Haloo Helsinki! –yhtyeen jäsenet olivat tiiviisti toistensa seurassa myös välivuoden aikana: ”Olemme toistemme parhaita kavereita”

Tauolta palanneen Haloo Helsinki! -yhtyeen jäsenet olivat tiiviisti toistensa seurassa myös sapattivuoden aikana.

Haloo Helsingin jäsenet ovat tulleet todella läheisiksi kymmenen viime vuoden aikana.

10.12.2016 9:12

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin lukeutuva Haloo Helsinki! palasi viime viikon perjantaina toden teolla parrasvaloihin, kun yhtye julkaisi uuden Rakas-singlen sekä julkisti myös Tallinnassa maaliskuussa järjestettävän comeback-keikkansa.

Oli kulunut vuosi ja puolisentoista kuukautta siitä, kun yhtye teki katoamistempun Hartwall-areenan yleisön silmien edessä ja painui sapatille vuosikausien yhtämittaisen luomis- ja keikkatyön jälkeen.

Taukonsa aluksi Haloo Helsinki! järjesti kiertuehenkilökuntansa kanssa saunan, ruoan ja juoman täyteisen karonkan, joka saatteli yhtyeen jäsenet levon pariin.

– Se oli ollut niin hektinen viikko, että kyllä siellä kaikki funtsivat, että mitäs tässä nyt on oikein tullut tehtyä. Oli parasta, että pystyimme sillä koko porukalla käymään läpi sitä kokemusta. Olimme kuitenkin kiertäneet yhdessä melkein kymmenen vuotta, joten oli tärkeää saada viettää karonkka yhdessä ja kiittää kaikkia upeasta työstä, kitaristit Jere Marttila ja Leo Hakanen muistelevat.

 Tuntui pitkästä aikaa samalta kuin aina silloin ala-asteella, kun pääsi kesälomalle.

Karonkan jälkeen yhtyeen jäsenet alkoivat vetää henkeä eri tavoin. Esimerkiksi laulaja-basisti Elli Haloo lähti miltei heti Amsterdamiin hakemaan rauhaa yhdeksän vuotta, liki 700 keikkaa ja viisi studioalbumia kestäneen rupeaman jälkeen.

– Kun tauko alkoi, oli helpottavaa, kun ei tarvinnut miettiä, onko ääni laulukondiksessa. Myös fyysinen stressi lähti ja niskat rentoutuivat. Ja viikonlopuiksikin pystyi suunnittelemaan jotain ja pääsi vaikkapa kavereiden bileisiin. Tuntui pitkästä aikaa samalta kuin aina silloin ala-asteella, kun pääsi kesälomalle, Elli kuvailee.

Mutta tauko ei tuntunut tauolta heti, vaan rauhoittuminen otti aikansa.

– Kyllä se vaati tietyn ajan – viikkoja tai ehkä kuukausiakin – ennen kuin alkoi ymmärtää, millainen matka tämä yhdeksän vuotta on ollut. Emma-gaalat, festarit ja kaikki. Vasta oikeastaan alkuvuonna sitä tajusi, että ei hemmetti, millaisia asioita sitä on saanut kokea. Yllätti, että sen tajuaminen vaati niin pitkän ajan, Jere Marttila sanoo.

Aika paljon yhtyeen sisäisistä kemioista kertoo se, etteivät Elli, Jere, Leo ja rumpali Jukka Soldan suinkaan vetäytyneet omiin poteroihinsa tauon alettua, vaan yhteydenpito jatkui hyvinkin tiiviinä läpi vuoden ja he kävivät myös muutamilla yhteisillä matkoilla.

Jere ja Leo kävivät yhdessä Singaporessa ja Balilla, Elli ja Jukka puolestaan lähtivät toukokuussa Yhdysvaltoihin road tripille San Franciscosta Norfolkiin. Lisäksi yhtyeen soittajien matkapäiväkirjoihin kertyi merkintöjä muun muassa Meksikon Tulumista, New Yorkista sekä eri puolilta Eurooppaa.

