Jari Sarasvuo vaarassa menettää puhekykynsä – edessä kaksi vuotta leikkauksia ja työkielto - Viihde - Ilta-Sanomat

Jari Sarasvuo vaarassa menettää puhekykynsä – edessä kaksi vuotta leikkauksia ja työkielto

Liike-elämän ”puhetyöläinen” Jari Sarasvuo joutuu lopettamaan puheilmaisun kokonaan terveyssyistä.

Jari Sarasvuo on tunnettu puhuja ja ajattelija. Hän joutuu nyt lopettamaan ohjelmansa Yle Puheella terveyssyistä.

17.12.2016 16:22

Mediaesiintyjänä ja liikemiehenä tunnetuksi tullut Jari Sarasvuo, 51, lopettaa puheohjelmansa Yle Puhe -kanavalla. Sarasvuo ilmoitti asiasta ohjelmansa toistaiseksi viimeisessä radiolähetyksessään maanantaina. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Me Naiset.

Sarasvuo on tehnyt pitkän uran liiketoiminnan ohella puhetyöläisenä. Hänet on nähty muun muassa Hyvät, pahat ja rumat -tv-ohjelmassa, Diili-ohjelman ensimmäisellä kotimaisella tuotantokaudella sekä Sarasvuo-talkshow’n isäntänä.

Tiistaina puhelimitse tavoitettu Sarasvuo kertoo terveyssyiden olevan vaikean lopettamispäätöksen takana. Edellä mainittuja terveyssyitä Sarasvuo ei halua kuitenkaan kommentoida seikkaperäisemmin.

– Eihän minun kaltainen ihminen vapaaehtoisesti ota sellaista riskiä, että menettää nykyisen puhekykynsä joko lopullisesti tai ainakin kahdeksi vuodeksi. En minä sellaiseen ryhtyisi, ellei se olisi välttämätöntä.

Sarasvuon mukaan ilman leikkausoperaatioita ”voi käydä todella huonosti”.

Heti ensi vuoden alussa alkavat, vuosille 2017–2018 ajoittuvat leikkaukset, estävät puhetyön kokonaan. Ilman leikkauksia tilanne voisi Sarasvuon mukaan heiketä entisestään.

Sarasvuo käy seuraavan kahden vuoden aikana useissa leikkauksissa.

Useampi leikkaus kahden vuoden sisällä ei mahdollista radion monologipuheohjelman tekemistä tai muuta julkista puhetyötä. Yle Puhe -kanavalla Sarasvuo ehti pitää ohjelmaansa yli 70 jakson verran.

Maanantai-iltapäivisin esitetyssä ohjelmassa Sarasvuo paneutui erilaisiin laaja-alaisiin, ajankohtaisiin teemoihin. Kuluneen syksyn mittaan radiostudiosta kuultiin enemmän tai vähemmän spontaaneita monologipuheita muun muassa addiktioista, yhteiskunnallisista teemoista ja sosiaalisesta kanssakäymisestä.

Puheohjelma voisi kuvailla provosoivaksi, rehelliseksi ja hauskaksi. Sarasvuo ei myöskään pelännyt pistää itseään peliin lähetyksissä. Ohjelmassa pääosassa oli pelkkä puhe – ohjelmassa ei kuultu inserttejä tai musiikkia.

Kuuntelija pystyi myös monologin lomasta kuulemaan, kuinka Sarasvuo kirjoitti kesken suorien lähetysten muistiinpanoja lyijykynällä paperille.

Huolimatta siitä, ettei Sarasvuo voi kahden seuraavan vuoden aikana tehdä puhetyötä, muu työnteko jatkuu.

– Vaikka se mikä minulta sujuu parhaiten tai helpoiten estyy, niin se ei tarkoita etten mä pystyisi tekemään erilaisia asioita. En ole siis siirtymässä sapatille, Sarasvuo kertoo tulevista kahdesta puheilmaisumattomasta vuodesta.

Huolimatta siitä, että yrittäjä ei Sarasvuon mukaan tunne sellaista käsitettä kuin sairausloma, kaikki työt joutuvat telakalle jossain kohtaa kahta tulevaa vuotta. Leikkauksia on seuraavan kahden vuoden aikana luvassa useita.

– Sitten työt vaan keskeytyy. Siksi aikaa kun ei pysty tekemään töitä. Ei sitä lomana osaa pitää, Sarasvuo kommentoi muuttuvaa työtilannetta.

Räväkkänäkin kommentoijana tunnettu Sarasvuo on vuosien mittaan jakanut mielipiteitä niin hyvässä kuin pahassa. Ainakin toistaiseksi viimeisessä lähetyksessään, ”on vedetty aika vaikeaselkoisia virsiä”, Sarasvuo kuvailee radio-ohjelman tekoa viime vuosien aikana.

Yle Puheen kuuntelijat ovat reagoineet Sarasvuon ilmoitukseen sosiaalisessa mediassa hämmentyneesti. Useissa sosiaalisen median kommenteissa toistuu arvostus Sarasvuon ajatuksenjuoksua kohtaan.

Sarasvuo toivookin voivansa palata puheilmaisun pariin vielä myöhemmin, vaikkakaan tämä ei ole hänen mukaansa hänestä kiinni. Fiilikset ovat juuri tällä hetkellä ennen kaikkea kiitolliset. Sarasvuo kiittelee erityisesti saamaansa ilmaisunvapautta ohjelmassa. Sarasvuo palasi Yle Puheelle lokakuussa 2015 uuden kauden jaksoilla.

– Tämä on ollut palkitseva tapa tehdä työtä, tämä puhevaikuttaminen. Sekä siis valmentajana tai vaikkapa radiossa, Sarasvuo kertoo.

Sarasvuo kuvailee puhetyötä juuri hänelle sopivaksi työksi. Nyt sitä ei kuitenkaan ole mahdollista jatkaa – ainakaan kahteen vuoteen.

– Mulla on tietenkin sellainen oletus, että riskit eivät toteudu. Että saisin palata siihen puheilmaisuun myöhemmin.

Mutta aivan varmaa tämä ei kuitenkaan ole.

Sarasvuo kehuu kuitenkin kirurgeja, jotka ovat olleet rehtejä puhuessaan todennäköisyykistä:

–  Näitähän tulee siis ihan kaikille ihmisille tällaisia. Vaiheita. Ennen loppuja mennään rikki. Se on ihmisen osa. En mä ainakaan koskaan ajatellut, että minä siltä säästyisin. Jos elää, niin se on meillä kaikilla edessä jossain vaiheessa, Sarasvuo toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?