10 vuotta Juicen kuolemasta – ”Juice oli parhaimmillaan oikein sydämellinen ystävä, mutta muitakin hetkiä oli” - Viihde - Ilta-Sanomat

10 vuotta Juicen kuolemasta – ”Juice oli parhaimmillaan oikein sydämellinen ystävä, mutta muitakin hetkiä oli”

Juice Leskinen kuoli 24. marraskuuta 2006. – Hän nautti keskipisteenä olemista, oli kyse sitten esiintymisestä tai baari-illasta, kuvaa Eppu Normaalin kitaristi Juha Torvinen.

19.11.2016 14:15

JUICE Leskinen tapasi 1980-luvulla istua Hotelli Tampereen ”aulabaarissa”, Leena ja Pekka -ravintolassa. Vaikka erityisesti muusikot viihtyivät Leskisen seurassa, aikalaisten mukaan kerran paikalle piipahti entinen ministeri, Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Kaarina Suonio.

– Juice oli hetken hiljaa, katsoi Suoniota ja teki tämän nimestä anagrammin, muistelee Eppu Normaalin kitaristi Juha Torvinen.

– Kyllähän niiden tekemistä voi harjoitella kuka tahansa, mutta pyöritellä kirjaimet päässään uuteen järjestykseen tuosta vain, saman tien… siihen ei kuka tahansa pysty.

Oliko Leskisen keksimä anagrammi sitten nuorison aikaa, nuoriso naikaa tai mahdollisesti roosa kauniina, sitä tarina ei kerro.

Juice esitteli Pyromaani palaa rikospaikalle -albumista saatua kultalevyään elokuussa 1986.­

Tästäkin tarinasta tulee kuitenkin selväksi asia, joka tuotteliaasta sanoittajasta, kirjailijasta ja kääntäjästä parhaiten muistetaan ja tiedetään:

1. Leskinen oli kielellisesti ainutlaatuinen, leikkisä lahjakkuus

Juicen kuolemasta tulee 24. marraskuuta kuluneeksi kymmenen vuotta.

IS keskusteli Leskisestä ystävänä, taiteilijana ja yhteistyökumppanina hänet pitkään tunteneiden Eppu Normaalin Juha Torvisen, 57, ja Aku Syrjän, 57, sekä levy-yhtiömies Atte Blomin, 73, kanssa.

Love Recordsin perustaja Blom työskenteli Leskisen kanssa tämän koko uran ajan. Juice teki Loven konkurssin jälkimainingeissa muutaman albumin muiden yhtiöiden kautta, mutta palasi Blomin hoiviin ja levytti tälle elämänsä loppuun saakka.

Eikä kyse ollut vain työsuhteesta. Blom oli Leskiselle tärkeä tukihenkilö, matkakumppani niin musiikkiuralla kuin ihan konkreettisestikin.

– Matkustelimme paljon. Kävimme muun muassa Japanissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

 Hänellä oli jatkuva tarve formuloida riimejä. Hänellä oli valtava muisti, joka oli paitsi terävä, myös jatkuvasti täydentyvä.

Jopa huvimatkalla tuli selväksi Leskisen jatkuva, pakonomainen tapa luoda sanoilla uutta ja rakentaa riimejä.

– Hänellä oli jatkuva tarve formuloida riimejä. Hänellä oli valtava muisti, joka oli paitsi terävä, myös jatkuvasti täydentyvä: uusia aihelmia laitettiin muistiin jatkuvasti. Niitä hän sitten luultavasti yhdisteli kirjoittaessaan, otti muistiarkistostaan uutta ja vanhaa, Blom muistelee.

– Mutta Tokio olikin hänelle piina. Juice ymmärsi suunnilleen sanat Toyota ja Mazda, muuten hän näki vain japanilaista kirjoitusta kaikkialla. Hän ei pystynyt leikkimään sanoilla samaan tapaan, mihin oli tottunut.

