Anneli Sauli pitkästä urastaan: Oli kateutta, halveksuntaa ja haukkumistakin

Julkaistu:

HISTORIA
Seitsemällä vuosikymmenellä valkokankailla hehkunut Anneli Sauli kertoo IS:n haastattelussa, että hän rakastaa yhä tunnetuinta rooliaan Hilja maitotyttöä.

ANNELI SAULIN silmät hehkuvat. Kun tähti muistelee uransa varrella sattuneita hauskoja tapahtumia, hänen katseessaan säkenöi pilke. Kun muisto on ikävämpi, silmiin syttyy ärhäkkä kipinä.

Noihin kuuluisiin, tummanruskeisiin silmiin tiivistyvät kansakunnan tunteet. Työväenravintolan nurkkapöydässä Helsingin Hakaniemessä istuu kooltaan pieni ihminen, jonka henkinen perintö on järkälemäinen. Sauli on yksi viimeisistä elossa olevista klassisista filmitähdistämme: hänestä tuli elokuvajumalatar 1950-luvulla, kotimaisen elokuvan kultakaudella.

Saulin taikatemppu on, että hän on sopeutunut vaivatta seitsemän eri vuosikymmenen elokuviin, mutta pitänyt yllään legendan auran. Vuosikymmenet tähtitaivaalla ovat tuoneet hänen alkujaankin väkevään karismaansa sellaista väärentämätöntä sähköä, joka on aikaa kestävien ikonien etuoikeus.

Sauli on 84-vuotias. Hän kertoo, ettei terveys ole entisellään. Silti näyttelijä jaksaa puhua kantapaikassaan valkoviinin ja sienipizzan äärellä kaksi ja puoli tuntia. Hänen puheensa voimistuu ja eleisiin tulee lisää puhtia sitä mukaa, kun hän etenee tarinassaan.

– Minulla oli ennen hyvä puheääni, ei tällainen kuin nyt, hän sanoo.

Tässä kohtaa Sauli aliarvioi itseään: välillä hänen äänensä soi niin pontevana, että koko naapuripöydän perhe kääntyy katsomaan. Ja kun hän innostuu, saliin kaikuu tulinen nauru.


AIDOLLA filmitähdellä on tietenkin taiteilijanimi. Suomen Filmiteollisuus -tuotantoyhtiön johtaja T.J. Särkkä piti Anneli Savolaista arkisena nimenä ja keksi eräänä aamuyönä sukunimen Sauli.

Anneli Savolainen syntyi Pyhäjoella 6. elokuuta 1932. Hän ei koskaan tavannut biologista isäänsä, vaan hänet kasvattivat äiti ja isäpuoli. Isäpuoli toivoi lapsesta opettajaa, mutta näyttelijän ammatti oli tälle itsestäänselvä valinta. Tyttö lauloi ja tanssi 1940-luvulla Rovaniemen pioneereissa ja matkusti 18-vuotiaana junalla Lahteen, jossa hän majoittui matkustajakotiin ja marssi teatterinjohtaja Fritz-Hugo Backmanin puheille.

– Sanoin, että mun pitäis päästä tänne vaikka iltanäyttelijäksi. Backman sanoi, ettei se onnistu, kun on syksy ja voi voi. Minä sanoin, että niin, kun on syksy ja voi voi, ja olen tullut tänne Raahesta asti, mun pitäisi nyt päästä tänne, Sauli kertoo.

– Backmania alkoi naurattaa ja hän sanoi, että tulkaa nyt sitten.

Myöhemmin Sauli pyrki musiikkiopiston lausuntalinjalle. Koetilaisuudessa hän lausui mielirunoilijansa Katri Valan runon Kukkiva maa.

– Suuri lausuja Laila Kalmari veti koetilaisuuden. Sanoin, että jos rouva Kalmari voisi mennä tuonne oven taakse ja sieltä kuuntelisi, kun minua niin ujostuttaa. Olinhan minä ennenkin esiintynyt, mutta en sellaiselle suurelle kuuluisuudelle. Hän oli niin kiva että meni oven taakse, ei yhtään diivaillut, ja sieltä kuunteli. Hän sanoi, että hyvin meni, ja pääsin sisään.

