Yhden hitin eläketurva – tässä on joululaulu, joka tuo kirjoittajilleen edelleen 590 000 euron vuosittaiset rojaltitulot - Viihde - Ilta-Sanomat

Yhden hitin eläketurva – tässä on joululaulu, joka tuo kirjoittajilleen edelleen 590 000 euron vuosittaiset rojaltitulot

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.12.2016 21:14

Yksi kaikkien aikojen joulu­hiteistä syntyi kahdesta pöytälaatikko­biisistä.

Otetaan kahden muutamaa vuotta aiemmin hylätyn kappaleen aihiot, vaihdetaan teksti iloisen jouluiseksi ja huudetaan ”It’s Christmas!”. Suunnilleen näin syntyi yksi kaikkien aikojen joulu­hiteistä, Slade-yhtyeen Merry Xmas Everybody, joka on osoittautunut kirjoittajilleen myös eläketurvaksi.

– Ihmiset luulevat, että elän muun osan vuotta luolassa ja ilmestyn joka joulukuu huutamaan ”It’s Christmas”, Sladen entinen vokalisti Noddy Holder naurahti Guardianille vuosi sitten joulukuussa.

Single julkaistiin 7. joulukuuta 1973 ja se pomppasi suoraan Britannian singlelistan kärkeen. Suosio kesti joulun­ajan ylikin, sillä biisi keikkui listan kärjessä vielä tammikuun 1974 puolivälissä.

Sladen jouluhitti on säilyttänyt suosionsa läpi vuosikymmenten. Brittimediassa on arvioitu, että kappale tuo edelleen joka vuosi kirjoittajilleen Holderille ja Jim Lealle yhteensä noin puolen miljoonan punnan (lähes 590 000 euron) rojaltitulot. Kappale äänestettiin myös 2007 Britanniassa kaikkien aikojen joulubiisiksi.

Wolverhamptonista ponnistanut Slade oli vuonna 1973 suosionsa huipulla. Vuoden 1971 single Coz I Luv You oli aloittanut ­ykköshittien putken, joka tuotti parissa vuodessa vielä neljä Britannian singlelistan ykköstä lisää (Take Me Bak ’Ome, Mama Weer All Crazee Now, Cum On Feel The Noize, Skweeze Me Pleeze Me).

Joululaulu Sladelta kuitenkin puuttui. Ratkaisu löytyi bändin biisintekijäkaksikon, laulaja-komppikitaristi Noddy Holderin ja basisti Jim Lean muutama vuosi aiemmin pöytälaatikoihin hautaamista biisiaihioista. Lean aiemmasta hahmotelmasta syntyi melodia ja Holderin aiemmin hylkäämästä materiaalista kertosäe. Holderin alkuperäisen biisikyhäelmän teksti vaihtui optimistiseksi brittiläisen perhe­joulun ylistykseksi.

– Kun soitimme kappaleen Jimin kanssa akustisilla kitaroilla, tiesimme, että meillä on jotain kuplimassa, Holder muisteli Daily Mailille vuonna 2007.

– Myös managerimme Chas Chandler sekosi, kun hän kuuli sen.

Aavistukset osuivat oikeaan, sillä tuloksena oli Sladen kuudes ja viimeinen Britannian singlelistan ykkönen.

Slade äänitti joululaulunsa New Yorkissa loppukesästä 1973, kesken Yhdysvaltain-kiertueensa. Samalla studiolla oli tuolloin myös Mind Games -albumiaan tekemässä ollut John Lennon. Merry Xmas Every­bodyn alun urkuharmoni-intro onkin Lennon-laina, sillä ex-Beatle lainasi soitintaan Sladelle.

Noddy Holder on haastatteluissa kertonut myös anekdoottia siitä, kuinka viereisessä studiossa ollut Lennon oli kuullut Slade-vokalistin laulavan ja astuneen sisään:

– Hieno laulaja – kuulostaa minulta, Holder on kertonut kuivasta huumoristaan tunnetun Lennonin sanoneen.

Joulun ykköshitin kirjoittaneille Holderille ja Lealle Merry Xmas Everybodysta tuli toimiva eläkesuunnitelma, mutta bändin kaksi muuta jäsentä, soolokitaristi Dave Hill ja rumpali Don Powell eivät biisistä juurikaan ole kostuneet.

Hill ja Powell ovatkin edelleen kiertäneet Sladen nimellä festivaaleilla ja soittaneet talvisin risteilyaluksilla. Niin paljon vanhoja ristiriitoja on edelleen kytemässä, että taloudellisesti paremmin pärjänneet Lea ja varsinkaan Holder eivät rahakkaista tarjouksista huolimatta ole lämmenneet alkuperäisen, 1990-luvun alussa hajonneen Sladen paluulle.Lähteet: Guardian, Daily Mail

Tuoreimmat osastosta