2. Juice oli kova lukemaan, hän inspiroitui muiden teksteistä

Leskinen sanoi joskus, että joillekin riittää ”maitopurkin kyljen lukeminen”. Hän pystyi nappaamaan innoitusta mistä tahansa – vaikka aamiaispöydästä. Silti hän luki paljon, kotimaisista kirjailijoista hänen suosikkejaan olivat Pentti Haanpää ja Mika Waltari.

Sanoittajana esikuvia olivat Reino Helismaa ja Juha Vainio, joiden työtä Leskinen koki jatkavansa. Englanninkielisestä rockmaailmasta hän arvosti erityisesti Bob Dylania.

Juice Leskinen luki valtavasti kirjoja.­

Englanti oli Leskiselle vahva kieli, niinpä hän käänsi pari kirjaa ja Stephen Sondheimin musikaalit, operetit Desirée – Pieni yösoitto ja Halua mut hiukan. Sondheimin musikaalien suomentaminen vaati osaamista, jota on harvoilla – Leskisen lisäksi itse sanoituksia tehneenä musikaalikääntäjänä sekä herkkyyteen ja rujouteen sanavalinnoissaan pystyvänä mestarina tunnetaan lähinnä Jukka Virtanen.

Musikaalikäännökset vaativat enemmän työaikaa ja erilaista sanankäytön osaamista kuin lyhyet laulutekstit, joita Leskinen sanoi suoltavansa tuosta vain. Mutta Leskinen piti haasteista, aivojumpasta, joka pakotti toisaalta kunnioittamaan teosten alkuperäistä henkeä – ja toisaalta antoi mahdollisuuden rakentaa teoksesta oma suomalainen maailma, oma tulkinta.

3 Juice Leskinen oli paitsi ahkera kirjoittaja myös laulaja

Kirjoittaminen oli tärkein osa Leskisen taiteilijaosaamista, mutta hän oli myös laulaja. Omanlaisensa omien kappaleidensa tulkki – ja tarvittaessa muidenkin.

– Maximum Jee & Jee -levyn (1979) aikoihin Martti (Syrjä) oli kipeänä, kun meillä oli piti olla keikka Porissa. Juice kuuli siitä ja sanoi, että älkää peruko, minä tulen laulamaan, Eppu Normaalin Aku Syrjä muistelee.

– Sanat olivat Juicelle helppoja ja hän oli hyvin valmistautunut: Juice lauloi kaikki biisit keikalla ulkoa. Lisäksi esitettiin joitakin Suomen Talvisodan (performanssiryhmä Suomen Talvisota 1939–1940) kappaleita, Torvinen kertoo.

– Keikan jälkeen annoimme Juicelle hänen osuutensa keikkapalkkiosta. Käteisenä, niin kuin siihen aikaan oli tapana. Mutta sitten mentiin baariin – ja Juice tarjosi kaikille niillä just saamillaan rahoilla, Aku Syrjä sanoo.

4. Juice Leskinen oli sydämellinen ystävä

– Juice oli parhaimmillaan oikein sydämellinen ystävä. Siis todella. Mutta on toki sanottava, että muitakin hetkiä oli, Torvinen toteaa.

Terävällä kielellään Juice repi riekaleiksi ilmiöitä ja ihmisiä, jotka eivät häntä miellyttäneet.

Keikalla 1985.­

Keikoilla Juicen nähneet muistavat, kuinka hän saattoi ottaa hampaisiinsa toivekappalettaan huutelevan kuulijan ja paitsi osoittaa tälle älyllistä ylemmyyttään myös muistuttaa yksinkertaisesta asetelmasta: esiintyjä on taiteilija, joka päättää mitä soittaa ja missä järjestyksessä.

Juicen käyttäytymiseen vaikuttivat monet tekijät niin kuin ihmisten käyttäytymiseen aina vaikuttavat. Yhtä asiaa ei kuitenkaan voi kierrellä:

5 Juice Leskinen oli alkoholisti

Alkoholi liittyi musiikkipiirien kanssakäymiseen 1970- ja 1980-luvuilla voimakkaammin kuin nykyisin. Aulabaarissa hengasivat Juice bändeideen, Eppu Normaalin ja muun muassa Popedan jäsenet. Nyttemmin monet heistä ovat raitistuneet – Juice Leskinen on kuollut.

