Näyttelijä Juha Veijonen yllättää jouluna – tekee pukkikeikkaa aattona: ”On pukki saanut nimmareitakin jakaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Näyttelijä Juha Veijonen yllättää jouluna – tekee pukkikeikkaa aattona: ”On pukki saanut nimmareitakin jakaa”

Näyttelijä Juha Veijonen astuu joulupukin rooliin jo kolmantena jouluna peräjälkeen.

22.12.2016 8:25

Voisikohan sen vanhan joululaulun riimitellä tänä vuonna vaikka näin? ”Ei itkeä saa, ei meluta saa, Juha voi tulla ikkunan taa. Joulupukki matkaan jo käy.”

Näyttelijä Juha Veijonen nimittäin sonnustautuu joulupukin asuun jo kolmantena jouluna peräkanaa.

– Pukin hommat alkoivat ihan puolivahingossa. Joku sitä mulle ehdotti ja itse olin, että en mä oikein tiedä. Kokeilin kuitenkin ja sehän oli hauskaa hommaa. Viime aattona olinkin jo täystyöllistetty pukki, Veijonen nauraa Ilta-Sanomille.

Into pukin hommiin oli niin kova, että viime jouluna Veijonen teki 21 keikkaa. Tänä vuonna kalenterissa on 16 aattovierailua.

– Viime aattona ei ollut suhteellisuusteoria mukana. 21 keikkaa oli liikaa, eikä niitä tietenkään pystynyt perumaan. Se oli jo henkisesti ja fyysisestikin rankaa. Parta alkoi painamaan loppupeleissä.

On Veijonen ennenkin ollut joulupukki, mutta sitä keikkaa muistellessa pitää mennä jo historian hämäriin.

– Olin Singaporessa viikon Finnairin pukkina. Kurssikaverini Kari-Pekka Toivonen oli tonttuna Outi Alasen kanssa. Oli kyllä erikoinen viikko, mutta hemmetin hauska. Työpaikka oli viiden tähden hotellissa ja pukki esiintyi siellä joka päivä lounasaikaan. Hommana oli kiertää ravintolassa puoli tuntia kerrallaan ja jakaa säkistä namuja lapsille. Sitten pompoteltiin heitä polvella. Asuttiin ruhtinaallisesti hotellin penthousessa ja meitä kohdeltiin kuin kuninkaallisia, Veijonen hekottaa muistolle.

Veijonen on metodinäyttelijä, mutta pukin roolissa hän ei mene liian syvälle.

– Pyrin välttämään ylinäyttelemistä, sillä olen jo fyysisenä hahmona sen verran uskottava. Äänikin on luonnostaan tällainen baritoni. Kävelyyn otan pikkuisen pukkia ja köyryselkäisyyttä. Siten, että ikä näkyy. Suhtaudun rooliin vakavasti, joten mitään spagaatteja en vetele.

Juha Veijonen on panostanut pukin asuun aina tekovatsaa myöten.­

Veijosen aatto alkaa yhdeltä ja loppuu viimeistään puoli kahdeksan illalla. Käyntien aikatauluttaminen on miehen suurin työ, sillä hän ei halua olla se pukki, joka käy viskaamassa lahjat eteisestä sisään ja käärii samalla setelit taskuunsa.

– Minun pukkini ei ole myöhässä. Operoin siten, että vierailuun jää aikaa 15 minuuttia ja siitäkin voi joustaa. Vartissa ehtii hienosti kuunnella laulut, jakaa lahjat ja rupatella. Eikä pukillakaan ole metristä esinettä otsassa, kun ei ole liian kiire. En ole ainakaan se kuuluisa paha pukki!

Veijosen keikalle tilanneet tietävät, että parran takana luuraa pitkän linjan näyttelijä, eikä asian peittelyyn ole mitään syytä.

– Sehän vain helpottaa. Ja onhan osa aikuisista ihan innoissaan. On pukki saanut nimmareitakin jakaa, näyttelijäpukki hymyilee.

Jouluaatto on suuri juhla perheissä. Veijonen pääsee ihmisten olohuoneisiin hyvin herkällä hetkellä. Mies tietää vastuunsa.

– Tarkkana pitää olla. Laitan keikalla itseni likoon. Onneksi suurin osa keikoista –varmaa 90 prosenttia – on täynnä joulumieltä. Harvoin tulee eteen vierailu, jonka jälkeen on apea olo, mutta on niitäkin vierailuja, joiden jälkeen tunnelma ei ole kovin jouluinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?