Pikku Kakkosen Ransu on asunut Pertin pianon päällä yli 30 vuotta – korvasi kulahtaneen karvakuonon - Viihde - Ilta-Sanomat

Pikku Kakkosen Ransu on asunut Pertin pianon päällä yli 30 vuotta – korvasi kulahtaneen karvakuonon

Siinä se istuu. Pianon päällä Pirkkalassa.

15.12.2016 12:42

Vanha tuttu iloinen ilme kasvoillaan ja kuono valmiina sanomaan jotakin nasevaa. Päällään sama tuttu punainen Mari-paita liiveineen ja hattuineen.

Ransu!

Ransu on alusta lähtien asunut henkilökohtaisen avustajansa Pertti Nättilän, 82, kanssa. Sen tarina alkoi vuonna 1977, kun Pikku Kakkosen juontajalle etsittiin apuria. Silloinen apuri sorminukke-Jaska oli vaativaan hommaan liian pikkuruinen.

Nukketaiteilija Eevaliisa Holma-Kinnunen tuli apuun ja lähetti koekuvauksiin sekä Franciscus Assisilaisen mukaan nimetyn Franciscus-nuken että toisen nuken, josta tuli sittemmin Karvakuonojen Riku. Franciscuksen värit sopivat paremmin ruutuun, joten siitä tehtiin juontajan apuri.

– Sanoin, että tehdään siitä kuitenkin Ransu, kun se sopii paremmin lasten suuhun, Nättilä muistelee.

Kuvanveistäjä Kain Tapper on tehnyt Ransu-veistoksen Pirkkalaan sekä Tohloppiin.­

Valitettavasti ensimmäiselle Ransulle kävi köpelösti.

– Sen karvat alkoivat lähteä kolmessa vuodessa ja se kulahti, Nättilä pahoittelee.

Holma-Kinnunen teki toisen Ransun, joka on viihdyttänyt 1980-luvun alusta asti lapsia ja aikuisia – jopa presidenttejä. Vapaa-aikansa Ransu on istunut siinä pirkkalalaisen talon pianon päällä Nättilän työhuoneessa.

Kulahtanut Ransu on sekin näytteillä. Se makaa Pirkkalan kirjaston Ransu-näyttelyssä teltassa. Alkuperäisestä Ransusta näkyvät vain takkukarvaiset jalat, jotka törröttävät ulos teltasta.

Alkuperäinen Ransu telttailee Pirkkalan kirjaston Ransu-näyttelyssä.­

Nättilä ja Ransu ovat kulkeneet yli 30 vuoden matkan yhdessä. Yhteisiä tv-ohjelmia on takana yli 1000. Heidät on monessa liemessä keitetty, kuten Nättilä sen muotoilee. Vaikka Ransun henkilökohtainen avustaja, Nättilä, jäi eläkkeelle TV2:n lasten ja nuorten ohjelmien päällikön paikalta vuonna 1997, yhdessä on jatkettu keikkahommia.

– Ransu ei ole jäänyt eläkkeelle virallisesti ollenkaan. Vastikään kuvattiin pätkä Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlavuotta varten, Nättilä kertoo.

Kun kaksikko kurvaa kotoaan keikalle, Ransu istuu turvavöissä etupenkillä.

Karvakuonot isäntineen.­

Kukapa ei Karvakuonoa tunnistaisi. Ransu on tuttu myös presidenteille ja ministereille.

– Koivisto, Sorsa, Virolainen, Niinistö, Halonen, Suominen, Nättilä luettelee Ransun kohtaamia tuttavuuksia.

– Kaikki presidentit ovat suhtautuneet yllättävän mutkattomasti. He ottivat Ransun ihan Ransuna. Kun esimerkiksi tapasimme Mauno Koiviston Kultarannassa, hän jutteli suoraan Ransulle eikä minulle, kuten monet tekevät. Hän osasi todella heittäytyä, mikä teki vaikutuksen, Nättilä kehuu.

Ransu on tehnyt tuttavuutta valtaa pitävien kanssa.­

Ransua haastatellessa monet menevät samaan retkuun. Itsekin aloin tyrkyttää ISTV:n mikrofonia kohti karvakuonon kuonoa.

– Ei sieltä mitään kuulu. Tänne se pitää laittaa, Nättilä naurahtaa itseään tarkoittaen.

– Monet ovat tehneet saman. He alkavat kiinnittää nappimikrofonia Ransuun ennen kuin olen ehtinyt korjata asian, hän jatkaa.

Nättilä tuntee Ransun parhaiten. Mutta millainen työ- ja kämppäkaveri Ransu on?

– Aika mielenkiintoinen. Hän on hyvin ystävällinen ja sopeutuvainen. Ja hillitsee myös henkilökohtaisen avustajansa käyttäytymistä.

Kun Pertti Nättilä ja Ransu kurvaavat keikalle, Ransu istuu turvavöissä etupenkillä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?