Alkoholi rapautti Leskisen terveyttä jo varhain. Hän oli vain 38-vuotias sairastuessaan maksakirroosiin. Tämä ei kuitenkaan lopettanut viininjuontia.

Atte Blomin mielestä kyse ei ollut harkittua itsetuhoa muistuttavasta juomisesta, vaan Leskisellä oli raittiudenkin kausia.

Vastoinkäymiset kuitenkin saivat tarttumaan pulloon. Avioerot 1980- ja 1990-luvulla olivat kovia paikkoja, samoin aiheeton ilmianto vuonna 1990. Tuolloin huumekauppias sanoi kuulustelussa myyneensä Leskiselle huumeita. Seurasi pidätys, julkinen häpeä ja, mikä pahinta, työkyvyn menetys.

Käräjäoikeus vapautti Leskisen ja tuomitsi kauppiaan apureineen aiheettomasta ilmiannosta ehdottomaan vankeuteen.

Syyskuussa 1990 Juice asteli Helsingin raastuvanoikeuteen vastaamaan aiheettomiin huumesyytöksiin. Rintamerkissä luki: ”I’m surrounded by Idiots”.­

Blom näki jupakan vaikutuksen läheltä.

– Olimme matkalla Sydneyssä, kun tuli tieto, että syyttäjä harkitsee asian viemistä seuraavaan oikeusasteeseen. Juice otti sen raskaasti. Hän ei ollut juonut pitkään aikaan, mutta Sydneyssä hän sitten ratkesi. Olimme siellä viisi päivää ja niistä neljä Juice joi omassa hotellihuoneessaan, Blom kertoo.

Leskinen kuitenkin toipui tästä ja haastoi Suomen valtion oikeuteen. Prosessi vei taas aikaa, mutta vuonna 1995 valtio maksoi Helsingin hovioikeuden päätöksellä Leskiselle 39 750 markkaa korvauksena aiheettomasta pidätyksestä, vapaudenriistosta ja henkisestä kärsimyksestä.

Kuinka Hollywoodia: taiteilija kukistaa oikeudessa sekä rikolliset että häntä kaltoin kohdelleet viranomaiset ja saa luomiskykynsä takaisin!

Juice ei mahtunut muotteihin. Hän oli liian nuori hipiksi ja liian vanha punkkariksi. Mutta silti voi romanttisesti todeta:

6. Juice Leskinen oli kapinallinen

Hän oli sitä omalla, kyseenalaistavalla tavallaan. Häneltä eivät olleet turvassa minkään puolueen tai kansanliikkeen edustajat. Juice oli individualisti, mutta silti hän haki turvaa ryhmästä – ainakin teoriatasolla.

Juice, tuoppi ja tupakka 1986.­

Juha Torvinen muistaa, että jollakin Tuuliajolla-risteilyistä Leskinen esitteli muille Saimaata kiertäneille yhtyeille ottaneensa selvää, että Suomen lain mukaan on mahdollista perustaa oma valtio.

– Ei siinä vielä nimilistoja kerätty, mutta Juice oli selvittänyt, että olisi laillista ostaa jokin autioituva kylä, koota sinne samanhenkisiä ihmisiä ja aloittaa prosessi oman valtion perustamisesta, hän kertoo.

7. Juice Leskinen oli laumanjohtaja

Epäilemättä tuossa kylässä olisi ollut johtajana Pauli Matti Juhani Leskinen, joka kuolinvuonnaan virallisti nimekseen Juhani Juice Leskinen. 1970-luvun lopulta pitkälle 1990-luvulle Leskinen oli muusikkojen ja samanhenkisten taiteilijoiden joukossa mafioson kaltainen päällikkö.

– Hän nautti keskipisteenä olemisesta, oli kyse sitten esiintymisestä tai baari-illasta. Hän nautti arvostuksesta ja ihailusta jota sai, etenkin muilta taiteilijoilta.