– Me oltiin hyvin paljon kimpassa ja reissussa vuoden aikana. Vuosi meni aika pitkälti siten, että vietimme aikaa kaverien ja perheen kanssa. Ja sitten aika pian aloimme tehdä uutta musaa. Leon kanssa menimme treenikämpälle ensi kertaa jo viime vuoden lopulla, Jere Marttila naurahtaa.

Bändin jäsenet painottavatkin, ettei taukopäätös syntynyt aikanaan siitä, että bändin yhteiselossa olisi ollut säröjä, vaikka yhdeksän vuoden aikana he todistivatkin toisiltaan tunteita laidasta laitaan.

– Ihan missä tahansa työssä aina välillä joku väsyy, jollain on vähän huonompi päivä tai on enemmän stressiä, mutta se on aika normaalia. Missään tapauksessa meillä ei ole tapahtunut mitään raskauttavaa, mikä olisi pakottanut harkitsemaan, voidaanko me jatkaa samalla tavalla tai onko tässä mitään järkeä. Se on tosi positiivista, varsinkin, kun se ei ole mikään itsestäänselvyys bändihommissa.

Yhtyeen jäsenet ymmärtävät, että tiiviin yhteydenpidon jatkuminen myös taukovuonna voi kuulostaa joidenkin korvaan jopa huvittavalta.

– Sitä on ehkä joidenkin vaikea ymmärtää, mutta koska me aloitettiin tämä musan tekeminen yhdessä 15-vuotiaina ja nyt olemme 25-vuotiaita, niin me olemme koko sen ajan tehneet tätä samaa. Ja siksi meidän henkilökohtainen elämä ja identiteetti on mennyt ihan käsi kädessä tämän musaelämän ja bändin identiteetin kanssa.

 Tämä paluukeikka on meille todella tärkeä, ja haluamme siksi panostaa siihen paljon.

– Se voi tuntua oudolta, mutta kun tätä tekee niin nuoresta lähtien aina samojen tyyppien kanssa, niin ei se ole mikään vitsi, kun me sanotaan, että Haloo Helsinki! on meille toinen perhe. Olemme toistemme parhaita kavereita. Ja kun puhumme keskenämme, meidän on helppo ymmärtää toisiamme, jos jollain on vaikeaa. Siksi meille oli täysin normaalia lähteä esimerkiksi reissuun yhdessä toisen bändikaverin kanssa, Marttila sanoo.

Tulevan albumin kappaleita Haloo Helsinki! alkoi tehdä hiljakseen keväällä ja alkusyksyn aikana yhtye äänitti ne Berliinissä, legendaarisella Hansa Tonstudiolla, missä on aiemmin äänitetty muun muassa David Bowien Heroes-albumi, Iggy Popin Lust for Life sekä U2:n Achtung Baby.

Paluun suunnitteluun yhtye on saanut lisävirtaa faneiltaan, jotka ovat ilmaisseet ikäväänsä hyvin runsaasti sosiaalisen median kanavissa.

– On ollut mieletöntä seurata, miten iso asia tämä tauon päättyminen on ollut meidän faneille. Ne viestit sosiaalisessa mediassa pitkin vuotta ovat merkinneet todella paljon, yhtyeen jäsenet sanovat.

Haloo Helsinki! palaa liki puolentoista vuoden keikkatauolta lavoille 25. maaliskuuta Tallinnassa, 9 800 ihmistä vetävässä Saku Suurhallissa. Yhtye lupaa paluukeikasta ainutlaatuista kokemusta.

– Tämä paluukeikka on meille todella tärkeä, ja haluamme siksi panostaa siihen paljon. Mietimme, että miten voisimme tarjota faneille jotain uutta, ja tämä on juuri jotain sellaista, Leo Hakanen ja Jere Marttila sanovat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?