Minkä väriset varvassandaalit ovat? Vanha tuttu optinen illuusio onnistui taas sekoittamaan netin – vain 19 prosenttia näkee oikein - Viihde - Ilta-Sanomat

Minkä väriset varvassandaalit ovat? Vanha tuttu optinen illuusio onnistui taas sekoittamaan netin – vain 19 prosenttia näkee oikein

Netissä leviävä optinen illuusio muistuttaa kummasti puolentoista vuoden takaista nettikohua.

Sandaalien väri jakaa nettikansaa kuin erikoinen mekko aikoinaan.

21.11.2016 15:31

Talvella 2015 netissä hämmästeltiin sankoin joukoin sitä, onko leviämään lähtenyt kuva mekosta sinimusta vai valkoinen ja kultainen.

Nyt kohumekolle on löydetty uusi vastine. Twitterissä ihmetellään kuvaa tavallisista varvassandaaleista. Osa näkee alla olevan kuvan sandaalit mustina ja sinisinä, osa kultaisina ja valkoisina.

que cor vocês tão vendo? pic.twitter.com/JyhRZAC1ZD— falsiane (@naosejatrouxa) 18. marraskuuta 2016

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Mitkä värit sinä näet? Päivityksessä kysytään espanjaksi.

Arvoitus muistuttaakin todella paljon helmikuussa 2015 leviämään lähtenyttä mekkokohua. Ellen DeGeneres ilakoi Twitterissä, että maailma tulisi tästä eteenpäin olemaan kahtia jaettu väriarvoituksen takia. Ellen ei paljasta twiitissään, kumpaan kategoriaan hän itse kuuluu: sinimustaan vai valkokultaiseen.

From this day on, the world will be divided into two people. Blue & black, or white & gold. http://t.co/xJeR7GldwP pic.twitter.com/i6BwVzPzSZ— Ellen DeGeneres (@TheEllenShow) 27. helmikuuta 2015

Jos kuva ei näy, katso se tästä linkistä.

Varvassandaalikohusta ovat kirjoittaneet sivuillaan muun muassa Daily Mail ja Buzzfeed. Jälkimmäisen lehden artikkelissa on mukana kysely, jossa kysytään lukijoilta, kumman värisenä he näkevät sandaalit. Kyselystä selviää, että 45 prosenttia vastaajista näkee sandaalit valkoisena ja kultaisena, 20 prosenttia kultaisena ja sinisenä, 19 prosenttia mustana ja sinisenä, 12 prosenttia sinisenä ja ruskeana ja loput neljä prosenttia jonain ihan muuna.

Väriarvoituksen ratkaisua on puitu netissä ahkerasti. Helmikuussa 2015 ratkesi nopeasti, että mekko todellakin on sinimusta. Värien eri tavalla näkeminen selittyy sillä, että aivomme tulkitsevat värejä eri tavalla. Business Insiderin aiheesta kirjoittaman artikkelin mukaan kuvanmuokkauksella ei ole mitään tekemistä arvoituksen kanssa, vaan kaikki johtuu siitä, että värien tulkinta riippuu kontekstista, jossa näemme kuvan. Huono valaistus kuvanottohetkellä ja kuvan rajaus vaikuttavat myös lopputulokseen siitä, miten tulkitsemme värit.

Buzzfeed hankki sandaaliarvoitukseen lopulta vastauksen kenkien valmistajalta. Valmistajan mukaan sandaalit ovat oikeasti siniset ja tummansiniset. Sinimusta on siis lähimpänä oikeaa vastausta.

Minkä värisenä sinä näet sandaalit ja mekkokuvan? Kommentoi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?