Prinsessa Dianan kuolemasta 19 vuotta – näin traaginen viimeinen ilta eteni

Prinsessa Dianan kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 19 vuotta.

31.8.2016 6:13

Walesin prinsessa Diana menehtyi vain 36-vuotiaana Pariisissa, häntä ja miesystävä Dodi Al-Fayedia kuljettaneen auton törmätessä tunnelin seinään.

Al Fayed ja kuljettaja Henri Paul menehtyivät törmäyksessä heti. Prinsessa julistettiin kuolleeksi noin kello neljän aikaan aamulla Pitié-Salpêtrièren sairaalassa.

Prinsessa Dianaa ja Dodi Al-Fayedia kuljettanut auto törmäsi Pont de l'Alman tunnelin seinämään 31.8. 1997.

30. elokuuta vuonna 1997, Dianan viimeinen päivä ennen onnettomuutta, oli seesteinen. Prinsessa oli viettänyt aikaa miesystävänsä, egyptiläismiljonääri Dodi Al-Fayedin kanssa miehen isän omistamalla huvijahdilla Sardiniassa. Dianan ja miljonääriplayboyn romanssi oli aikansa sensaatio ja paparazzit seurasivat herkeämättä parin lomailua Sardiniassa.

Walesin prinsessa Diana ja Dodi Al-Fayed menehtyivät auto-onnettomuudessa 1997.

Kesä oli Dianan elämän onnellisin

BBC:n mukaan Diana oli harmistunut paparazzien huomiosta ja kaivannut poikiaan. Hän halusi palata poikiensa luokse Britanniaan mahdollisimman nopeasti. Prinsessa oli jo marraskuussa 1995 kertonut haastattelussa ”inhoavansa” valokuvaajia, mutta yrittäneensä päästä kuvaajien kanssa yhteisymmärrykseen.

– Nyt kuvaaminen on muuttunut entistä rajummaksi. En voi sietää sitä. Se on ahdistelua, prinsessa kertoi BBC:n Panorama-ohjelmassa häntä seuranneista paparazzeista.

Prinsessa Dianan kuvaillaan olleen ahdistunut paparazzeista. Kuvaajat seurasivat herkeämättä prinsessaa ja tämän romanssia Dodi Al-Fayedin kanssa.

Al-Fayedin kanssa vietetyt lomapäivät kesällä 1997 Sardiniassa olivat prinsessan läheisten mukaan hänen elämänsä onnellisimmat. Dodi Al-Fayedin perhe on kertonut haastatteluissa parin suhteen kerrotaan olleen vakaalla pohjalla ja he olivat puhuneen jo häistä.

– Sinä kesänä hän oli vapaa nainen. Hän oli hyvin onnellinen. Rentoutunut ja nautti elämästä. Luoja tietää, että hän ansaitsi onnen, Dianan ystävä Rosa Monckton on kertonut BBC:n haastattelussa.

Iltapäivällä pari jätti Sardinian ja paparazzit taakseen ja suuntasi kohti Pariisia. Tämän oli tarkoitus olla parin viimeinen ilta yhdessä, ennen kuin Diana matkustaisi lastensa luo. Hotelli Ritziin majoittunut Diana oli tilannut sviittiin kampaajan. Dodi oli hakenut rakkaalleen tilaamansa lahjan kultasepänliikkeestä: säihkyvän timanttisormuksen.

Myöhemmin illalla hotellin asiakkaat näkivät tummansiniseen bleiseriin ja valkoisiin housuihin pukeutuneen Dianan viettämässä romanttista iltaa miesystävänsä kanssa hotellin ravintolassa.

Arviolta kaksikymmentä paparazzia oli leiriytynyt hotellin eteen saadakseen kuvan rakastavaisista.

Hotellin valvontakamerakuviin tallentuneet Diana ja Al-Fayed söivät illallista hotellin ravintolassa vain tunteja ennen kohtalokasta auto-onnettomuutta.

Kuljettaja menetti auton hallinnan

Hieman keskiyön jälkeen pari poistui hotellista mustalla Mercedes-Benzillä. BBC:n mukaan he olivat yrittäneet harhauttaa paparazzeja ja livahtaneet takaovesta heitä odottaneeseen autoon. Pari istui takapenkillä, edessä oikealla istui Al-Fayedin henkivartija Trevor Rees-Jones. Valokuvaajat saivat pian juonesta kiinni. Prinsessa Dianaa kuljettanut ajoneuvo ajoi Seinen pohjoisrantaa valokuvaajien seuratessa heitä herkeämättä.

