Jorma Uotinen kertoo, kuinka syntyi legendaarinen sanonta ”ei huono!” – ”Se on positiivinen, iloinen juttu, ei huono” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jorma Uotinen kertoo, kuinka syntyi legendaarinen sanonta ”ei huono!” – ”Se on positiivinen, iloinen juttu, ei huono”

Jorma Uotinen, ei huono!

Jorma Uotinen ja Helena Lindgren ovat molemmat mukana sekä Ei huono -esityksessä että Sinitaivas-kiertueella.­

21.10.2016 23:04

Ei huono, on paitsi Jorma Uotisen elämästä kertova draamakonsertti, myös sanonta, jonka lanseeraamisesta hän saa kuulla positiivisia kommentteja päivittäin.

Jorma Uotisella on parhaillaan menossa Tampereen Työnväen Teatterin Klubilla esitys Ei huono - Porista Pariisiin.

Esityksen nimi tulee Uotisen suomalaisten mieliin iskostamasta sanonnasta "ei huono".

– Ei se ole minun keksintöni. Se on suora käännös ranskalaisesta ilmaisusta pas mal, tai englanninkielen toteamuksesta not bad. Minä vain lanseerasin sen Suomen kansan suuhun, Uotinen kertoo.

Vaikka laina onkin, Suomessa sanonta liitetään tiukasti Uotiseen.

– Kuulen asiasta joka päivä, kadulla ja kaikkialla se tulee vastaan. Kun olen ollut kouluissa puhumassa ja pitämässä luentoja, niin oppilaat pyytävät, että voitko sanoa sen "ei huono".

Uotinen suhtautuu asiaan huumorilla.

– Se on positiivinen, iloinen juttu, ei huono, Uotinen nauraa.

Teatteriesityksessä on kyse Uotisen omasta elämästä. Tarina kuljettaa katsojan laulujen kautta Porista Pariisiin ja tunnelmasta toiseen. Mukana on Uotisen tuttu yhteistyökumppani Helena Lindgren.

Laulaminen tuli Uotisen elämään sinä vaiheessa, kun tanssiminen alkoi jäädä taustalle. Uraa laulajana on kestänyt viisitoista vuotta.

– Se on prosessi, joka ei paukahda heti. Lähdin todella matalalla profiililla liikkeelle, mutta nyt olen pitänyt konsertteja jo seitsemässä maassa.

Vaikka aktiivi tanssiminen jäi, laulaminen mahdollistaa sen, että Uotinen saa tehdä sitä, mikä on hänelle rakkainta.

– Olen näyttämöihminen. Haluan olla esiintyjä, Uotinen sanoo.

– Hain tanssin rinnalle toista esiintymistapaa ja onneksi löysin luottopianistini Jari Hakkaraisen. Olin vielä Kansallisbaletin johtajana, kun hän tuli oopperaan. Ehdotin hänelle, että kokeillaanko paria laulua.

Hakkarainen oli sitä mieltä, että tarvittavat ainekset asian eteenpäin viemiselle olivat olemassa. Uotisen mukaan meni kymmenisen vuotta, että laulamisen kanssa tuli täysin sinuiksi.

Monien mielissä Uotinen on edelleen ensisijaisesti tanssija. Käsitykseen vaikuttaa tietenkin pitkä ura sekä Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarointi.

– Ihmiset yhä hämmästelevät, että en tiennytkään sinun laulavan. Se johtuu siitä, että en juurikaan saa radiosoittoa.

– Mutta on tanssikin elämässäni edelleen. Teen esimerkiksi Kuopio tanssii ja soi -festivaalia, olen tehnyt viisitoista vuotta.

Pienen tanssinäytteen voi nähdä marraskuussa alkavalla tangokuninkaallisten Sinitaivas-kiertueella, jonka Uotisen lyhyt esitys avaa. Ensi sijaisesti hän on kiertueella mukana laulajana.

– Olin yllättynyt, että minua pyydettiin mukaan. Olen kuitenkin hiukan toisen genren laulaja, mutta konsertissa on tänä vuonna muutenkin hyvin monipuolinen repertuaari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?