Lahdesta Sauli pestattiin Kemin kaupunginteatteriin. Siellä hän ei ehtinyt olla vuottakaan, kun näyttelijäpari Ritva Arvelo ja Matti Oravisto keksi hänet valkokankaalle.

– Kyllähän ulkonäkö siinä pelasi aika suurta roolia, kun eiväthän he voineet tietää, osaanko yhtään olla kameran edessä. Olin aika nätti – niin kuin olen vieläkin, Sauli sanoo ja iskee silmää.

Arvelon ja Oraviston ansiosta Saulille järjestyi koekuvaus, jonka ohjasi Matti Kassila. Vasta sen jälkeen Sauli tapasi T.J. Särkän.

– Siinä minä seisoa töllötin kuin maalaistyttö ainakin, ja Särkkä siltä istumalta sanoi, että tehdään vuoden sopimus. Sanoin, että olen kihloissa ja menossa Hollantiin. Jaaha, tehdäänkin kahden vuoden sopimus, sanoi Särkkä.


SÄRKKÄ pestasi löytönsä ensin sivuosaan tukkilaiselokuvassa Me tulemme taas (1953). Se oli harjoitusta rooliin, joka teki Saulista ajan kirkkaimman elokuvatähden. Särkkä oli pitkään etsinyt nimiosanäyttelijää maalaisromanssiin Hilja – maitotyttö. Tumma mutta suomalaiseen maaseutumaisemaan istuva Sauli oli Särkän mielestä sopivan eksoottinen.

 

Eikö se ole niin, että yleisö suosii mua, jos saan näytellä filmi filmin jälkeen isoja rooleja?

Hiljasta tuli yleisön päivä­unien kohde ja lähtemätön osa suomalaista kansalliskuvastoa. Saulista rooli teki supertähden.

– Minusta pamahti tähti aika suuresti, ja se jatkui ja jatkui. Oli myös kateutta, halveksuntaa ja haukkumistakin. Sanottiin, että Särkkä suosii mua. Kysyin, että miten niin suosii? Eikö se ole niin, että yleisö suosii mua, jos saan näytellä filmi filmin jälkeen isoja rooleja?

Vastaleivottu idoli suhtautui äkkikuuluisuuteen maltilla.

– Olen hyvä ja nöyrä työntekijä, pidän turpani kiinni ja näyttelen. Kun on työläispiireistä, sitä ei tartte olla leuhka.


KAHLITUN seksuaalisuuden vuosikymmenellä Hiljan eroottisuus aiheutti kohun: Särkkä asetteli tähtensä kameran eteen hedelmällisyyttä uhkuvaksi seireeniksi. Sauli ihmettelee, miksi nykysilmin katsottuna säyseä hekuma yhä jaksetaan nostaa Hiljan yhteydessä esille.

– Mitä se nyt oli? Täysin viatonta verrattuna nykyajan pornoelokuviin, hän kuittaa lakonisesti.

Hilja – maitotytön naiskuvaa on analysoitu loputtomiin. Elokuvatutkijat ovat kirjoittaneet Hiljasta Tauno Palon esittämän miespäähenkilön julmien lähestymisten passiivisena kohteena ja esineellistetyn naiseuden ilmentymänä.

Sekä Hiljassa että kohtalodraama Miriamissa (1957) Saulista rakennetaankin kouriintuntuvasti objekti, savukoneiden ja valonheitinten kuorruttama unelma. Saulin mielestä kuvio ei kuitenkaan ole mustavalkoinen: jos katsoo pinnan alle, näkee hahmojen ihmisyyden – ja myös vapautumisen naisen vankilasta.

– Hilja ja Miriamhan lopulta irtaantuvat siitä (miesten ylivallasta). Heissä on tällaista orastavaa feminismiä, hän huomauttaa.


