Kohudokumentin Trumpista tehnyt Michael Moore julkaisi suorasanaisen viestin amerikkalaisille: ”Hän on presidentti vain yhdestä syystä...”

rac

Julkaistu:

Lausunto
Kohutun elokuvan presidentiksi valitusta Donald Trumpista tehnyt Michael Moore avasi odotetusti sanaisen arkkunsa sosiaalisessa mediassa.
Dokumentaristi, yhdysvaltalainen Michael Moore oli yksi niistä, joiden kommenttia Donald Trumpin presidenttikisan voitosta odotettiin erityisellä innolla. Mooren kriittinen dokumentti Michael Moore in TrumpLand sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa lokakuussa.

Moore julkaisikin virallisella Facebook-sivullaan lausunnon aiheesta alkuillasta Suomen aikaa.

Moore on nimennyt pitkän kirjoituksensa ”Seuraavan aamun tehtävälistaksi”. Siinä hän luettelee viisi asiaa, jotka amerikkalaisten pitäisi tehdä – ja mieluiten puoleenpäivään mennessä.

Aluksi Moore kehottaa valtaamaan demokraattisen puolueen ja palauttamaan sen takaisin ihmisille.

– He ovat pettäneet meidät surkeasti, Moore tykittää.

– Antakaa potkut kaikille asiantuntijoille, ennustajille, ennakkoon suosiota mitanneille ja kaikille muille mediassa, joilla oli tarina, josta he eivät suostuneet päästämään irti ja kieltäytyivät kuuntelemasta tai tunnustamasta mitä oli todella tapahtumassa. Nuo samat mahtailijat kertovat nyt meille, että meidän täytyy ”poistaa kahtiajako” ja ”yhdistyä”, hän kirjoittaa listan toisessa kohdassa.


Moorella on sanansa sanottavanaan myös kongressin demokraattijäsenille; heistä niiden, jotka eivät heränneet tulosaamuna valmiina taistelemaan republikaaneja vastaan kuten presidentti Obama teki joka päivä kahdeksan vuoden ajan, pitäisi astua pois tieltä.

Moore peräänkuuluttaa myös ihmisiä miettimään, kuinka ilmaisevat tunteitaan.

– Kaikkien täytyy lakata sanomasta, että he ovat ”järkyttyneitä” tai ”sokissa”. Mitä tarkoitatte sanoa on, että olitte kuplassa ettekä kiinnittäneet huomiota kanssa-amerikkalaisiin ja heidän epätoivoonsa. Molemmat puolueet jättivät heidät huomiotta vuosiksi, ja viha ja koston tarve systeemiä vastaan vain kasvoi.

– Sitten tuli tv-tähti, josta he pitivät ja jonka suunnitelmana oli tuhota molemmat puolueet ja sanoa heille ”saat potkut!”. Trumpin voitto ei ole yllätys. Hän ei koskaan ollut vitsi. Se, että häntä kohdeltiin sellaisena, teki hänestä vain vahvemman. Hän on median luomus, eikä media tule koskaan myöntämään sitä.

Viimeisenä Moore kehottaa amerikkalaisia sanomaan kaikille tänään kohtaamilleen ihmisille yhden lauseen: ”Hillary voitti kansanäänestyksen!”.

– Valtaosa amerikkalaisista valitsi ennemmin Hillary Clintonin kuin Donald Trumpin. Jos heräsitte tänä aamuna ajatellen, että asutte sekaisin olevassa maassa, niin ette asu. Valtaosa amerikkalaisista halusi Hillaryn, ei Trumpia. Hän on presidentti vain yhdestä syystä: salaisen, mielipuolisen 1700-luvun idean nimeltä valitsijamiehet vuoksi.


Moore toteaa, että niin kauan kuin valitsijamiesjärjestelmä on käytössä, Yhdysvalloissa tullaan valitsemaan presidenteiksi ihmisiä, joita kansalaiset eivät halua.

– Elätte maassa, missä valtaosa sen kansalaisista ovat sanoneet, että he uskovat ilmastonmuutokseen, he uskovat, että naisten tulisi saada saman verran palkkaa kuin miesten, he haluavat velattoman yliopistokoulutuksen, he eivät halua meidän hyökkäävän valtioihin, he haluavat korottaa minimipalkkoja ja he haluavat universaalin terveydenhuoltojärjestelmän.

Dokumentti Michael Moore in TrumpLand sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa lokakuussa. Donald Trumpiin keskittyvässä dokumentissa Moore matkaa Trumpin vahvimmalle kannatusalueelle jututtamaan tämän kannattajia.

Humoristiseen sävyyn toteutetussa dokumentissa Moore puhuu Ohiolaisessa teatterissa Trumpia kannattavalle yleisölle komiikan avulla. Mooren poliittista komediaa tahdittavat etukäteen tehdyt sketsit, kuten kuvaus presidentti Trumpin ensimmäisestä päivästä Valkoisessa talossa.

Michael Moore on voittanut parhaan dokumenttielokuvan Oscarin 2002 elokuvallaan Bowling for Columbine. Hän on tehnyt myös esimerkiksi rankalla kädellä presidentti George W. Bushin politiikkaa kritisoineen Fahrenheit 9/11 -elokuvan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt