiden etsintä on joka tapauksessa käynnistymässä.

– Sen verran pohjalla tässä on henkisesti käyty, että on ollut järkevää vetää ensin kunnolla happea, ennen kuin voi taas tehdä päätöksiä tulevaisuudesta. Nyt alkaa tuntua siltä, että olen valmis uusiin haasteisiin, Nieminen painottaa.

Terveydenhoitajaksi kouluttautunut Heidi Nieminen jatkaa edelleen töitä asuntomyyntimarkkinoilla, mutta saattaa jatkossa keskittyä ennen kaikkea oman alansa töihin. Hän on jo laittanut verkkonsa vesille.

– Olen iloinen, että minulla on edelleen töitä. Viime viikkoina taloustilanteemme on alkanut hiljalleen kohentua, mikä on parantanut mielialojamme. Pääsen valmistelemaan joulua hyvillä fiiliksillä, Heidi sanoo.

Heidi sanoo valmistavansa perinteisiä jouluruokia.

– Niin, ja kyllä meillä kinkku paistuu tänäkin jouluna. Sitä maistellaan muutaman viinilasin kera, Toni lisää.

Niemisten joulu sujuu rauhallisissa merkeissä, esimerkiksi ulkoillessa ja levätessä.

– Tärkeintä tänä jouluna on, että annamme toisillemme aikaa. Se on paras joululahja, jonka voimme toisiltamme saada, Heidi summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?