IKKUNA Anneli Saulin ajattomuuteen aukeaa, kun katsoo hänen elokuviaan eri aikakausilta. Hiljasta Kohtaamisia-elokuvaan (2011) muista näyttelijöistä näkee kunkin ajan näyttelemistyylin, mutta Saulin oleminen ei ytimeltään muutu. Hän muuntautuu roolien mukaisesti, mutta on vapaa maneereista.

Sauli kertoo ymmärtäneensä jo 1950-luvulla, että silloinen elokuvakerronta oli usein pateettista ja teatterista tulevien näyttelijöiden esiintyminen aikamoisen rehevää. Kun muut pistivät näytellen, Sauli ei näytellyt vaan oli.

– En jännittänyt kameraa tai ylinäytellyt. Otin linjan, että sen pitää riittää, ja kun Särkkä ja muut yrittivät saada minua ylinäyttelemään, kieltäydyin. Olin nuori, mutta johdateltava en ole ollut koskaan. Silti joku itsessäni muuttui esimerkiksi Hiljasta Miriamiin siirtyessä. Roolien kohtalo tuli minun lävitseni.

– Ei se ylinäytteleminen vieläkään ole elokuvista täysin poistunut. Se on jokin ihmisessä, hän lohkaisee ja iskee taas silmää – viitaten Aarne Tarkaksen ohjaamaan elokuvaan Jokin ihmisessä (1956).

Film noir
-tyylisessä draamassa maalaisromantiikan ikoni nivoutuu kaupunkimiljööseen, asfalttiviidakon syntisiin sokkeloihin. Osmin hahmo on Hiljaa ja Miriamia kulmikkaampi, kovaksikeitetty kohtalokas nainen. Tähti itse kokee kuitenkin maaseudun luontevammaksi elementikseen.

– Olen maalta kotoisin, Pyhäjoen tyttö. Hilja oli lähempänä omaa imagoani.


TÄHTEYTENSÄ kukassa Sauli käväisi Hollywoodissa, muttei kelvannut sinne arvionsa mukaan kymmenen senttiä liian lyhyen pituutensa vuoksi. Saksassa ei moisia rajoitteita ollut. Sauli asui Berliinissä 1950-luvun lopulta 1960-luvulle ja esiintyi nimellä Ann Savo teatterissa sekä yli kymmenessä saksalaiselokuvassa. Hän kertoo saavansa yhä Saksasta ihailijapostia.

Kun Sauli asui Berliinissä, suomalainen elokuva ajautui kriisiin. Kotiin palatessaan tähti kohtasi säästöliekillä käyvät elokuvayhtiöt, jotka tuottivat liukuhihnalta tyhjyyttään kolisevia musikaaleja.

Uuden aallon tähdet olivat arkisia. Pirkko Mannolassa tai Elina Salossa ei ollut kultakauden ikonien glamouria. Saulin valtikan valkokankaiden kuningattarena peri Mannola, joka meni myös naimisiin Saulin entisen miehen, ohjaaja-näyttelijä Åke Lindmanin kanssa.

– Pirkko tuli minun sijalleni elokuvaan ja rouvaksi entiselle miehelleni. Se oli vaan niin hauskaa! Olemme Pirkon kanssa sille kahdestaankin usein nauraneet, Sauli kertoo ja nauraa katketakseen.

 

Olin nuori, mutta johdateltava en ole ollut koskaan.

Riutuvan elokuvateollisuuden olosuhteet eivät olleet otolliset keski-ikää lähestyvälle naiselle. Saulin silloista tähtikuvaa ruumiillistaa hänen esiintymisensä Mikko Niskasen elokuvassa Käpy selän alla (1966): uuden sukupolven rakkauselokuvassa Saulilla on pieni rooli maaseudulla lomailevana elokuvatähtenä.

Siis rooli, josta ei juuri ropissut rahaa tai uusia uramahdollisuuksia, mutta joka kuitenkin alleviivasi Saulin asemaa kuolevaisten yläpuolella leijailevana tähtenä.