– Ja baarissa oli nimenomaan niin, että muut menivät Juicen luokse. Hänen ei tarvinnut mennä kenenkään luo, Torvinen muistaa.

Seurasta ei ollut koskaan pulaa, joskin sen suhteen Leskinen oli aina valikoiva. Hän sanoi joskus, että satunnainen kaljantarjoaja luulee voivansa ostaa oluen hinnalla hänen seuraansa tunnin ajan – useinkaan näitä kauppoja ei syntynyt.

Juha Torvinen (ylh. vas.), Atte Blom ja Aku Syrjä muistelivat Juicea.­

Leskisen suhtautuminen muihin muusikoihin oli Torvisen ja Syrjän mukaan kollegiaalinen.

– Pitäisi kysyä sanoittajilta, mutta käsittääkseni Juice ei kokenut koskaan mitään kilpailuasetelmaa esimerkiksi Martin (Syrjä) tai Mikko Saarelan kanssa, Aku Syrjä sanoo.

Eppu Normaali oli Juiceen nähden seuraavaa suomalaista rock-sukupolvea.

8. Juice Leskinen oli esikuva

– Kyllähän Juice oli ihan keskeinen malli, että voitiin alkaa tehdä suomeksi. Että se on ylipäätään mahdollista. Juice ja Suomen Talvisota olivat meille tärkeimmät esikuvat suomeksi tekemisen suhteen, Torvinen sanoo.

Leskinen, Mikko Alatalo, Heikki ”Hector” Harma, Pekka Streng ja Dave ”Isokynä” Lindholm olivat ensimmäisiä, jotka sanoittivat omaehtoista rockia suomeksi. He loivat suomirockin 1970-luvun alkupuoliskolla.

Kaikkien mainittujen artistien levyjä julkaissut Blom muistuttaa, että Leskinen itse sai vaikutteita varhaisilta yhtyetovereiltaan. Ennen Marilyn-singlen (1974) tuomaa läpimurtoahan Juice oli julkaissut ensilevyn Coitus Int -yhtyeessä, jossa olivat lauluntekijöinä myös Alatalo ja Harri Rinne. Kolmikko teki yhdessä, sparrasi toisiaan ja vaikutti toisiinsa.

9. Juice Leskinen oli säveltäjä

– Aluksihan Juice oli lähinnä sanoittaja, mutta Mikolta hän oppi paljon säveltämistä, Blom näkee.

Coitus Int. -yhtye vuonna 1972: Max Möller, Harri Rinne, Mikko Alatalo ja Juice Leskinen. Juice oppi Alatalolta paljon säveltämisestä.­

Valtaosa Juicen rakastetuista kappaleista on paitsi hänen sanoittamiaan, myös säveltämiään. Hän turvautui muihin laulajiin, jos sävelsi omalle äänialalleen mahdottomia biisejä. Loistavat soittajat ja pätevät sovittajat sitten viimeistelivät kappaleet, jotka ovat jääneet elämään.

Niitä on tosiaan paljon ja monesta näkökulmasta kirjoitettuja.

10 Juice Leskinen oli humoristi – ja pohdiskelija

– Muistan reaktioni, kun Juicen kuolemaa käsiteltiin, Blom muistelee marraskuuta 2006.

– Soitin Heikki Salolle, koska hän on musiikkilyriikan parhaita tekijöitä. Minua ärsytti, kun kaikki puhuivat silloin: ”Sanoittihan Juice itsekin: Ei elämästä selviä hengissä”. Tuon sanoittaessaan (vuonna 1980) hän ei harkinnut kuolemaa. Ei ainakaan niin kuin vanha tai lähellä kuolemaa oleva ihminen sitä harkitsee ja ajattelee. Hän vain keksi anekdootteja.

–  Ehkä vasta hänen viimeisellä omalla levyllään oli sellaisia lauluja, joita hän sitten esitti vähän ääni murtuen. Kaiken kaikkiaan Juice oli kuitenkin villi lahjakkuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?