Lapsen vakava sairaus sai Mira Luodin palamaan loppuun – kärsi rankoista fyysisistä oireista: ”En ollut millään tasolla työkuntoinen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Lapsen vakava sairaus sai Mira Luodin palamaan loppuun – kärsi rankoista fyysisistä oireista: ”En ollut millään tasolla työkuntoinen”

Kuopuksen vakava sairaus sai Mira Luodin omankin terveyden pettämään. Romahduksesta jäi soolouralle lähteneelle laulajalle pitkäksi aikaa pelko.

Mira Luoti julkaisi syksyllä ensimmäisen soololevynsä. Sen syntyminen ei ollut itsestäänselvyys.­

27.11.2016 11:03

Kun valokuvastudiolta löytyy kuvauksiin rekvisiitaksi iso musta kuutio, hihkuu Mira Luoti innostuksesta. Musta laatikko -nimeä kantava kappale löytyy Luodin ensimmäiseltä soololevyltä. 38-vuotias laulaja poseeraa kuvaajalle itsevarmana, vaikka pohtii haastattelussa sanojaan tarkkaan.

Luoti on jälleen uuden alussa, aivan kuten oli reilut kymmenen vuotta sitten kun PMMP-yhtye aloitteli uraansa. Nyt monet asiat ovat kuitenkin toisin kuin silloin. Luoti pyörittää viiden lapsen uusperhettä, tasapainoilee perheen ja uran kanssa – ja yrittää pitää huolta myös itsestään.

Sen Luoti on oppinut kantapään kautta. Kun hänet nähtiin Tähdet, tähdet -ohjelmassa keväällä 2015, moni ei tiennyt millaista sisäistä kamppailua laulaja kävi.

– En vain ollut millään tasolla työkuntoinen, Luoti sanoo nyt suoraan.

– Sairastelin koko ajan. Lähdin keikalle ja minulle nousi 40 asteen kuume, en vain pystynyt työntekoon. Sitten jouduin häpeänsekaisin itseinhon tuntein perumaan työni, mitä ei ollut koskaan aikaisemmin tapahtunut. Oli pakko pysäyttää kaikki hetkeksi. Jotain oli käymättä läpi.

Se jokin, mikä Luodilla oli käymättä läpi, oli suurempaa kuin mitä hän oli koskaan aiemmin joutunut käsittelemään. Luodin ja Happoradio-kitaristi Mika ”AH” Haapasalon ensimmäinen yhteinen lapsi Urho syntyi uusperheeseen kesällä 2014.

Uuden alussa Mira Luoti on julkaissut ensimmäisen levynsä PMMP:n jälkeen.­

Vain muutaman viikon iässä Urho kiidätettiin sairaalaan, missä hänen sydämensä pysähtyi kahdesti. Pojalla todettiin sydänsairaus. Käydessään elämässään läpi kaikkein synkimpiä aikoja Luoti pohti jopa muusikon uransa totaalista lopettamista.

– Mietin, että mikä on se oma juttu, mitä haluan tehdä? Jos tässä käy aina näin, että psyyke pettää, ääni tilttaa ja nousee kuume, niin ehkä se ei ole minun hommaani.

Romahduksen syy ei koskaan lopulta selvinnyt.

– Siitä jäi pitkäksi aikaa alitajuinen pelko, hän myöntää.

– Mutta tapani on ollut mennä pelkoja kohti, kohdata ne vaan reippaasti. Jos on vain kyse jostakin luonnollisesta epäonnistumisesta, niin ei se ole niin vakavaa.

Mira Luoti löysi vaikeiden aikojen jälkeen taas musiikin teon ilon. –Tämä on ollut itseni kanssa kamppailua, ja minulle ihan järjetön voitto.­

Oman lisänsä epäonnistumisen tunteisiin toi rooli pienten lasten äitinä. Valvominen vaikuttaa paitsi jaksamiseen, myös ääneen. Jossain vaiheessa Luoti huomasi unohtaneensa kaiken keskellä itsensä.

– Kuitenkin pitäisi muistaa huolehtia myös itsestään. Ehkä olin jotenkin kadottanut itseni, ja minua muistutettiin, että menepä lepäämään.

Kamppailun keskellä syntyi kuitenkin levy, joka tulee muistuttamaan Luotia vaikeista vaiheista. Levy syntyi yhdessä Pariisin kevään nokkamiehenä tunnetun Arto Tuunelan kanssa.

– On jotenkin hienoa, kun onnistuu tiivistämään jonkin elämänjakson tuollaiseksi. Se on todella hetkessä eläen tehty. Ja nyt kun elämä on mennyt eteenpäin niin ei tiedä, mitä seuraavaksi tulee – aukeaa taas ihan uusi lehti.

– Se on ollut tosi monelle sellainen voimalevy. Ihmiset ovat saaneet siitä uskoa siihen, että kyllä tästä päästään eteenpäin.

Parissa vuodessa syntyneen levyn tekoa Luoti kuvailee hyvin paineettomaksi. Albumin hyvä vastaanotto on ollut iloinen yllätys, mutta se ei ollut tavoitteena.

– Tämä ei ole ollut minulle yhtään näytönpaikka. Jos ihminen on aivan henkisesti loppu eikä voisi vähempää kiinnostaa edes musiikin tekeminen, ei sen menestystä ajattele.

Lopulta Luoti kuitenkin päätti, ettei voi lopettaa elämistä. Hän löysi jälleen musiikin teon ilon.

– Tämä on ollut itseni kanssa kamppailua, ja minulle ihan järjetön voitto.

Nyt Luoti kiertää viikonloppuisin ympäri Suomea uuden bändinsä kanssa. Usein mukana kulkee myös perhe. Kun Luodilta kysyy mitä hän on nyt, uuden alun edessä halunnut tehdä eri tavalla kuin PMMP:n uran alkuaikoina, miettii hän vastausta pitkään.

– Aika päämäärätietoisen päämäärätöntä se meidän touhu on ollut. Ja kun pyörittää tuota arkea nyt viiden lapsen kanssa, niin sekoiluahan sekin on, mutta erilaista.

– Ei minulla ole aikaa seistä peilin edessä ja miettiä jotain seuraavia käänteitäni, vaan aika hetkessä elämistä tämä on.

Mira Luoti löysi vaikeiden aikojen jälkeen taas musiikin teon ilon. –Tämä on ollut itseni kanssa kamppailua, ja minulle ihan järjetön voitto.­

Urho-poika ei ole vielä päiväkodissa, joten arkisin Luodin elämä pyörii lasten ympärillä. Aina sopivan hetken tullen hän pyhittää aikaa musiikille, ja käyttää oman vapaa-aikansa keikkailuun – vaikkei aina malttaisi sitäkään.

– Jokin aika sitten minulla oli soundcheckin jälkeen kaksi tuntia aikaa keikkaan. Ajattelin, että nyt olen niin oman ajan tarpeessa, että mitä keksinkään itsekseni. Lähdin sitten kuitenkin iltapuurolle lasten kanssa, Luoti nauraa.

Urhon sairaus on yhä jatkuvasti mielessä, vaikka perheessä pyritäänkin elämään tavallista lapsiperhearkea.

– Tietenkin aina kun tulevat flunssa-aallot ja tällaiset, asia nousee mieleen. Sairaus täytyy tiedostaa aina, täytyy olla vähän enemmän skarppina, ja öisin vähän valveutuneempi. Muuten pyrimme elämään ihan normaalisti. Hän seikkailee ja on iloinen.

Juttua korjattu maanantaina klo 8.28: Musta laatikko on Mira Luodin kappaleen, ei levyn nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?