Pelastava enkeli oli Jouko Turkka, joka pestasi Saulin Joensuun kaupunginteatteriin. Siellä tähden kiinnitys jatkui 25 vuotta.

– Eihän Turkka pitänyt keneenkään henkilökohtaista yhteyttä, hän ei ollut sen sortin ihminen, Sauli muistelee vastikään edesmennyttä pelastajaansa.

– Voin ymmärtää, että hänellä oli hankala maine, mutta ei hankaluus siinä työssä tullut esille. Turkka oli impulsiivinen ja nauroikin paljon, ja oli kannustava. En voi sanoa, että hän olisi ollut kauhean julma. Hän oli vain innostunut työstään ja välitti sen innostuksen meille. Olin kiitollinen, että sain olla siinä.


SAULI teki teatterissa suuren roolin toisensa jälkeen. Myös elokuvissa hän esiintyi kaikilla vuosikymmenillä, ohjaajinaan merkittävät nimet Aki Kaurismäkeä myöten. Uuteen loistoon hänen elokuvauransa puhkesi seitsemän vuotta sitten Saara Cantellin elokuvassa Kohtaamisia. Rooli toi Saulille viimein myös virallista tunnustusta: hän sai pääosasta uransa ensimmäisen Jussi-ehdokkuuden, ja 2013 Sauli palkittiin elämäntyöstään Betoni-Jussilla.

Oli jo aikakin, Sauli ajatteli.

– Elokuvaurani parhaina vuosina en saanut palkintoja, en Miriamista enkä mistään, vaikka joillekin niitä tuli aika mitättömistäkin rooleista. Minua pidettiin varmaan seksitähtenä.

Omaelämäkerrassaan Elämäni on minun (WSOY 1993) Sauli kirjoittaakin ”Marilyn Monroe -syndroomasta”: etevän näyttelijän lahjoja ei tunnusteta, sillä ulkoinen kauneus ja avoin seksuaalisuus eivät ennakkoluuloissa mahdu samaan pakettiin taituruuden kanssa.

Toinen syy on vielä raadollisempi. Sauli kertoo, että hän joutui peittelemään isältään perimiään mustalaisjuuria jo uransa alussa.

– Siinä oli selvää syrjintää: että ei täällä nyt mustalaisille mitään palkintoja jaeta. Tiedettiin, että olin mustalainen, mutta siitä vaiettiin, se oli niin häpeällistä. Eikä kukaan sitä uskaltanut minulta edes kysyä.


SAULIA ei hirvitä katsoa omia elokuviaan, kun niitä televisiosta tulee. Hiljan roolia hän sanoo rakastavansa tänäkin päivänä.

– Siinä on ne tunteet niin oikeita. Näytin, miltä Hiljasta tuntui. En ikinä jättäisi Hiljaa tai sortaisi häntä. Joidenkin mielestä pääasiana oli seksuaalisuus, mutta eihän se ollut, vaan Hiljan yksinäisyys: se, että häntä painettiin alas.

Sauli ottaisi ilman muuta vastaan suuren elokuvaroolin, jos sellainen vielä tarjoutuisi – varsinkin, jos se olisi tavallisen työläisihmisen osa.

– Ei mitään prinsessoja.

Legenda asettaa kimaltavan paljettilippalakin harmaiden hiustensa päälle ja aurinkolasit silmilleen. Hän ojentaa kätensä kynkkään, koska eteneminen kaupungin kaduilla on silloin helpompaa.

Hakaniemen torilla tähti hivuttaa aurinkolaseja nenälleen niin, että kuuluisat silmät tulevat vielä kerran näkyviin.

– Me tapaamme vielä, Anneli Sauli lupaa, ja aurinko maalaa hänen kasvonsa kuin valonheittimet silloin joskus.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomien Tähdet-erikoislehdessä, joka ilmestyi 13.10.2016.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt