Guardianin tähtitoimittaja IS:lle Saara Aallon kakkostilasta X Factorissa: ”Mitäs minä sanoin!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Guardianin tähtitoimittaja IS:lle Saara Aallon kakkostilasta X Factorissa: ”Mitäs minä sanoin!”

Saara on nyt vapaa tekemään ihan mitä haluaa, kirjoittaa arvostetun Guardian-lehden musiikkitoimittaja Stuart Heritage IS:lle.

12.12.2016 0:47

Pettyneille ihmisille ei pitäisi ikinä sanoa että ”mitäs minä sanoin”. Mutta voi hyvänen aika Suomi, mitäs minä sanoin! Minä sanoin teille heti hänen ensimmäisestä esityksestään lähtien, että Saara Aalto ei voita X Factoria. Kun hän joutui finaalien alkuvaiheessa kahdesti pudotusuhan alle, minä sanoin ettei Saaralla ole mitään mahdollisuuksia. Seisoin sanojeni takana jopa viime viikkoina, kun Saara nousi yllättäen voittajasuosikiksi.

Ja nyt voimme todeta minun olleen oikeassa. Älkää koskaan enää epäilkö minua, suomalaiset.

Katso alla olevalta videolta Stuart Heritagen analyysi Saara Aallon menestyksestä X Factor -kilpailussa.

Saaran tappio kirvelee tavallistakin pahemmin, koska hän pääsi niin kovin lähelle voittoa. Hän pääsi finaaliin asti, ja hänen finaalivastustajansa olivat suorastaan surkeita. 5 After Midnight muistutti lavalla lähinnä tyttöjä jahtaavaa zombilaumaa – ja vieläpä hidasta laumaa, jostain todella huonosta elokuvasta. Matt Terry puolestaan oli kuin keskittymiskyvyttömän taaperon rasvaklöntistä muovaama ja sittemmin hylkäämä patsas.

Saaran ääniala sen sijaan on kattava ja hänen äänensä voimakas. Hän otti kaikista kilpailijoista eniten riskejä. Olen 85-prosenttisen varmasti rakastunut Saaraan.

Mutta mikään ei riittänyt viemään Saaraa voittoon asti.

Saara Aalto esitti finaalilähetyksessä Whitney Houstonin tunnetuksi tekemän balladin.­

Häviäjät voivat hullutella

Älkää kuitenkaan vaipuko epätoivoon, suomalaiset. Olen koko ajan hokenut, ettei Saara voita X Factoria, mutta olen samalla myös hokenut, että sillä ei ole mitään merkitystä. Eikä sillä totisesti olekaan. Tämä oli ilman muuta Saaran kannalta paras lopputulos.

Muistatteko Fleur Eastin, jonka kappale Sax oli yksi viime vuoden parhaita singlejä? Ei hänkään voittanut X Factoria. Hän hävisi Ben Haenowille – ilmeettömälle mitättömyydelle, jonka suurin saavutus lienee se, että hän asuu melko hyvän grillin naapurissa.

Entäpä Olly Murs, tuo 2000-luvun vastine Robbie Williamsille? Hän jäi X Factorissa toiseksi Joe McElderryn jälkeen. Ja voin vaikka vannoa, että McElderryn nimi mainitaan lehdessä nyt ensimmäistä kertaa sitten hänen voittonsa.

JLS? Tuli toiseksi. One Direction? He jäivät kolmanneksi, ja katsokaa nyt herranen aika mihin asti he ovat päässeet!

Tähän on hyvin yksinkertainen selitys. Häviäjillä on huomattavasti voittajaa enemmän vapauksia uransa ja valintojensa suhteen. Häviäjät voivat leikitellä, kokeilla ja hullutella. Voittajan ensimmäinen single on aina joku kaamea itkuvirsiballadi, tarkkaan suunniteltu vetoamaan keski-ikäisiin naisiin. Toiseksi ja kolmanneksi tulleet voivat sillä välin rauhassa etsiä itselleen sopivat kappaleet.

X Factor -voittajan on pakko julkaista jouluksi tai äitienpäiväksi surkea albumillinen uudelleenlämmitettyjä vanhoja hittejä, mutta häviäjien ei tarvitse alistua tällaisiin levy-yhtiön laskelmointeihin.

Tappio on todellinen palkinto

Uskokaa pois, tappio oli ehdottomasti paras tulos Saaran kannalta. Hänet tunnetaan nyt, ja kaikki odottavat innolla hänen seuraavaa ratkaisuaan.

Joten nyt tullaan taas siihen, että mitäs minä sanoin? Ymmärrän kyllä, että tämä tekee kipeää. Saaran voitto olisi ollut teille suomalaisille niin iso asia. Mutta tappio? Se on se todellinen palkinto. Saara on nyt vapaa tekemään ihan mitä haluaa. Ja puolentoista vuoden kuluttua, kun Saara on valtava tähti Britanniassa, minä sanon sen uudestaan.

Minä lennän Suomeen sanomaan sen teille henkilökohtaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?