Dianaa auttanut lääkäri Frederick Maillez on kuvaillut tv-haastatteluissa onnettomuuspaikalla käyneen valtava hässäkkä. –Menin auttamaan takapenkillä ollutta nuorta naista. Se oli Lady Diana, vaikka en aluksi tunnistanutkaan häntä. 10-15 paparazzia otti kuvia vieressäni. Se ei haitannut työtäni, sillä olen tottunut ihmisten ottavan kuvia onnettomuuspaikoilla.

Kuvat onnettomuuspaikalta kertovat karua kieltä siitä, kuinka raju törmäys oli. Diana sai onnettomuudessa laajoja sisäisiä vammoja. Hän menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Poliisitutkinnan mukaan kuljettaja Henri Paul kiihdytti auton 120-160 kilometriin tunnissa. Pont de l'Alman tunnelissa kuljettaja menetti auton hallinnan. Auto törmäsi toiseen autoon ja betonipylväisiin.

Prinsessan unelmien kesä oli saanut hirvittävän lopun.

Ranskan viranomaiset tutkivat onnettomuutta 18 kuukauden ajan. 30 tutkijaa haastatteli yhteensä noin 200 todistajaa saadakseen selvyyden traagisen viimeisen päivän tapahtumista.

Dodin perhe on kertonut parin kuoleman jälkeen, että mies aikoi kosia Dianaa. Osa Dianan läheisistä on kuitenkin sanonut prinsessan todellisen rakkauden olleen kirurgi Hasnat Khan, josta prinsessa oli eronnut alkukesästä 1997.

Eivät käyttäneet turvavöitä

Vuonna 1999 julkaistun tutkimuksen johtopäätös osoitti alkoholin ja masennuslääkkeiden vaikutuksen alaisena olleen kuljettaja ajaneen liian lujaa ja menettäneen auton hallinnan.

Diana, Al-Fayed ja kuljettaja olisivat viranomaisten mukaan luultavasti selvinneet hengissä, jos he olisivat käyttäneet turvavöitä. Ainoastaan henkivartija Rees-Jones käytti turvavyötä ja selvisi onnettomuudesta. Dianan onnettomuudessa saamat sisäiset vammat olivat laajoja. Hänen sydämensä oli siirtynyt vasemmalta oikealle puolelle rinnassa, mikä repi samalla keuhkojen laskimon ja sydänpussin. Lääkärit tekivät kaikkensa pelastaakseen prinsessan, mutta onnettomuudesta saamat vammat olivat liian vakavia.

Dianaa auttamaan rientäneiden silminnäkijöiden mukaan prinsessa oli toistellut viimeisiksi sanoikseen ”hyvä Jumala”. Auttajat kuvailevat poliisiraportissa yrittäneensä parhaansa mukaan estää valokuvaajia kuvaamasta pahoin romuttunutta autoa.

 

6. syyskuuta Lontoo hiljeni sydänten prinsessan hautajaisiin. Kensingtonin palatsin edusta oli täyttynyt kukkamerestä, ihmiset itkivät avoimesti.

Suru paistoi ex-vaimonsa arkun perässä kävelleen prinssi Charlesin kasvoilta. Parin avioliitto oli myrskyisä, mutta eron jälkeen he olivat keskittyneet Williamin ja Harryn kasvatukseen.

15-vuotias William ja 12-vuotias Harry astelivat raskain askelin äitinsä arkun perässä. Pojat jättivät viimeiset hyvästit rakkaalle äidilleen arviolta 2,5 miljardin tv-katsojan katseiden alla.

Näky Kensingtonin palatsin edustalla oli pysäyttävä. Ihmiset muistivat Dianaa kukkasin ja rukoilivat tämän nuorten poikien puolesta.

Alla olevalla videolla uutislähetys prinsessa Dianan hautajaisista Ylen Elävästä arkistosta:

Katso video myös täältä.

Dianan veli jaarli Charles Spencer, prinssi William, prinssi Harry ja Walesin prinssi Charles seurasivat päät painuneena Dianan arkun kuljetusta Westminster Abbeysta hautapaikalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?