Ulkonäköpaineisiin perehtynyt tutkija tyrmää Hazardin kommentit Hedbergistä: ”Mies olisi tuomittu heti!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ulkonäköpaineisiin perehtynyt tutkija tyrmää Hazardin kommentit Hedbergistä: ”Mies olisi tuomittu heti!”

Tutkija Marjo Kamilan mukaan kaikkien tulisi muistaa, että julkisuuden henkilötkin ovat ihmisiä.

Tutkija Marjo Kamila (kesk.) paheksuu Kaarina Hazardin (vas.) kommentteja koomikko Sami Hedbergin ulkonäöstä.

30.9.2016 9:35

Näyttelijä-toimittaja Kaarina Hazard tylyttää stand up -koomikko Sami Hedbergiä kolmen sivun verran uusimmassa Imagessa.

Näyttelijäsuoritusten lisäksi Hazard kritisoi muun muassa Hedbergin ulkonäköä ja seksuaalista vetovoimaa.

Ulkonäköpaineisiin perehtynyt asiantuntija, filosofian tohtori Marjo Kamila, on mykistynyt julkisesta mollaamisesta.

– Olen työssäni nähnyt, kuinka voimakkaasti ihmisen ulkonäköön kohdistuvat iskut voivat sattua. Kahden vuoden päästä kirjoitetaan siitä, miten julkisuuden henkilö on puinut näitä asioita terapiassa, Kamila pohtii.

Hazardin mielestä Hedberg oli väärä valinta uuden Konttori-tv-sarjan päärooliin. Hedbergin ulkoisten ominaisuuksien lisäksi Hazard kritisoi Hedbergin seksuaalista vetovoimaa.

– Hedberg on se vaaraton, pullea poika, ylikasvanut pikkuveli, joka häissä sahtipäissään lyö reisiinsä ja hokee Otetaan taas! ja jota ei kenenkään tarvitse pelätä eikä haluta, Hazard kirjoittaa.

Saako nainen puhua miestä ronskimmin?

Kamila arvioi, että artikkeli olisi aiheuttanut enemmän älämölöä, jos sukupuoliroolit olisivat olleet toisin päin.

– Jos mies olisi puhunut naisesta näillä sanoilla, se olisi tuomittu heti. Kukaan ei saa moittia toista tällä tavalla, oli kyseessä nainen tai mies.

Kamila osoittaa syyttävän sormen osittain sosiaalisen median suuntaan. Nykyään on entistä helpompi päästää suusta sammakoita.

– Aikaamme kuuluu, että kaikki pitää saada nopeasti ulos, ennen kuin ehditään miettiä, onko näin edes fiksua sanoa. Se on pelottavaa niiden kannalta, joihin nämä kommentit kohdistuvat.

Julkkiskin on ihminen

Kamilan mielestä sellaista ihmistä ei olekaan, jota omaan ulkonäköön kohdistuva kritiikki ei hetkauttaisi, ei vaikka kyseessä olisi itseironian ammattimies.

– Ajatellaan, että julkkis on tehty ihminen ja sitä voidaan kommentoida miten vaan. Mutta se on oikea ihminen, jolla on ammattitaito esittää tiettyä roolia.

– Ulkonäkö on peritty ominaisuus, johon yksilö ei voi vaikuttaa kuin tietyissä määrin. Sen kommentointi on haavoittavinta, mitä ihmiselle voi tehdä, Kamila summaa.

Ilta-Sanomien torstai-iltapäivällä tavoittama Hedberg ei halunnut kommentoida Hazardin tylytystä.

– Tuo on outoa, minun pitäisi lukea koko juttu ensin ennen kuin kommentoin, sanoi Hedberg.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?